Газ от Туркменистан, доброволна казарма, Курбан Байрям…Преглед на печата

Преговорите за доставки на газ от Туркменистан са водеща тема аз вестниците в понеделник.

"В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов в "Аваза" бяха подписани двустранни документи за сътрудничество между България и Туркменистан в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи, съобщи Епицентър. В рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество беше подписано споразумение за сътрудничество в областта на пощенските и електронните съобщения и информационните технологии. Акцент на документа е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните принципи и либерализацията в сектора на съобщенията. Със споразумението се дава възможност за подписване на договори за пряко сътрудничество между телекомуникационните и пощенските оператори на двете страни. Между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан беше подписан Меморандум за сътрудничество, който ще стимулира и подкрепя бизнеса и ще насърчи инвестиционните процеси в двете страни. БАИ и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан ще засилят сътрудничеството си в областта на инвестиционните проекти, обмена на информация за привличане на инвестиции, създаването на нови бизнес партньорства с цел излизане на трети пазари и изпълнение на съвместни проекти между двете страни. В рамките на сесията бяха постигнати договорености между двете страни като ускореното съгласуване и подготовката за подписване на проекта на Конвенция между правителството на Туркменистан и правителството на Република България за избягване на двойното данъчно облагане по отношение на данъците върху доходите и капитала. Извън работата на междуправителствената комисия беше подписана Програма за сътрудничество между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Туркменистан в периода 2020-2021 г. В обхванатия от програмата период се планира провеждането на политически консултации по теми като двустранни отношения и перспективи за тяхното развитие, двустранно взаимодействие в рамките на ООН и други международни организации и актуални регионални въпроси. В съответствие с Програмата за сътрудничество страните ще се информират взаимно относно възможностите за обмяна на ведомствени публични печатни и електронни издания, както и за провеждането в техните държави на международни събития в областта на културата, икономиката и други области от взаимен интерес. От българска страна документите бяха подписани съответно от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Туркменистан (със седалище в Баку, Република Азербайджан) Николай Янков." - в. "Стандарт".

"Възможно ли е да се сключат съвместни суап сделки, така че след договорка с руската страна газовият хъб "Балкан" да бъде захранен с газ от Туркменистан. Това ще е въпрос, който ще обсъдят на утрешната си среща премиерът Бойко Борисов и премиера на Русия Дмитрий Медведев. Това се разбра от думите на Борисов пред медии по време на посещението му в Туркменистан, където той ще участва в Първия каспийски икономически форум. Визитата продължава и утре, когато се очаква и срещата с Медведев. "Интересно е дали можем да захраним хъб "Балкан" с газ от Туркмeнистан. Това може да стане само съвместно с руската страна, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия", коментира Борисов, а видео от думите му беше разпространено от пресцентъра на правителството. "Знаете, че Каспийско море има екологична оценка да не може да минава газопровод, петролопровод може. В същото време те са в тройката с най-големите газови находища. Даже от газта правят бензин", коментира той. Затова единственият начин този газ да може да захрани газовия хъб "Балкан" минавал през договаряне с Русия. В отговор на въпрос дали България очаква договорки за инвестиции в страната след срещите в Туркменистан, Борисов обяви, че всъщност България има интерес да инвестира в Туркменистан. "Вече толкова много инвестиции имаме, че нямаме работници, проблемът е с работната ръка", коментира той. Министър-председателят е обсъдил тези идеи и на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов в курорта "Аваза". Борисов е изтъкнал желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговията, строителството, енергетиката и туризма, съобщи правителствената пресслужба." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на новините от армията.

"До края на годината трябва да имаме сключен договор за строежа на нови патрулни кораби за Военноморските сили, каза във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той припомни, че стойността на проекта е 820 милиона лева без ДДС, а към изпълнението му проявяват интерес три фирми от България, Германия и Италия. През последните няколко години се работи непрекъснато за подобряване на социалния статус на военнослужещите, допълни Каракачанов. По думите му ще бъде направено всичко възможно повишение на заплатите с 10 процента да има и през 2020 г. Министърът каза още, че проектозаконът за доброволната военна служба е готов и предстои да бъде внесен за гласуване в парламента. Той уточни, че по този начин ще се даде възможност, който има желание, да премине подготовка в рамките на 3,6 или 9 месеца, като през това време ще бъде защитен от евентуално уволнение. Преминалите през военна служба ще имат предимство при постъпване на работа в полицията или структури, свързани със сигурността, обясни Каракачанов, цитиран от БТA. Обсъжда се вариант Военноморските сили да получат възможност да придобият още минни ловци, втора ръка, допълни командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов. Според него това ще позволи на военните моряци продължително изпълнение на задачите им. Михайлов уточни, че обикновено във флота се поддържат три кораба от един клас. ВМС вече имат един - "Цибър", затова имат нужда от още два минни ловци. Министърът на отбраната и контраадмирал Михайлов днес участваха в тържествата по случай 140-та годишнина на Военноморските сили. Празника уважиха висши офицери, представители на дипломатическия корпус, на местната и държавната власт, много граждани." - в. "Стандарт".

"Идеята за доброволна военна служба е стара идея, законът е готов, минал е през всички нива в МО и трябва да бъде внесен в парламента. Там ce прeдвиждa хoрaтa, кoитo искат дa пoлучaт доброволна пoдгoтoвкa, да се обучават на три етапа - 3, 6 или 9 мeceцa, след което ще бъдaт зaчиcлени в рeзeрвa. Докато получават тaзи пoдгoтoвкa тe щe имaт зaщитaтa нa зaкoнa, чe рaбoтoдaтeлитe нямa дa нaрушaт кaриeрнoтo им рaзвитиe." - 24 часа.

Вестниците отделят място и на големия мюсюлмански празник Курбан Байрям.

"Нека се опитаме в тези дни да бъдем по-добри един към друг, да се уважаваме и да си помагаме. Да не забравяме нашите родители и да подпомогнем морално и материално всеки, който има необходимост от помощ". Това послание по повод мюсюлманския празник Курбан Бйрам отправя главният мюфтия Мустафа Хаджи. Той припомня, че целта на курбана, който се принася в жертва, "не е нито месото, нито насладата, а богобоязливостта на вярващите". "Курбанът сближава хората, защото той е жертвено животно, което има стойност както на този свят, така и в Отвъдния. На този свят никой не живее сам, всеки има необходимост от хората около себе си, а споделянето на курбана допринася за изграждането на мостове между хората, независимо от техните етнос и религия. В Отвъдния свят курбанът ще бъде откуп за всеки, който е отделил от средствата си, за да се присъедини към общността на мюсюлманите в този ден", се казва в поздравлението на главния мюфтия." - в. "Дневник".

"Президентът Румен Радев отправи пожелания за здраве и благоденствие към представителите на мюсюлманската общност в България по повод празника Курбан Байрам, съобщиха от прессекртариата на държавния глава. "Свещените за мюсюлманите дни напомнят на цялото общество за голямото значение и сила на традициите, изградени върху стремежа за човешко разбирателство, съпричастност и духовно израстване", заявява държавният глава. Президентът подчертава, че когато искрено вярваме и следваме автентични и сплотяващи добродетели, устояли на историческите превратности и доказали жизнеността си, укрепваме възможностите си за по-добър и достоен живот." - в. "Труд".

"Честит Курбан Байрям на всички приятели мюсюлмани. Пожелавам ви много здраве, щастие и късмет. Нека всички заедно продължим да уважаваме празниците си и да живеем в толерантност." - написа във Фейсбук профила си бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов. Поздравът по случай големия мюсюлмански празник е една от все по-редките му изяви в медийното пространство, след като от няколко месеца той напусна всички постове в управляващата партия и остана само редови член. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също постна във Фейсбук поздравителен адрес: "Поздравявам най-сърдечно мюсюлманите с настъпването на големия празник Курбан Байрам! Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение!" - в. "Сега".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини