Небрежността на касиерката помогнала за банковия обир в "Люлин"

Обирджиите на банковия офис в столичния квартал "Люлин"-1 наблюдавали от дълго време нападнатия обект. В последната седмица го посещавали редовно. Завели и помагач - ключар, за да огледа той ключалката и да изработи ключ, с който да влязат.

 
Подробности за обира, който се случи посред бял ден в събота бяха изнесени от ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова.
 
Към момента са задържани двама души със заповед за задържане до 72 часа, като още двама се издирват. Ключарят е арестуван при претърсване на имот в столичния квартал ж.к. "Банишора". 
 
 
Той е изработил ключа, с който е било проникнато в офиса на банката
 
Самоличността на нападателите е ясна на органите на реда, но все още не се знае нищо за местонахождението им и за това са обявени за национално издирване. Задържаните са извършител и помагач.
 
Успехът на обира се дължи преди всичко на небрежност и безотговорност на банковата служителка, според разследващите. Тя е затваряла сейфа, където са държани парите - в случая чувалче с пари, но не го е заключвала. Заключвала е само офиса, когато е излизала в почивка. На този етап разследващите нямат нито доказателства, нито подозрения тя да е била съучастник на обирджиите.
 
Първоначално полицията имала съмнения за съпричастност и на касиерката към кражбата, но след разследване, по думите на шефа на СДВР Георги Хаджиев, най-вероятно става въпрос за безотговорно поведение.
 
Извършителите обаче са имали предварителна информация за банковия клон. Единият от задържаните многократно е посещавал банковия офис и е наблюдавал действията на служителката. Третият човек от групата свързал, единия от задържаните с услугите на помагача-ключар, който осигурил ключ за проникването в банковия офис.
 
Обирджиите се опитали да бъдат "конспиративни" в своите действия, както обясни Русинова и даде за пример факта, че те са сменяли автомобили, намерили били и различен автомобил, с който е извършена кражбата. Автомобилът, с който е била извършена кражбата след това е бил опожарен.
 
В арестувания била намерена сумата от 62 000 лева или 1/3 от отнетата сума. Обвиняемият направил пълни самопризнания.
 
Прокуратурата разполага и със свидетели на техните действия като за деня, в който са отишли да направят ключ, така и на част от действията им през деня на обира. Свидетелка, близка на един от обвиняемите, разказала за деня на посещение на банковия офис. Тя отишла заедно с тях и е служила като "отцепка" - застанала на място, където да наблюдава и да ги уведоми, ако наближават хора.
 
Намерено било място, където да бъде оставен автомобила след извършване на кражбата, като предварително се снабдили с бензин, спринцовка, лейкопласт и друга необходима течност, за да го запалят. Единият от участниците осигурил мобилните телефони.
 
В банковия офис имало и други суми, които са били на видно място, но не се взети от извършителите на обира. Крадците се насочили към отворения трезор, който се виждал и в който е било поставено чувалче.
 
Утре предстои да се гледа мярката за неотклонение на двамата задържани.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини