Две комисии оценяват Гешев за главен прокурор.Печата

Кризата в БНР е водеща тема за съботните вестници.

"Над 3 минути мълчание на ефира е сигнал за война - това гласи неписаното правило, което се повтаря, къде на шега, къде - сериозно, в Българското национално радио (БНР). То се предава от поколение на поколение журналисти в една от най-авторитетните медии в България като напомняне, че ефирът не търпи и 30 секунди пауза, без причина, и то много основателна. В петък (13 септември) държавното радио, което излъчва вече повече от 80 години, спря основната си програма за близо пет часа в разгара на скандал, предизвикан от опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и за отстраняването й от съдебния ресор, в който тя е известна с критичната си позиция към работата на прокуратурата, а в последните месеци след като започна процедурата - и към единствения засега кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев. Официално оповестената причина за спирането на ефирния сигнал беше профилактика на предавателите на програмата. Неофициалните коментари насочват към затрудненията да се осигури заместник на свалената в последния момент водеща и опасенията какво ще звучи в ефир след като се разбра за рокадите. По-рано през деня в петък прокуратурата обяви, че започва проверка защо е спряно излъчването. Тя ще е под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев и трябва да приключи за три дни. Директорът на БНР Светослав Костов, който беше избран в края на юни, досега не е коментирал официално казуса.  в. "Дневник".

 

Изборът на главен прокурор също е сред тематичните акценти.

"Двете комисии на Прокурорската комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), които трябва да дадат становищата си за това дали единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев притежава необходимите за този пост професионални и нравствени качества, ще ги обсъдят публично. Това обявиха днес от съвета, цитирани от lex.bg. Комисията по атестирането и конкурсите, която трябва да каже дали Гешев има професионални качества за главен прокурор, ще се събере в понеделник и е взето решение заседанието ѝ да бъде излъчвано онлайн. На него има право да се яви и самият Иван Гешев и е поканен да го направи. Ден по-късно, за да обсъди нравствените му качества, ще се събере Етичната комисия на Прокурорската колегия. Нейното заседание също ще се излъчва директно онлайн от ВСС. Двете комисии ще обобщят и становищата, които най-различни институции - съсловни организации, прокуратури, висши училища, съдии, адвокатски организации, полицейски структури и други, изпратиха за кандидатурата на Гешев. До момента те са безпрецедентно много - над 80. Изборът на нов главен прокурор е насрочен за 24 октомври." - в. "Дневник".

Ресорите в новата Еврокомисия също са сред актуалните теми:

"Ресорът на Мария Габриел в новата еврокомисия е огромна гордост за нацията. Да имаш комисар в ресор образование, култура, наука, спорт, иновации, младеж - това е огромна гордост за всички нас. Няма нещо, което да е по-обичано в България през всичките й етапи на развитие от тези неща". Това коментира в предаването пред Нова телевизия министърът на културата Боил Банов. Според него ресорът е огромен, а парите в него ще се увеличават. "Това е ключов ресор за България и Европа", категоричен бе той. Министърът на културата поясни, че през него се финансират проекти като "Еразъм +", "Творческа Европа". Киното също се финансирало от там. "Това е най-доброто за България", заяви още Банов. Според него ресорът ще се развива най-много в следващите години." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ша
    Шайка
    0 0
    10:31, 14 сеп 2019
    Организираната престъпност се кани отново да си назначи главен прокурор.
Последни новини