Смут в Чили след загадъчно огнено кълбо в небето (видео)

Според местни медии в Чили, нещо като огнено кълбо е било видяно в небето над остров Чилое миналата сряда. Естествено, няколко малки пожара скоро след това, накарали някои да направят извода, че двете събития са свързани.

Но сега експертите се произнесоха, че това, което хората са видели, е метеорит, но космическата скала не е виновна за палежите. Което може да изглежда някак странно, като се има предвид последователността на събитията, пише Science Alert

Когато местни хора около град Далкахуе на остров Чилое открили следи от горяли храсти, след като свидетели забелязали светещ предмет, плъзгащ се зловещо по небето, заключението изглеждало очевидно.

Известният астрофизик и чилиец на годината Хосе Маза каза по националната телевизионна мрежа TVN, че светлият обект, видян на 25 септември, може да е метеорит, ако не са космически отломки.

Маза може да е прав за светещата топка на небето, но свързването ѝ с петната обгорена земя, за които съобщават жителите на Далкахуе, не е толкова просто. А изгорелите храсти са факт (във видеото)

Един от проблемите е, че вероятно метеоритите не са толкова горещи. Почти сигурно е, че не могат да предизвикат пожари.

Броят на хората, които са докосвали току-що паднал метеорит, е изненадващо малък, а повечето физици твърдят, че метеоритите просто не биха събрали достатъчно топлина, за да се запалят.

След няколко милиарда години във вакуума на междупланетното пространство, космическите скали са имали достатъчно време за охлаждане, така че парчета минерал, които влизат в първоначален контакт с нашата атмосфера имат доста ниска температура.

Със сигурност триенето с молекулите на въздуха ги нажежава. Толкова стават горещи, че всъщност външните слоеве е вероятно да се разпаднат. Също така ако скалата е достатъчно масивна, за да я стигне непокътната до земята, малко вероятно е за този кратък скок на температурата по време на падането, тялото да се загрее до ядрото.

Това означава, освен ако крайният удар не е достатъчно енергиен, за да генерира високи температури (което е малко вероятно при скалите с малки маси) можем да изключим метеорите като потенциален източник на пожари.

Пожарникарите в Обединеното кралство научиха този малък урок по астрофизика преди няколко години, когато публично заподозряха, че пожар може да е причинен от метеорит. Твърдението бързо бе коригирано от посланика на НАСА и преподавател по астрономия Грег Редферн.

След като провериха изгорените храсти в Далкахуе за доказателства, и геолозите от Чилийската национална служба по геология и минно дело (Sernageomin) официално изключиха метеоритите.

Може ли да е някакъв космически боклук? Може би. Но и това не изглежда достоверно. Като част от разследването геолозите интервюирали живеещи в близост до предполагаемата катастрофа с "метеорит". Местните заявили, че "не са виждали падането на предполагаемия обект и не са чували шумове, свързани с падането на тяло от този характер".

След всичко това е възможно двете събития да не са свързани по никакъв начин.

Геолозите взели проби от почвата за анализ, така че в крайна сметка може да научат какво точно е причинило пожарите и дали някакъв космически отломки наистина са причината.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини