Ролята на медиите не е да славят хората с власт, напомни АЕЖ на прокуратурата

Опитите на прокуратурата да ограничат свободата на словото противоречат на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за правата на човека - на българското и европейското законодателство.

Това посочват от Асоциацията на европейските журналисти в позиция по повод "всекидневните атаки от страна на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Република България и Асоциацията на прокурорите към медии, които си позволяват да бъдат критични по отношение на течащата процедура за утвърждаване на Иван Гешев като главен прокурор".

Те "не просто будят недоумение, но са и опасен опит за налагане на цензура", предупреждава АЕЖ.

"Като оставим настрана факта, че подобен истеричен стил на комуникация не подхожда на сериозна институция, още по-малко на прокуратурата, искаме да обърнем внимание, че опитът да се накарат критичните медии да замълчат никак не е безобиден и представлява опасност за демокрацията в страната", предупреждават от журналистическата асоциация.

Реакцията им е по повод становището на Прокурорската колегия към ВСС от сряда, че дебатът около избора на главен прокурор трябва да се води с “добронамерен тон” и чрез което ВСС “призовава обществото и медиите за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор”. Според прокурорите “това би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат, би запазило независимостта на магистратите, които подкрепиха номинацията, както и непредубедеността на останалата общественост, заявила подкрепа. По този начин се създават гаранции за законосъобразно протичане на независим и обоснован избор от Пленума на Висшия съдебен съвет”.

"Подобен призив показва дълбоко неразбиране на ролята на журналистиката и изобщо на философията на демократичното устройство на държавата - коментира АЕЖ. - Медиите неслучайно се определят като “куче пазач” на демокрацията. Едно демократично общество е невъзможно както без разделение на властите, така и без критични медии, които държат отговорни представителите и на трите власти.

Подобно неразбиране не е допустимо за хора, призвани да защитават интересите на държавата и нейните граждани, но заблуждението на членовете на Прокурорската колегия може да бъде обяснено донякъде с представата, която им е създала изкривената медийна среда в страната. Това, че медийни групи, близки до властта, непрестанно величаят силните на деня, громят всички техни критици и единственият начин представител на управлението да попадне под критиката им, е ако загуби позиции, не означава, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт. Напротив, фактът, че една от най-важните позиции в държавата ще бъде заета без елемент на състезателност – след посочване на един-единствен кандидат, би трябвало да е силен стимул за всяка една уважаваща се медия за разследвания, коментари и анализи, във връзка с кадровата политика в прокуратурата."

От АЕЖ определят като "категорично неприемливо" закономерни журналистически материали да предизвикват заплашителни реакции от страна на орган като прокуратурата.

"Тъй като това е политика, налагана от заместник-главния прокурор Иван Гешев, подписал една от въпросните позиции на Прокуратурата на Република България, Асоциацията на европейските журналисти – България призовава членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да преразгледат решението си за номинация на Гешев и в духа на демокрацията да гарантират процедура, основана на състезателност", пише още в позицията.

От АЕЖ уверяват прокуратурата в добронамереността си и предлагат да организират обучения по медийна грамотност за прокурори. Асоциацията е разработила специални модули, чрез които участниците се запознават с ролята на медиите, проверка на достоверността на информацията, разбиране на начина на журналистическата работа с източници и т.н.

"Смятаме, че това знание ще бъдe полезно за представители на Прокуратурата на Република България и сме готови да го споделим с тях, в името на обществения интерес", пишат от АЕЖ.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини