17 °C

SETI започва да търси лазерни сигнали от извънземен разум

Когато било изобретено радиото, хората предположили, че чрез него могат да комуникират и други, извънзенми цивилизации. Но сега нашата цивилизация започва да комуникира с лазери. След десетилетия мълчаливо слушане на радиосигнали от звездите, чудейки се дали сме сами във Вселената, сега астрономите започват да гледат Космоса за други признаци на извънземна технология - лазерни лъчи.

Breakthrough Listen, най-обширната програма за търсене на извънземен разум (SETI) в историята, обяви, че нейният екип ще започне да търси нови признаци на извънземна технология, като използва системата VERITAS в обсерваторията „Фред Лоурънс Уипъл“ в Амадо, Аризона.

"Когато става въпрос за интелигентен живот извън Земята, ние не знаем къде съществува или как комуникира", казва в изявление Юрий Милнър, физик по ядрени частици, милиардер и основател на Breakthrough Listen. "Така че нашата философия е да търсим на колкото се може повече места и по възможно най-много начини. VERITAS разширява обхвата си на наблюдение още повече."

Използвайки VERITAS, астрономите ще започнат да сканират нощното небе за наносекундни проблясъци светлина от близките звезди. Подобно на фар в Космоса, тези кратки импулси оптична светлина биха затъмнили всички близки звезди и биха могли да са индикация за извънземна комуникация.

"С добавянето на VERITAS, ние ставаме чувствителни към важен нов клас сигнали - бързите оптични импулси", казва в изявление Андрю Симион, директор на изследователския център SETI в Бъркли. "Оптичната комуникация вече се използва от НАСА за предаване на изображения с висока разделителна способност до Земята от Луната, така че има причина да се смята, че напреднала цивилизация може да използва версия на тази технология за междузвездна комуникация."

VERITAS търсеше такива лазерни импулси от мистериозно затъмняващата се звезда на Таби, след като някои спекулираха, че около нея може да има извънземна мегаструктура, която да причини странно затъмняване. Ако най-мощните лазери на Земята бяха използвани от района на звездата на Таби и насочени в нашата посока, VERITAS би могъл да ги открие.

От 1 милион звезди в списъка с цели на Breakthrough Listen, повечето от тях са 10 до 100 пъти по-близки до Земята от звездата на Таби, което означава, че могат да бъдат открити дори по-слаби лазерни проблясъци от интелигентни извънземни.

Масивът от четири оптични 12-метрови телескопа на VERITAS в обсерваторията „Фред Лоурънс“ в Амадо, Аризона традиционно се използва за откриване на гама лъчи - високоенергийно лъчение, излъчвано от екстремни космически обекти като експлодиращи звезди и дори черни дупки, в нощното небе. Когато гама лъчите ударят земната атмосфера, те произвеждат много слаби сини светкавици, наречени радиация на Черенков, защото частиците пътуват по-бързо от светлината през въздуха. Способността на VERITAS да открие и определи източника на тези краткотрайни сини светкавици го направи идеалният кандидат за търсене на лазерни лъчи от далечни звезди и галактики.

"Впечатляващо е колко подходящи са телескопите VERITAS за този проект, тъй като те са построени само с цел изучаване на много високоенергийни гама лъчи", казва в изявление Дейвид Уилямс, член на сътрудничеството в VERITAS и професор по физика в Калифорнийския университет Санта Крус.

Инициативата Breakthrough Listen е 10-годишен проект, финансиран от Милнър, руско-израелски милиардер и научен филантроп. Проектът, който започна през 2015 г., вече изследва над 1000 звезди в рамките на 160 светлинни години от Земята за признаци на извънземни радиосигнали, без положителни резултати.

"Ние вярваме, че животът е възникнал спонтанно на Земята, така че в една безкрайна вселена трябва да има и другаде да се е случило", заяви известният физик Стивън Хокинг по време на стартирането на инициативата. "Някъде в Космоса, може би интелигентният живот може да наблюдава тези наши светлини, осъзнавайки какво означават. Или нашите светлини скитат из безжизнен космос, невидими маяци, които съобщават, че сме тук, на една скала [...]? Така или иначе, няма по-добър въпрос."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
21 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
21 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
21 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
21 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
21 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
21 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
21 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
21 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
21 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
21 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
21 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
21 окт 2019
Последни новини