500 лева към заплатата на даскали в проблемни райони. Пресата

Дело.

"Дума":

СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне България

Софийски градски съд остави без разглеждане молбата от защитника на Джок Полфрийман, с която се иска да му бъде отменена наложената в качеството на обвиняем в досъдебното производство мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане пределите на Република България". Според магистратите след като през 2008 година има издадена присъда по отношение на австралийския гражданин, то по закон той няма как да напусне България, защото трябва да изтърпи наказанието си. Това води до отпадане на забранителната мярка. В противен случай ще се получи правен абсурд. Магистратите приемат още, че заради нормативните разпоредби няма как да се занимаят с искането на защитата, което е уредено с произнасянето на присъдата.

Австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 г. , излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Скандал.

"24 часа":

БНТ затвори за Сидеров след скандал в ефир

БНТ затвори врати за лидера на "Атака" Волен Сидеров до края на предизборната кампания след позорен скандал в предаването "Референдум" във вторник. Шефът на телевизията нареди на журналистите да не го канят в предавания, освен ако не се извини на водещата Добрина Чешмеджиева и служителите на телевизията.

"Обърнал съм се към ЦИК за становище, тъй като в няколко точки е нарушено споразумението, което Волен Сидеров е подписал - и за език на омразата, и за клеветене на опоненти, и за определянето на темите и гостите от водещия. Под всичко това стои подписът на "Атака".

Стимули.

"Монитор":

500 лева към заплатата на даскали в проблемни райони

С 500 лева ще бъде увеличена заплатата на учителите, които се включат в Национална програма "Мотивирани учители" и пожелаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус. Това прие правителството.

Учителите ще получават и допълнителни средства за наем в размер на 200 лева за срок от 12 месеца. Предвиждат се и средства за възстановяване на транспортни разходи за пътуващите учители за същия период. Преди изменението средствата за допълнително финансово стимулиране бяха в размер на 300 лева.

Програмата разширява възможностите за включване на специалисти в едногодишните обучения за придобиване на професионална квалификация "учител" за всеки един от учебните предмети - математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Вече ще се допускат и кандидати с образователно-квалификационна степен "бакалавър" освен специалисти със степен "магистър".

Кражби.

"Дума":

ЧЕЗ разкри кражба на ток колкото за 1000 домакинства на месец

Рекордна кражба на ток от производствен цех в Плевен разкри ЧЕЗ. Енергията, която нерегламентирано е използвана, може да стигне за потребление на 1000 домакинства месечно.

Проверката е проведена на 25 септември с участието на МВР. Екипът е открил незаконно прекъсната електропроводна линия средно напрежение и присъединен трансформаторен пост, скрит в едно от халетата на проверявания обект.

По информация от присъстващи, обектът се използва за производство и пакетиране на готова продукция, без да се уточнява каква именно.

По предварителни изчисления на ЧЕЗ Разпределение загубите са в размер на 200 000 киловатчаса месечно. Количеството електроенергия е достатъчно за захранването на 1000 средностатистически домакинства. Това е една от най-мащабните кражби от един обект, установявани от дружеството.

Оставка.

"24 часа":

Приеха оставката на Пламен Георгиев като магистрат

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев отново не е магистрат. След като преди по-малко от два месеца прокурорската колегия го върна в спецпрокуратурата (по повод подадената от него оставка като председател на антикорупционната комисия), днес го освободи отново.

Всички девет присъстващи членове на заседанието днес гласуваха "за", а цялата процедура отне няколко минути. Единствено бе отчетено, че Георгиев няма незавършени дела.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини