На гроздобер във Франция. Как измамиха десетки българи.

Обещавали им безплатна квартира във Франция и по 60 евро на ден, реалността обаче се оказала друга: в съвместна акция френските и българските служби са разбили организирана мрежа за трафик на хора от България.

Eсента е сезонът на гроздобера. И макар вече да съществуват модерни машини за бране на грозде, без човешка помощ работата по лозята няма как да бъде свършена.

Сега, по време на гроздобера във Франция, български и френски полицаи са разбили с помощта на Европол организирана престъпна група, която е била замесена в трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари, съобщава люксембургското издание "Лецебюргер Журнал". Бандата е набирала работници от България за събиране на реколтата по лозята във Франция.

Обещавали им по 60 евро на ден

В рамките на разследванията са били идентифицирани 167 потенциални жертви на експлоатация, които са били наети от четири различни лозаро-винарски фирми в близост до Лион. Френските власти са арестували четирима членове на тази банда - трима от България и един от Франция. Българите са отговаряли за набирането на работната ръка в България, а французите са осигурявали логистиката, включително настаняването на чуждестранните работници.

"Лецебюргер Журнал" посочва, че бандата се е прикривала зад легална фасада - една агенция за набиране на персонал в България. Въпросната агенция набирала български граждани от слабо развитите региони на страната като сезонни работници за френското селско стопанство. Работниците са подписвали трудови договори на чужд език, а на тях самите са им били обещавани по 60 евро на ден, плюс безплатна квартира и транспорт.

Когато заплатата не стига за нищо

В действителност те се озовавали на един къмпинг във Франция, а от надниците им били приспадани пари за храна. Оказало се, че посредническата агенция удържала и транспортните разходи, както и всевъзможни други такси. Крайните заплати дори не стигали за закупуването на обратен билет до България.

Със сумите, спечелени по този начин, организираната престъпна група е купувала недвижими имоти във Франция. Така парите са били изпирани. Съществена помощ за разкриването ѝ са оказали служителите на Европол.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Коментари в сайта

Последни новини