Япония трябва да се откаже от ядрената енергетика, поиска новият екологичен министър

Новият министър на околната среда на Япония призова държавата да спре работата на всички ядрени реактори, за да се предотврати повторение на аварията в АЕЦ Фукушима I, пише "Гардиън".

Шинджиро Коидзуми направи коментара, след като стана третият най-млад министър от войната. Позицията му е в сблъсък с тази на премиера на Япония Шиндзо Абе, който подкрепя ядрената енергетика.

"Бих искал да проучим как да се откажем от тях, а не как да ги задържим", коментира 38-годишният министър. "Обречени сме, ако допуснем още една ядрена авария. Никога не знаем кога ще имаме земетресение", поясни той.

Позицията на Шинджиро Коидзуми незабавно беше оспорена от новия министър на търговията и индустрията, който заяви, че затварянето на ядрените централи в Япония е "нереалистично".

Правителството на Япония иска ядрената енергетика да бъде 20-22% от общия енергиен микс до 2030 г. Но активисти предупреждават, че атомните електроцентрали винаги ще представляват опасност, тъй като страната е заплашена от големи земетресения и цунами.

Абе обаче призовава за възобновяване на работата на реакторите, като твърди, че ядрената енергетика ще помогне на Япония да изпълни целите за намаляване на въглеродните емисии и зависимостта си от внос на газ и петрол.

Всички 54 реактора бяха спрени след аварията в АЕЦ Фукушима I през март 2011 г.

Ядрената енергетика представляваше около 30% от енергийното производство преди катастрофата. Днес само 9 реактора работят след извършване на стриктни проверки. Но правителството вероятно няма да успее да изпълни задачата си 30 реактора да заработят от 2030 г., тъй като има силна опозиция на местните хора и съдебни спорове.

Въпреки че е изправен пред потенциална опозиция в кабинета, Шинджиро Коидзуми вероятно най-малкото ще получи подкрепата на баща си Джуничиро Коидзуми - бивш премиер, който е твърдо против ядрената енергетика.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини