Комисар Ангел Бадънков: Задържаните за двойното убийство са имали много по-силна връзка от работата им

След една седмица денонощна работа, началникът на Криминалния отдел към СДВР комисар Ангел Бадънков изнесе ужасяващи подробности около двойното убийство на Йордан и Марияна Атанасови. Той сподели, че е потресен и разкри, че задържаните за убийството майстори са имали много по-силна връзка помежду си от работата, която ги е свързвала. 

"Забавляваха се, ядяха по 10 кебапчета на човек, смееха се. Даже в един момент си помислих, че те имат по-силна връзка от партньорството им да работят. Нека хората си го разтълкуват. Аз останах с впечатление, че те са в по-силна връзка. Много близки са. Денонощно почти са заедно. Те от 24 часа в денонощието 18 бяха заедно", разкри комисар Бадънков. 

Хронологията на криминалния случай започва от обаждане на рибар, който се натъква на череп край тресавище в село Негован. Останки от хора са открити в широк периметър - разхвърляни в района на язовира.

"Някои бяха във водата, някои в тръстиката. Брутална гледка. Работил съм по много случаи, но такъв случай в 20-годишната ми кариера, такова нещо е за първи път. Трупове си бяха, нямаше годни следи по тях. Снимките на дрехите им до известна степен снимките свършиха работа", разказва Бадънков пред bTV. 

Стигат до извършителите без да знаят кои са евентуалните жертви.

"Не бяха достоверни някои от сигналите, които получихме. В такива случаи е трудно да се каже кога точно е извършено престъплението, обикновено разликата е в точност до месец", обяснява той. 

Извършителите така са преценили - че трябва да разчленят телата и да ги разнесат. По техните обяснение - за да може животните да ги разхвърлят възможно най-надалече и да затруднят полицията. 

"Това престъпление е планирано много професионално. Единият от извършителите е лежал 4 пъти в затвора - Георги. За кражби, хулигански действия, за такива престъпления. Двамата са го планирали много професионално. Строителният бизнес не е бил само камуфлаж, но явно интелектуалното ниво им е нулево и не са могли да си намерят някаква нормална работа, но в интерес на истината, в беседите, които сме провеждали с техните т.нар. клиенти - те са били доста добри майстори. Даже ние много се учудваме при положение, че са търсени и добри майстори защо изобщо са прибегнали до извършването на престъпление. При условие, че те с този бизнес, с който се занимават предполагам изкарват добри пари", казва Бадънков. 

Убийството е планирано една година. Георги е познавал жертвите от 15 години. Семейство Атанасови са имали пари, заможни хора са и доста често са прибягвали до неговите услуги. За съжаление жертвите са му имали доверие и са му споделяли такива неща, които не е трябвало, казва Бадънков. Жертвата Йордан е бил изключително добър и доверчив човек и му е споделял такива неща, които са довели до това работниците да пристъпят към престъплението с основна цел да ги ограбят. 

"Споделял му е, че разполагат с финансови средства, разполагат с имоти, от които взимат наеми и най-лошото, което е споделил е, че продал апартамент в квартал "Емил Марков". И също така е споделил на Георги, че банките дават много малки лихви и с това негово действие си е подписал смъртната присъда, както се казва. По това време Георги и Пламен са извършвали ремонтни действия Жената е била по-пълна, а в тази кооперация, в която са били е нямало асансьор. Затова семейството си купили друг апартамент, където да има асансьор. Живели са известно време там и просто зимата терасата започва да им тече и са викнали Георги и Пламен и са започнали ремонт. Най-интересното е , че те са свършили тази ремонтна дейност, приключили са ги и впоследствие са извършили това престъпление", разкрива Бадънков. 

Извършителите са знаели, че дъщерята на жертвите е омъжена и живее в друга държавата. Чуват се само по телефона и един път в годината се прибира. Нямало е разговор с жертвите да им дават някакви пари. Точно в момента, в който жертвата Йордан е споделил на Георги, че са продали апартамента и се е изказал негативно към банките, точно тогава те са започнали да плануват извършеното криминално престъпление. 

Стъпките са били преди това как да го направят, после как да се отърват от телата. Парите наистина са били в банка.

"Не знаем защо жертвата е подсказал, че парите са в апартамента. Там е имало не голяма сума и ценности. След като се претършували апартамента и не са открили нищо са видели документ, който доказва, че парите са в банка. Взели са 1500 лева кеш и ценности, които впоследствие са ги продали в заложна къща. Даже жената на единия от извършителите е получила като подарък огърлица и гривна. И когато влязохме за обиск в дома на единия от извършителите, ние заварихме огърлицата и гривната да ги носи неговата жена - съпругата на Георги. Подарил ги е на жена си", възмущава се комисарят. 

Убийството в 13 часа обедно време. Вечерта са изнесли телата. Физическият извършител е Пламен, той е застрелял и двете жертви в главата, а Георги ги е разфасовал с помощ от Пламен, казва Бадънков. 

"Брутално звучи. Просто тези хора са с нулева ценностна система. Тези хора са паразити", казва той. 

След това е имало опити да заличат следите.

"Те са направили супер професионално заличаване на следи - белина и препарати за ламинати и плочки. Почистили са много добре. Даже са си отворили прозорците да се проветрява и след това са изнесли разчленените тела в бидоните и други вещи от апартамента и са ги изхвърлили. Няма как съседи да са чули нещо. Пистолетът е бил със заглушител. Те са го купили този пистолет точно за този случай. Имали са и друг без заглушител.Незаконно е оръжието. Продължаваме работа. Всички, които са съпричастни към това престъпление, ще си получат заслуженото", закани се комисарят.

Той заяви, че когато са заловени, вече са работили в друг имот на сама и заможна жена.

"Добре, че не са извършили друго престъпление. Пламен бе възмутен, че го задържаме. Георги беше подготвен за това нещо и на третата минута започна да разказва с подробности. Пламен въпреки това продължаваше да се държи супер неадекватно и да се учудва защо е задържан. Впоследствие, след като ние вече го закарахме до помещението, в което е намерено оръжието, той каза: "Щом знаете за това помещение няма какво да крия". И оттам показа тайника с оръжията. Историите им съвпадат на 100%. ", каза Бадънков. 

Той поясни, че за трета тяхна жертва не е сериозно даже да се коментира. 

"Жертвите са имали куче, но двамата задържани не са го убили. Единият е поискал, но другият се смилил. Изхвърлили го в друг квартал. Това е шокът за мен, как може да се смилиш над куче, а да направиш това с две човешки същества, стойностни хора", обобщи комисарят. 

Очаква се днес Софийският градски съд да гледа мярката за неотклонение на Пламен Шляпашки и Георги Нанчев.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини