29 °C

Д-р Мария Грозева: Боклучестата храна е бомба за развитие на болести

С наближаването на новата учебна година все по-актуална става темата за здравословното хранене при децата, които често посягат към нездравословните храни и напитки - чипсове, снаксове и енергийни напитки.

За вредите от консумацията им и превенцията говори д-р Мария Грозева - специалист по детски болести, с квалификация по класическа хомеопатия, шуслерова терапия, бахова терапия.

Д-р Грозева определя себе си като холистичен лекар, с цялостен подход към пациентите.

"В практиката си съм се убедила, че не е достатъчна само лекарствена терапия и поставяне на диагноза, а трябва цялостно да помогнем на хората да бъдат здрави във времето и да не отключват хронични болести", казва медикът.

- Д-р Грозева, наблюденията показват, че все повече деца консумират нездравословни храни и напитки, така ли е? Какви са вашите наблюдения?

- Въпрос на това е с какви пациенти работиш. При мене като цяло идват хора, които искат да не се разболяват. Тоест те обръщат внимание на това как да се лекуват, какъв да бъде техният двигателен режим и с какво да хранят деца си. Така че аз имам щастието да работя с хора, които мислят в насока за здравословно хранене. Но това, което масово попада при мене, като общ достъп в практиката ми на детски лекар, много често идват деца, които са със заболявания, които по принцип се отключваха в по-късната възраст. Говоря за затлъстяване, хипертония, гастрити, синдром на раздразнен колон. В основата на това стои неправилният начин на хранене. Така че според мене нашата задача като общество, като лекари, учители и най-вече в семейството ни, е да обърнем нещата на 180 градуса и да заложим една обща програма. Говоря в национален мащаб, за това как да се хранят хората здравословно, като децата са нашето бъдеще. Така че всичко започва от семейство и как ще бъдат научени децата.

Да има много деца, които се хранят с чипсове, снаксове, дюнери и това е основната им храна. Обаче тези деца произхождат от семейства, където се хранят по подобен начин. Така че как да им кажеш на тези деца да се хранят правилно, след като те не го виждат в семейството си.

- Тоест те нямат примера. Така ли?

- Да. Обикновено те идват от такъв тип семейства, когато вече се е отключил болестен проблем. Идва дете с гастрит и родителя иска хапче да му мине. Аз разпитвам за начина на хранене и се оказва, че се хранят неправилно. Обяснявам, че трябва цялото семейство да промени начина си на хранене и това дете няма нужда от хапчета, защото още Хипократ е казал, че храната може да бъде и лекарство, и отрова. Въпрос е на това какво приемаме. Затова много е важно детето да бъде обучено от най-малката възраст, като в първите две години е заложено, във връзка с начина на хранене, какъв ще бъде микробимът в червата. Това определя нататък тяхното здраве и имунна система за дълги години напред, както и болестите, които тези деца ще отключат. Затова като започнем от кърменето, към което вече много майки се придържат, през правилното захранване и храненето на децата с пълноценна храна, докато детето се гледа вкъщи. След това в детските заведения трябва да се спазва препоръчителен хранителен режим, който е заложен в Наредба на Министерството на здравеопазването. В нея са описани физиологичните норми за хранене на населението. От тук нататък е въпрос на цялото общество да се спазва заложеното. Иска се работа на много голяма група от общности, като се започне от лекарското съсловие, през учителското, през обществени организации, за да се променят нещата. Защото как да ги учиш да се хранят правилно, след като най-близките бутки до училището продават само тестени закуски, никъде няма плод и зеленчук. Така че тенденцията според мене трябва да е в тази посока - не само да си говорим, че има много неправилно хранене, а какво прави обществото, за да се промени този начин на хранене.

Наскоро бях на гости на приятели в Дания. Там те нямат тези проблеми, защото това е заложено още в детските ясли и градини, където има огромни хранителни блокове, където през големи ветринажи се вижда приготвянето на храната в момента. Това прираства и в училище. Навсякъде в магазините им, храната, която се продава е с изключително строг контрол. Тоест там е заложено като национална програма и тези хора се хранят правилно. От там нататък посещението при лекарите е много по-рядко.

Има два типа недохранване - "А" и "Б". Първият е в бедните развиващи се страни, в които хората няма какво да ядат. Те просто не внасят достатъчно хранителни вещества - витамини, минерали и микронутриенти, защото няма какво да ядат. За съжаление, ние се намираме във втората група, където се ядат празни калории - тоест ядат се големи количества, но се яде така наречената боклучеста храна (Fast food), обогатена на захари, животински мазнини. Това е една скрита бомба, в която ние залагаме хронично възпаление и залагаме как да се развиват болестите. Защото ние не говорим само за продължителност на живота, да тя е увеличена, само че дегенеративните заболявания подмладяват много. Другият проблем е, че хората трудно създават потомство, не могат да забременеят, рано настъпва менопауза или пък младите жени имат поликистозни яйчници, инсулинова резистентност, диабетът става като "здравей - здрасти", дори там, където няма наследственост. И всичкото това идва от храната.

- Какви са последствията от нездравословния начин на хранене?

- Това е основа за хронични дегеративни заболявания в годините, които за съжаление се отключват в по-малка възраст - затлъстяване, диабет, високо кръвно, хронични възпалитени процеси на ниво стави и двигателна система, също раздразнен колон и промяна в чревния микробиом, откъдето започва основата на добрия имунитет.

- Кога трябва да се вземат мерки за подобряване начина на живот на едно дете?

- Още от самото зачеване и самата бременност на майката, тя трябва да осъзнава, че тя е мястото, където се отглежда бъдещето й дете. Тя самата трябва да има достатъчен запас от минерали, витамини и правилно хранене, за да може да се роди здраво и щастливо дете. Кърменето през първата година е възможно най-доброто, което може да направи за детето си, захранването и още в малката възраст, когато се види сигнал, колкото по-рано се започне промяната, и то не само с поставяне на диагнози и приемане на някакви специални добавки или приемане на медикаментозни средства, промяна въобще в мисленето и в целия начин на хранене на детето, който ще се предоставя и занапред. В цялостната организация на храненето в детските ясли, градини и училища трябва да се включат всички обществени организации, които имат ангажимент към това.

- Непрекъснато се правят промени в менюто на децата в яслите, детските градини и училищата, но децата посягат към нездравословните храни.

- Всяка свръхзабрана ще доведе до прекалено голям интерес и консумация. Тоест нещата трябва да бъдат осъзнати. На детето трябва да му се обяснява и то трябва да осъзнае, че това не е добро за него. Да се обяснява с прости примери, например ще ти се развалят зъбите, защото масово има деца на 3-4 години, на които млечните им зъби са почернели. Това е от захари, бонбони, които започват да ядат още в малката възраст. Има достатъчно качествени заместители - кленов сироп, агаве, мед, сушени плодове. Това са храните, които от самото начало детето трябва да вижда в семейството си, защото вкусът се възпитава. Затова смятам, че трябва да се работи с бременните, с младите родители. Те ще променят нещата в бъдеще, когато това наистина е осъзнато.

Ако трябва да говорим в световен мащаб, през последните две-три години съм била на няколко семинара на известния нутрициунист д-р Пол Клейтън, участващ в проучванията в цял свят по отношение на дифецити на жизнено важни незаменими аминокиселини, омега-3 ненаситени мастни кисели, които са изключително важни за предотвратяване на хронични възпалителни процеси и дефицити сред децата. Той изнася интересни факти, правейки сравнение с викторианска Англия (19-ти век), защото от тогава има оставен много документиран материал, в който се казва, че тогавашните хора са се хранили с повече калории в сравнение със съвременния човек, но храната която са приемали е била жива – храна, която не е обработена топлинно, храна, която е расла в богата на минерали почви и това е била качествена храна. В същото време са имали голяма двигателна активност и тези хора са умирали от естествена смърт, умирали са при раждане или при някаква злополука. Съвременният човек живее няколко години по-дълго, но през последните 10 години той е с някакво хронично дегенеративно заболяване от типа на алцхаймер или атеросклероза, диабет, сърдечно-съдови заболявания и той е в тежест на самия себе си, на близките, той е на легло и се грижат за него.

С индустрализацията и навлизането на информационните технологии изключително много се промени здравето на хората в световен мащаб, те са по-склонни към хронични заболявания на ниво ум, психика, имунната система в световен мащаб е много лоша. Затова много хора – лекари и учени се обединяват около идеята да се променят нещата като дават сигнали. Ако трябва да сме точни, в така наречените развити страни, от една страна е фармацефтичната индустрия, от другата страна е хранителната. Те произвеждат и това, което поризвеждат трябва да се изконсумира. Посредата е човекът, който в никакъв случай не става по-здрав. Въпрос на наша осъзнатост е всеки от нас да реши как да се храни, как да се лекува, какво да промени в начина си на живот. Не става с приема на поредното хапче. Темата е много обширна.

Интервю на Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

 • 1
  78
  789ojhf5y
  39 -13
  09:39, 24 авг 2019
  Изказване на лекар "Боклучестта храна" да ви имам речника
 • 2
  Ни
  Никодимчо
  23 -10
  09:48, 24 авг 2019
  Изразът е junk food /джънк фууд, боклук храна/, не Fast food /бързо приготвена храна/, която също може да е здравословна.
  • Ох
   ох на мама
   1 -19
   13:20, 24 авг 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 3
  J8
  J838383
  14 -13
  09:58, 24 авг 2019
  Алото господине ние се намираме в България и говорим на български вие като искате заминавате за америка.
  • Fe
   Fedayn
   21 -9
   10:17, 24 авг 2019
   Вие като сте в България, за правилен изказ чували ли сте?! Идете и си купете "БУКВАР", и започнете от там!!!
 • 4
  Ха
  хахахахахахахахахахахаха
  23 -10
  11:19, 24 авг 2019
  Пионерско откритие, д-р Грозева. Какво ли си мислехме преди.
 • 5
  Te
  temata
  24 -1
  12:12, 24 авг 2019
  И защо с наближаването на училище темата да е актуална. Все едно през ваканцията не ядат подобна храна. тази тема е актуална винаги през годината. Излагате се вече
 • 6

  Жената казва верни неща.Вместо да вземете да се зачетете и да потърсите още по темата вие какво ли не казахте.Това само говори за вашата култура.Струва ми се че тука някои хора се мислят за страшно културни като непрекъснато правят забележки по правописа.Не знам с филологическо образование ли са и искат да го изтъкнат, някакви компекси ли имат че не ги забелязват, не знам какво им има, но не може ли да си говорим по темата.Най вероятно според вас няма какво да си кажем по темата - ако на някой нещо му има даже няма нужда да ходи на лекар, само трябва да си пусне телевизора за да изчака рекламата на подходящото за неговия случай лекарство.Не ви ли прави впечатление впрочем колко много лекарства се рекламират по телевизията от сутрин до вечер ...Наистина ли мислите че така трябва да се лекуваме?Ако е така трябва да помолим този сайт да ни пуснат една цяла серия за здравословното хранене.Това не е майтап и от това зависи вашето качество на живот.Но изборът си е ваш.Никой на никого нищо насила не може да вкара в главата.Аз обаче се радвам че се пише по такива теми.Искам да помоля също така да си говорим за това колко ефективна е хасковската болница.Не колко пациенти са изписали и "лекували" по пътеки, а колко наистина се подобриха чувствително след престоя си в болница.Прави ли се изобщо за нещо профилактика и т.н...... но всичко започва от правилното хранене.Помислете си и не пишете глупости просто за да сте написали нещо.

  • Гр
   Гражданин
   2 0
   14:54, 27 авг 2019
   Това с качеството на храната и начина на живот не е новина. Мен ме притеснява силното залитане по хомеопатията. Изписва се за какво ли не. Не напразно американската лекарствена агенция изрично иска на опаковките на хомеопатията да пише че няма надеждни медицински статистически данни че имат терапевтично действие. Ефектът е изцяло плацебо. И рекламата на Шуслеровите соли вече сочи че са без специфични показания. Накратко за пари. Както успее търговския представител да убеди лекаря да изписва. Не виждам какво хомеопатично т.е аналогично на заболяването има в Инфлуцид например. Кой е този причинител на заболяването разреден хиляди пъти до вид на светена водичка.
 • 7
  Бо
  Болницата
  7 -2
  14:16, 24 авг 2019
  не е място за профилактика...
 • 8
  78
  786987 Тъпа Докторка
  11 -8
  17:07, 24 авг 2019
  "Яжте сьомга , Телешко филе и Мутренски мъде"
 • 9
  16 0
  19:49, 24 авг 2019
  Няма болести в домакинства където се яде основно плодове зеленчуци, малко месо и повече риба.
  Аз имам деца на близо 30 години, едното незнае какво е болница.
  У нас консервирани храни се ядат само ако са лично произведени. Много неща си произвеждаме, по- скъпо ни е от това в магазина,но пък за сметка на това нямаме разход за лекари и болници.
 • 10
  Ро
  РОБИН ХУД
  12 -9
  23:50, 24 авг 2019
  Тази минала покрай докторите, ама хайде!
  Добре, че се усетих навреме, та махнах детето си от нея.
  • Е
   е
   6 -3
   16:13, 26 авг 2019
   Аз пък се доверявам от години на нея и съм изключително доволна, за себе си и за детето си...
  • Xm
   xm
   4 -2
   16:32, 26 авг 2019
   Аз пък съм много доволна от доктор Грозева. Да е жива и здрава и още много години да помага на хората, които искат да си помогнат, за другите само мога да кажа, че тя не е вълшебник за да ви излекува с магическа пръчица. Трябва усилие и воля и от страна на пациента.
  • Гю
   Гюро
   3 -1
   23:50, 26 авг 2019
   Минала и нищо не научила......
 • 11
  Са
  Сара
  3 -5
  22:53, 26 авг 2019
  Изненадана съм от изразите, които употребява госпожата. Боклучеста храна, ветринажи...все пак културата на изразяване говори за човека доста. При нея ходели хора, които не искат да се разболяват. А има ли такива, които искат?
 • 12
  Ед
  Еда
  0 0
  22:39, 22 окт 2019
  Много харесвам обсъжданата тема ,за добрата здравословна храна и всичко свързано с нея,но ще се радвам в коментара на специалистите да не се рекламират хранителни добавки.Мисля,че който се интересува ,сам ще ги потърси.С рекламирането на добавките,темата става досадна.
  Извинявам се ,но това е моето мнение.

Хороскоп за 07.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доста ще се колебаете за представител на огнените знаци. От това, какво точно предпочетете ще зависи удовлетвореността ви в края на деня. Оставете настрана въпрос, който само ви създава неприятности, и се посветете на перспективни дейности. Стабилизирате отношенията си със сърдечния партньор.
07 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Доброто ви настроение ще се отрази на околните и работата ще върви по-леко. Уверени и знаещи какво правите, ще доминирате с оптимизъм и конструктивна мисъл. Ако търсите работа засилете контактите си, със сигурност ще намерите подходящо предложение или сами ще започнете свой бизнес.
07 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще прегърнете една идея и ще заживеете с планове за нейното осъществяване. Това ще повиши настроението ви, ще ви направи активни и по-добри. Не пренебрегвайте текущите си ангажименти, отделете време на всичките си задачи. Възможно е да получите новина, която ще внесе яснота в очакванията ви.
07 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Сред колегите ще наложите вижданията си по конкретна задача, така, че да я свършите в срок и с нужното качество. Печалбите ви ще се увеличат, предвид факта, че за същото време ще отхвърляте повече работа. Ще имате изяви в сферата на туризма, рекламата, недвижимите имоти и обменът на информация. За някои ново запознанство и любов.
07 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
07 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще имате работа по дома и въпреки предложенията на близки и приятели ще предпочетете да я свършите. Това ще бъде добре за вас, още повече че обичате да нямате несвършени задължения. Нуждата от глътка свеж въздух обаче ще си каже думата и нищо чудно да прекарате известно време на интересно място с приятелите си. Бъдете спокойни - ще имате време за всичко.
07 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Търсенията ще ви срещнат с близки на сърцето ви хора. Не помрачавайте деня си с нездрави мисли и не натоварвайте и други с тях. Здравословното ви състояние се подобрява. Насочените ви към конкретна задача действия ще доведат до резултат. Не си и помисляйте да не изпълните обещанията си.
07 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Благоприятно развитие на начинанията ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане и мързел, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, а това допълнително ви стимулира.
07 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
07 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения, както по отношение на деловите си задачи, така и в личен план. Ще ви се отдаде да свършите много работа и в същото време да си починете. С ведрото си присъствие ще наситите атмосферата, правейки деня на всички покрай вас приятен. Не подценявайте едно важно до себе си присъствие.
07 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви промени както в професионален, така и в личен план. Радвате се обаче на подкрепата на всички около вас, които няма да останат безучастни към въпросите, които ви вълнуват. Стойте настрана от неприятности, които е възможно да ви съпътстват днес. Човек близък до вас ще ви покаже по-специалното си отношение, което доста ще ви поласкае.
07 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите реализации днес ще направят по-спокойни както почивката ви, така и ремонтите, които предвиждате. На особена почит ще се радват държавните служители, които са в позиция да взимат важни решения. Други ще се интересуват от изгодни кредити или покупка на недвижим имот.
07 май 2021
Последни новини