Осиновени български деца в САЩ попаднаха в „къща на ужасите"

Осиновени български деца в „къща на ужасите” в Мисури. Двете близначки са живели при невъзможни условия, съобщи изданието "БГ войс". Те били осиновени преди 7 години от двойка в градчето Съмървил, щата Мисури, посочва NOVA.
 
56-годишният мъж и 40-годишната жена били арестувани на 8 юли за тормоз над децата им. Властите открили в дома им 10 деца – 8 техни и две осиновени близначки от България.
 
Последвалият медицински преглед, проведен в близкия центъра за подкрепа на деца, показал, че 14-годишната българска девойка имала паразити, а сестра й раздут корем поради недохранване.
 
„Това е един изключително неприятен случай, който хвърля сянка върху много други положителни случаи на осиновяване на български деца в САЩ”. Това заяви генералният консул в САЩ Иван Анчев.
 
„Още в рамките на работния ден се свързахме с компетентните власти, в случая с шерифския офис в окръг Шенън на щата Мисури. Разговаряхме лично с шериф Дарън Браули. Той ни информира подробно за ситуацията”, каза още той.

Анчев заяви, че децата са на сигурно място. „Те се намират на около 1 час път от Съмървил, щата Мисури, в помещение, което е под полицейска закрила. Прегледани са веднага от лекар, който не е установил следи от сексуално насилие, някакви други наранявания или някакви други сериозни здравословни проблеми. Според шериф Браули децата в момента са в добро състояние и за тях се полагат грижи”, коментира Ачев.

„Това, което разбираме от източници, е, че тези хора са искали децата им да бъдат обучавани във форма „домашно образование”. Не знаем какво са работили родителите. Децата са карани да четат книги с религиозно съдържание, но дали това е свързано с причината за състоянието им, още не знаем”, каза още той.
 
„Децата при всички положения ще бъдат в една сигурна и защитена среда. Няма каквато и да е била възможност да бъдат върнати на родителите. Те самите са пуснати под гаранция от 100 000 долара. Оттук нататък ще бъдем пряко информирани какво е състоянието на тези деца”, каза Ачев.
 
От МВР съобщиха, че осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила властите.
 
Във връзка с публикувана в медиите информация за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани, генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури. Те са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания, съобщават от МВР.
 
Родителите са арестувани от полицията на гр. Съмърсвил на 8 юли 2019 г., след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на окръг Шенън.
 
Генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая, информират от МВР.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини