Демет и Бурчин от „Славейков“ на международна конференция в Брюксел

Дванадесетокласничките от СУ „П. Р. Славейков“ Демет Джамбазова и Бурчин Ибрахим се завърнаха от проведената в петък конференция на Международната федерация за ученически спорт в европейската столица Брюксел. Събитието е продължение на реализираните през месец март т.г. дейности от проекта SheRunsActiveGirls’ Leadв Париж. Тогава Демет и Бурчин бяха част от българската делегация и участваха в допълнителните дейности по проекта, свързани с обучение за планиране и провеждане на събития от спортен характер и с акцент мотивация и равенство между половете.

Благодарение на чудесното си представяне в Париж, момичетата получиха покана за участие в конференцията SheRunsв Брюксел, където да покажат извършените от тях дейности по проекта.

Бъдещите абитуриентки са и дългогодишни състезателки по баскетбол, което предопредели и насочеността на тяхната презентация.

За участие в конференцията покани получиха екипи само от 6 държави, които са малка част от участвалите в проекта в Париж 33 страни.

Освен собственото си представяне Демет и Бурчин активно участват в дискусионните панели на конференцията, в които традиционно са включени успели жени като Лорънс Фишер, Валентина Маркеи и Лаура-Мария Тидла.

Опитът, който славейковските баскетболистки придобиват с участието си в подобни форуми, е от изключителна важност за развитието им след завършване на училище. Контактите с представители на водещи спортни организации, както и с млади хора от цяла Европа, занимаващи се активно със спорт и социални дейности, са повече от полезни. А може би най-ценна за момичетата е възможността да се включат в разговори и съвместни инициативи с доказани професионалисти на световно ниво, които са готови да чуят и техния глас.

Заедно с девойките от Кърджали във високия форум участваха председателят на Българската асоциация Спорт за учащи Юлия Боянова и Румяна Павлова от БАСУ.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини