34 °C

Протест на родители блокира центъра на София

Родители излязоха на протест в центъра на София срещу няколко закона, които по думите им застрашават българското семейство и които влизат в сила от 1 януари 2020 г.

Полицията затвори бул. "Цар Освободител" в района на Министерски съвет.

Повече от 160 000 родители казват „не” на "антисемейните закони, които следват принципите на норвежката служба Берневернет, отговорна за отнемането на стотици норвежки и чуждестранни деца от техните родители".

Според родителите частни НПО-та изземват държавни функции.

„Могат да ни наложат задължителни социални услуги, извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чуждестранно финансирани. Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сме годни за родители, ще ни дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите и от чуждестранните си спонсори”, твърдят протестиращите.

Те твърдят още, че всяко дете може да бъде счетено за „дете в риск”, поради неясно дефинирани критерии.

Протестиращите настояват да се спазва Конституцията. Родителите не желаят да се въвеждат права на децата, каквито не са предвидени в Конституцията, както и „доставчици на социални услуги“, а не семейството да следят за тяхното спазване.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ро
  родител
  7 -7
  22:28, 28 сеп 2019
  Добре беше да добавите,че група от над 50 родители от Хасково участваха в протеста! Можеше да ги разпитате сутринта от мястото на тръгване,да изпратите репортер с тях,да отразите участието им и целия протест,защото тези хора се лишиха от почивния си ден,за да представляват интересите и на децата от Хасково,не да копнете мизерното инфо от БТВ.
  • Бт
   БТВ
   4 -12
   00:38, 29 сеп 2019
   Мърло, връщай се на магистралата. Виж коментара
 • 2
  Др
  Друг родител
  6 -10
  22:54, 28 сеп 2019
  Вие, дето протестирате, сте тотални, незапознати с... Виж коментара
  • Мд
   Мдааа
   5 -5
   11:22, 29 сеп 2019
   Явно толкова ти разбира главата на тебе!
  • Жлъчта,която изляхте,надявам се да ви е нахранила емоционално!Аз пък ще ви кажа съвсем без емоция!Грозните ви думи дори не ме докоснаха!Не може да ме съди човек без капка родителско чувство,който или не се е запознал с направените вече промени в законодателството,или си е продал душата на дявола за пари!
  • До
   До другия родител
   4 -4
   11:36, 29 сеп 2019
   Има една сентенция,че за страданията на децата са виновни само родителите и вие олицетворявате това. Толкова просташко изказване може да каже само един ограничен иппрост човек,дето не е прочел и видял нищо по въпроса. Жалки сте,съжалявам и децата ви,които с такива родители ще израснат като жалки простаци. Ами прочетете проекта на Стратегията,промените в законодателството, влезте в специализирани страници и прочетете хилядите истории на пострадали семейства,или нищо не виждате повече от носа си. Нещастници злобни!
  • От
   Отново другия родител
   6 -3
   12:10, 29 сеп 2019
   Да, точно защото съм ги чел тези неща за разлика от вас, знам, че говорите неверни и преувеличени неща. Хайде, като знаете толкова, кажете къде са тия "хиляди" истории на пострадали, къде точно, на коя страница, на кой ред, от кой документ, са написани нещата, които си въобразавяте, че ще се случат заради тази Стратегия. Може и да сте прочели нещо, ама май на сте го разбрали.
   Бутате лъжливи паранои в главите на хората. Не знам дали децата ми ще израстат прости, но пък предполагам, че децата на родители, които протестират за измислени, подхранени с лъжи каузи, също едва ли ще станат свестни хора, сигурно ще са мрънкала, оплакващи се за щяло и нещяло - а такива, както и простаци, в България вече има предостатъчно.
 • 3
  Жи
  Живко
  3 -1
  14:05, 29 сеп 2019
  Десет години избирахте Боци Маймуната и чак сега разбрахте, че ви го е начукал дълбоко.

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
03 юли 2020
Последни новини