Дрога мутант залива пазара у нас.Печата

24 часа

Нова кръгла маса и съгласие за съд, НПО, Изборен кодекс и царски имоти

На 30-ата година от демокрацията спешно да се направи нова кръгла маса, подобна на тази през 1990 г. и на нея всички политически сили да стигнат до национално съгласие по 4 въпроса.

Това призова в интервю за "24 часа" депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Въвеждането на смесена избирателна система е първият въпрос за кръглата маса. Вторият е защо позволяваме НПО-тата политическа дейност и да дават бележки за освобождаването на убийци. Реконституиране на съдебната власт по върховете е третото наложително нещо, а четвъртото - неприкосновеността на частната собственост, включително тази на царя, категоричен е Марков.

Кръглата маса през 1990 г. реши да има избори за Велико НС по смесена система, а именно 200 депутати да се избират по партийни листи, 200 - мажоритарно.

Труд

Дрога мутант залива пазара у нас

Новите дизайнерски дроги, заместители на най-популярните незаконни наркотици, се продават свободно на пазара у нас. Съвременните психоактивни вещества (ПАВ) са повече от 250-300 и не може да се смогне с вкарването им в забранителния списък за употреба. Увеличава се периметърът на търговските похвати, които минават през тъмната страна в интернет и се продават чрез DHL-пратки като соли за вана, ароматизатори за стая, растителни торове и в най-популярната форма като чай. Това каза за "Труд" д-р Борислав Станчев от дирекция "Превенции" в община Варна.

Монитор

Компенсират ниски заплати с бонус почивки

Всъщност излиза така, че ако човек работи за средна заплата, шефът може да му осигури 5 дни със семейството на балкан и 5 дни на море. Този подход осигурява почивка и време на работника със семейството му и не изисква нарушение на семейния бюджет, разказва още Василева.

От бизнеса са изчислили, че една ваканция на планина за 5 дни струва средно около 500-600 лева за семейство с едно дете, морската почивка обаче е малко по-скъпа и цената й варира от 600 до 700 лева, което прави 1300 лева годишно допълнително финансиране от фирмата, или с около 110 лева месечно към заплатата.

В зависимост от това дали фирмата предлага един или повече бонуси е възможно добавката към заплатата да стигне 400 лв.

Сега

Юрист: Съдът може да откаже да регистрира партия "Няма такава държава"

Възможно е съдът да откаже регистрация на партията на Слави Трифонов, прогнозира в интервю на БНР юристът проф. Огнян Герджиков.

Той обясни, че законът не допуска партия да уронва доброто име и престижа на държавността, а името "Няма такава" държава" може да се приеме за такова нарушение.

"Няма такава държава" е нещо, което трудно може да бъде защитено, все пак ние сме демократична, правова държава. С всичките му кусури, с много недостатъци, наистина с проблеми. Но за да е в заглавие на партия, която иска да е в управлението на страната, ми се струва силно смущаващо, каза проф. Герджиков.

Капитал дейли

Всеки втори е с месечен доход под минималната заплата

Малко под половината от данъкоплатицте в страната през миналата година са декларирали годишен доход под 6720 лв. (което прави средномесечни постъпления под 560 лв.). Това са близо 1.5 млн. души от общо 3.14 млн., които през миналата година са декларирали облагаем доход пред Националната агенция за приходите (НАП). Това показва справка, предоставена от финансовия министър Владислав Горанов на депутата Димитър Данчев от БСП.

В сравнение с 2017 година броят на хората с доходи под минималната работна заплата намалява. Например, през 2017 г. аналогична справка показва, че деклариралите годишен доход под 6120 лв., което прави средномесечно по 510 лв. (колкото беше минималната заплата), са били1 .66 млн. души, или 53% от всички данъкоплатци.

Дума

Над 40% от българите нямат средства за добро отопление

Близо половината от населението не може да се справи с отоплението през студените месеци. Тревожните изводи са от проучване неправителствената организация "ЕнЕфект", цитирани от Нова тв. Около 40 на сто от българите не могат да си позволят достатъчно топлина в домовете си, а всяка второ домакинство не може да си осигури хлад през лятото, сочат данни на Европейския комитет на регионите. В европейски мащаб, 11% от жителите на Европейския съюз, т.е. около 54 милиона души, се водят енергийно бедни.

За баба Снежана от село Покровник и баба Мария от Русе е трудно през зимата да отопляват целите жилища, в които живеят, показа репортаж на Нова тв. Отопляват една стая, другите са ледени. Купуват дърва всяка есен. Казват, че е най-евтино. И все пак със всяка година намаляват количеството на поръчаните дърва, защото и те поскъпват.

Стандарт

За 5 години два пъти повече пари за болнични

Последният анализ на НОИ сочи, че за последните пет години двойно са нараснали разходите за болнични. През 2018 г. държавата е дала малко под 557 млн. лв. за обезщетения за временна нетрудоспособност, което е с над 195 млн. лв. или 54 на сто повече от 2014 г., пише "Марица".

Сериозен ръст на издадените болнични за общо заболяване отчитат експертите на НОИ. С 344, 4 хиляди са се увеличили издадените болнични листи от 2014 до 2018 г. Ръст с близо 21 на сто има и при издадените болнични за период от 15 до 30 календарни дни. Скокът на лекувалите се по три дни у дома пък е скочил с 47% спрямо 2014г. По-висок е и среднодневният размер на паричните обезщетения - през 2014г. той е бил 24,33 лв., а през 2018г. - 31,30 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини