Древен спортен фен открит при археологически разкопки в България

Изображение 1 от 3

    Древен спортен фен бе открит заровен, наред с месингов съд, изобразяващ лицето на борец със счупен нос, обявиха археолози.

    Останките и артефактът – датирани отпреди 1 800 години – бяха изровени в съвременна България, в земите на някогашната римска провинция в Тракия.

    Открити са в тухлен гроб, за който експертите смятат, че е принадлежал на арискоратична тракийска фамилия.

    Борецът е изобразен с козя брадичка – за разлика от предишни подобни находки – и се отличава с шапка от леопардова или кожа на пантера, допълнена с ноздри, уши и зъби.

    Археологът Даниела Агре от Българската академия на науките и колегите ѝ открили скелета в могилата на крал Мезар, в близост до село Бояново, Югоизточна България.

    Могилата била с големина 30 метра в диаметър и 3 метра височина преди да бъде разкопана и съдържала три отделни погребални конструкции – саркофаг, гробница и гроб, направен от тухли.

    Човекът в тухления гроб бил на 35-40 години по време на смъртта си, пресмятат археолозите.

    Според Агре гробът принадлежи на тракийски аристократ, който спортувал в ежедневието си, но не бил професионален спортист.

    Възможно е могилата да е била използвана като семеен некропол, като покойникът е бил част от семейството.

    Наред със съда на който били изобразени спортни сцени, тракиецът е погребан с различни други предмети, включващи монета от времето на император Каракала, два чифта обувки и стъклен флакон.

    Според изследователите месинговият съд вероятно е така нареченият балсамарий, съдържащ балсам, парфюм и ароматни масла, използвани при къпане и тренировки в палестрата. Макар остатъците от съдържанието на балсамария да не са се запазили, хипотезата се подкрепя от открития стригил около съда.

    Стригилите представляват заоблени инструменти, подобни на острие, използвани в гръцката и римската култура за отстраняване на мръсотията от тялото преди къпане.

    Обикновено използвани от спортисти, войници и по-заможните жители, стригилите били практични и значими в културно отношение и често са намирани в гробници и могили.

    Антропоморфните съдове оформени като човешки бюстове или глави били популярни в Римската империя, особено сред жителите на римските провинции Мизия и Тракия.

    Изобразяването на спортисти по подобни съдове е сравнително рядко срещано явление – в сравнение с това на богове, чужди фигури и Антиной – младият любовник на император Адриан.

    Въпреки това 5 съда подобни на новоткрития, са намирани и преди -изобразените върху тях хора били с шапки и счупени носове, което според археолозите означава, че са били борци или боксьори.

    Новооткритият съд се отличава по това че шапката е изработена от кожата но животно от семейството на котките, пантера или леопард, допълнена от очи, ноздри, козина и зъби.

    Ушите на животното образуват издатини за които са прикрепени дръжките на съда, заменяйки стилизираните кичури коса, характерни за други намерени по-рано подобни съдове.

    Откриването на подобна впечатляваща шапка би могло да се обясни с алюзията за кожа на Немейски лъв – добре познат атрибут на Херкулес, култът към когото бил популярен през 2-ри век от новата ера.

    Според гръцката митология, страшният лъв бил с твърда като стомана кожа и остри нокти, но бил удушен от Херкулес, който след това си направил дреха от него.

    Вероятно откритата кожа символизира смелостта и героизма на спортиста.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини