Европейския ден на спорта в училище отбелязват в Димитровград

Над 400 български училища се включват в петия Европейски ден на спорта в училище.

На 27 септември 2019 г. в над 400 български училища се организират различни спортни игри, демонстрации и състезания по повод петия Европейски ден на спорта в училище.

Това е най-масовата спортна инициатива в Европейската седмица на спорта. Тя се провежда всеки последен петък на месец септември в десетки европейски държави.

Официалното откриване на българската инциатива е в пловдивското училище „Свети Седмочисленици“, където учениците ще участват в обща функционална тренировка, подготвена специално за децата, в игра на народна топка и в ред други забавни и образователни игри. Те ще бъдат приветствани от представители на местната администрация от Община Пловдив и Район Тракия. Партньори на инициативата са Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването, както и много местни администрации.

Тема на тазгодишния Европейски ден на спорта в училище е здравословното хранене и здравословният начин на живот, а в България има още една специално разработена тема за спортни игри - опазването на околната среда и рециклиране на отпадъците. Целта на инициативата е да се насърчи интереса на децата към спорта, физическата активност и здравословния начин на живот чрез срещи с успешни спортусти и участие в различни спортни и физически игри.

Училищата с най-разнообразна програма и най-висок дял участващи ученици ще могат да кандидатстват за отличие Най-активно училище на 2019 г., което се връчва от българския координатор на програмата сдружение БГ Бъди активен. Най-спортуващите училища ще бъдат насърчени и от много от местните администрации в България чрез допълнителни отличия.

За участие в мероприятието  регистрация на сайта на инициативата www.essd.eu, са направили и няколко училища от община Димитровград. 

В ПМГ "Иван Вазов" ще се реализират дейности за Европейския ден на спорта в училище, където от 13.45ч. ще има футбол и народна топка за учениците от 5-7 клас, а за тези от 8-10 клас в 14.30ч. ще започнат няколко игри по баскетбол, волейбол и народни хора.

ОУ „Димитър Н. Матевски”, Меричлери е сред първите 200 регистрирали се училища, за което ще получат материали за организиране на събитие.

ОУ „Димитър Н. Матевски”, Меричлери, ОУ „П.К.Яворов”, ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, ОУ „Хр.Ботев”, Крепост, ОУ „Васил Левски”, Димитровград, ОУ „Васил Левски”, Ябълково, ПГ „Проф.д-р Асен Златаров” също ще се включат в проекта.

Европейският ден на спорта в училище ще се провежда под формата на организиране на различни дейности /спортни състезания, танци, демонстрации/, в които да бъдат включени ученици, преподаватели, родители и други участници в рамките на минимум 120 минути. 

В отделните образователни институции ще се проведат много, различни по вид подвижни игри за учениците от начален етап, игри по „народна топка”, срещи по баскетбол, волейбол, футбол, лекоатлетически щафети и кросове. В ОУ „Димитър Н. Матевски”, Меричлери ще се проведе междуучилищен турнир по футбол за ученици от прогимназиален етап, в който ще се включат отбори от ОУ „П.К.Яворов” и ОУ „Св.св. Кирил и Методий”.

През 2018 рекорден брой училища станаха част от празникa на физическата активност в училищата в България. Повече от 90 00 ученици, над 12 000 възрастни от над 400 училища в повече от 200 населени места в страната взеха участие в кампанията, която достигна до над 1,5 милиона българи. Обездвижването и заседналият начин на живот са един от застрашаващите фактори за здравето на европейците, а намаляващата възрастова граница на затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми са изключително тревожни. Справянето с епидемията на обездвижването чрез насърчаването на редовна физическа активност е една от целите на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), инициатор на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната ежегодна инициатива за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE. Програмата е съфинансирана по програма Еразъм+ на Европейската комисия.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини