Експлозия на руски полигон в Арктика, двама загинали и увеличение на радиационния фон за кратко

Двама души са загинали при експлозия при тест на ракетен двигател в северозападната част на Архангелск в руска Арктика, съобщи BBC. 

Експлозията е станала в тестово съоръжение на военноморските сили. 

Жертвите са цивилни специалисти. Най-малко четирима други, както военни, така и цивилни служители, са ранени.

"По време на изпитание на течен реактивен двигател е възникнала експлозия и изгаряне на продукта. Няма вредни химикали, изпуснати в атмосферата. Нивата на радиация са нормални", се казва в изявление на министерството на отбраната, цитирано от Интерфакс.

Но малко по-късно агенцията съобщи, че в Северодвинск, след експлозия на полигон в Архангелска област, е регистрирано краткосрочно увеличение на радиационния фон. В момента радиационният фон е нормален, съобщава Интерфакс, позовавайки се на пресслужбата на администрацията на Северодвинск.

Има различни версии какво е експлодирало. Източник на Интерфакс предположи, че на мястото може да е имало детонация на боеприпаси. Други издания споменават въоръжение на подводница.

Движението на плавателни съдове по Двинския залив на Бяло море в близост до Ненокса беше затворено за месец.

Имаше по-ранни съобщения за пожар във военно съоръжение в близост до селището Ненокса в същия район, в който се намира военно-изпитателнo съоръжение, което се използва за тестване на междуконтинентални балистични ракети - МБР.

Военноморският тестови комплекс провежда тестове на практически всяка ракетна система, използвана от руския флот, включително МБР-ракети, крилати ракети и зенитни ракети. По-рано жителите на Ненокса съобщават за пожар и експлозии в близост.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини