6 °C

SETI започва да търси лазерни сигнали от извънземен разум

Когато било изобретено радиото, хората предположили, че чрез него могат да комуникират и други, извънзенми цивилизации. Но сега нашата цивилизация започва да комуникира с лазери. След десетилетия мълчаливо слушане на радиосигнали от звездите, чудейки се дали сме сами във Вселената, сега астрономите започват да гледат Космоса за други признаци на извънземна технология - лазерни лъчи.

Breakthrough Listen, най-обширната програма за търсене на извънземен разум (SETI) в историята, обяви, че нейният екип ще започне да търси нови признаци на извънземна технология, като използва системата VERITAS в обсерваторията „Фред Лоурънс Уипъл“ в Амадо, Аризона.

"Когато става въпрос за интелигентен живот извън Земята, ние не знаем къде съществува или как комуникира", казва в изявление Юрий Милнър, физик по ядрени частици, милиардер и основател на Breakthrough Listen. "Така че нашата философия е да търсим на колкото се може повече места и по възможно най-много начини. VERITAS разширява обхвата си на наблюдение още повече."

Използвайки VERITAS, астрономите ще започнат да сканират нощното небе за наносекундни проблясъци светлина от близките звезди. Подобно на фар в Космоса, тези кратки импулси оптична светлина биха затъмнили всички близки звезди и биха могли да са индикация за извънземна комуникация.

"С добавянето на VERITAS, ние ставаме чувствителни към важен нов клас сигнали - бързите оптични импулси", казва в изявление Андрю Симион, директор на изследователския център SETI в Бъркли. "Оптичната комуникация вече се използва от НАСА за предаване на изображения с висока разделителна способност до Земята от Луната, така че има причина да се смята, че напреднала цивилизация може да използва версия на тази технология за междузвездна комуникация."

VERITAS търсеше такива лазерни импулси от мистериозно затъмняващата се звезда на Таби, след като някои спекулираха, че около нея може да има извънземна мегаструктура, която да причини странно затъмняване. Ако най-мощните лазери на Земята бяха използвани от района на звездата на Таби и насочени в нашата посока, VERITAS би могъл да ги открие.

От 1 милион звезди в списъка с цели на Breakthrough Listen, повечето от тях са 10 до 100 пъти по-близки до Земята от звездата на Таби, което означава, че могат да бъдат открити дори по-слаби лазерни проблясъци от интелигентни извънземни.

Масивът от четири оптични 12-метрови телескопа на VERITAS в обсерваторията „Фред Лоурънс“ в Амадо, Аризона традиционно се използва за откриване на гама лъчи - високоенергийно лъчение, излъчвано от екстремни космически обекти като експлодиращи звезди и дори черни дупки, в нощното небе. Когато гама лъчите ударят земната атмосфера, те произвеждат много слаби сини светкавици, наречени радиация на Черенков, защото частиците пътуват по-бързо от светлината през въздуха. Способността на VERITAS да открие и определи източника на тези краткотрайни сини светкавици го направи идеалният кандидат за търсене на лазерни лъчи от далечни звезди и галактики.

"Впечатляващо е колко подходящи са телескопите VERITAS за този проект, тъй като те са построени само с цел изучаване на много високоенергийни гама лъчи", казва в изявление Дейвид Уилямс, член на сътрудничеството в VERITAS и професор по физика в Калифорнийския университет Санта Крус.

Инициативата Breakthrough Listen е 10-годишен проект, финансиран от Милнър, руско-израелски милиардер и научен филантроп. Проектът, който започна през 2015 г., вече изследва над 1000 звезди в рамките на 160 светлинни години от Земята за признаци на извънземни радиосигнали, без положителни резултати.

"Ние вярваме, че животът е възникнал спонтанно на Земята, така че в една безкрайна вселена трябва да има и другаде да се е случило", заяви известният физик Стивън Хокинг по време на стартирането на инициативата. "Някъде в Космоса, може би интелигентният живот може да наблюдава тези наши светлини, осъзнавайки какво означават. Или нашите светлини скитат из безжизнен космос, невидими маяци, които съобщават, че сме тук, на една скала [...]? Така или иначе, няма по-добър въпрос."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
20 фев 2020
Последни новини