Премиерът загрижен за отварянето на ГКПП при крумовградското село Аврен

Премиерът Бойко Борисов ще поиска информация от гръцкия външен министър защо се бави изграждането на граничен пункт между двете държави в района на крумовградското село Аврен. Това се разбра от живо включване на министър-председателя в страницата му във „Фейсбук“.

Докато шофира лично джип на Националната служба за охрана (НСО), Борисов разговаряше с областния управител на Кърджали Никола Чанев, който му разказа как още през 2011 г. пътят от Аврен до границата е готов, но от гръцка страна все още не са изградили контролен пункт. Според Чанев това е голям проблем за региона.

„Пиши едно писмо до външно и като говорим с колегата Мицотакис (Кириакос Мицотакис е външен министър на Гърция- бел. ред.) да го питам защо се бавят“, обърна се незнайно към кого в колата Бойко Борисов.

Забавянето на изграждането на граничния пункт напомня на случая ГКПП „Илинден – Ексохи“. Тогава от гръцка страна имаше забавяне заради проблем с популацията и придвижването на кафявите мечки, които са защитен вид. За решението му беше изграден граничен тунел с дължина 447 м, от които 300 метра на гръцка територия. Това забави с няколко години пускането на контролния пункт и през него можеше да се минава едва през 2015 г. при проект това да става от 1998 г. Подобно забавяне имаше и при другите два пункта с Гърция, за които беше подписано общо споразумение с една дата за откриване.

Борисов също така остана впечатлен от Крумовград и дори намекна, че може да подкрепи настоящия кмет на местните избори през октомври. Начело на града е Себихан Мехмед от ДПС.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини