Микропластмасата не е опасна за хората, твърди СЗО

Микропластмаса все по-често бива откривана в питейната вода, но засега липсват доказателства, че тя представлява риск за хората, според Световната Здравна организация.

В същото време организацията на ООН предупреждава, че това не бива да ни радва, защото са нужни по-нататъшни изследвания върху разпространението на пластмасата в природата и начинът, по който попада в човешкото тяло.

За микропластмаса се определят частици с диаметър по-малък от половин милиметър.

Производството на пластмаса нарасна значително през последните десетилетия, като прогнозите сочат, че до 2025 ще се удвои отново, което означава че още повече разграждащи се до миниатюрни частици пластмасови отпадъци, попадащи след това в телата ни.

Изследвания сочат, че дори бутилираната вода съдържа микроскопични елементи от полимерите, използвани за производството на бутилката и капачката.

Това буди загриженост, че хората може би също са замърсени с химикалите в пластмасата и патогените, пренасяни от частиците.  Още по-тревожното е, че  работата на жизненоважни системи може да бъде затруднена от чуждата материя, за което свидетелстват и изображенията на морски птици, риби и други водни обитатели със стомаси пълни с пластмасови отпадъци.

Тези страхове не са научно обосновани, твърди доклад на Световната здравна организация.

В доклада се казва, че по-големите частици микропластмаса – по-големи от 150 микрометра или приблизително с диаметър на един човешки косъм - будят най-малка загриженост, защото преминават необезпокоявани през човешкото тяло. По-малките частици обаче, биха могли да преминат през стените на храносмилателния тракт и да заседнат там, но според изследователите е малко вероятно да се натрупат в количества, които да създадат проблеми.

Засега за най-малките частици микропластмаса – с диаметър под 1 микрометър, и за влиянието им върху човешкото тяло не знае почти нищо.

Авторите на доклада твърдят, че редовното изследване на питейната вода за наличие на микропластмаса не е препоръчително, защото е по-добре ресурсите да бъдат насочени към отстраняване на бактериите и вирусите от водата, които представляват далеч по-голям риск.

Най-добрият начин да решим проблема с пластмасата е като се откажем от пластмасовите изделия за еднократна употреба и насърчим рециклирането и употребата на алтернативни материали.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини