Турция започва офанзива в Сирия

Турските сили, заедно с бунтовническата свободна сирийска армия, ще преминат границата на Сирия "скоро", заяви ръководителят комуникации на президента Ердоган рано тази сутрин, след като изненадващото изтегляне на американските войски отвори място за турско нахлуване, съобщава "Ройтерс".

Турски представители са коментирали пред медията, че военните са нанесли удар по сирийско-иракската граница, за да попречат на кюрдските сили да използват маршрута за подсилване на региона, въпреки че подробностите за ударите не са много.

В Туитър помощникът на Ердоган Фахреттин Алтун заяви, че кюрдските бойци там могат да напуснат или Анкара ще трябва да ги "спре да не нарушават" борбата на Турция срещу бойците на "Ислямска държава".

Турция заяви, че възнамерява да създаде "безопасна зона", за да върне милиони бежанци на сирийска земя, но схемата алармира някои западни съюзници толкова, колкото рисковете, породени от самата военна операция.

"За съжаление Турция е избрала да действа едностранно. В резултат на това преместихме американските сили в Северна Сирия от пътя на потенциалното турско нахлуване, за да гарантираме тяхната безопасност", коментира говорителят на американското министерство на отбраната Джонатан Хофман.

Решението на Тръмп да изтегли войските от североизточна Сирия разтърси съюзниците, включително Франция, един от основните партньори на Вашингтон в коалицията, ръководена от САЩ срещу Ислямска държава.

Русия, най-силният чуждестранен съюзник на сирийския президент Башар Асад, заяви, че не й е казано предварително от Вашингтон или Турция за някакви споразумения за изтегляне на американските войски.

На фона на задълбочаващите се хуманитарни опасения генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова всички страни в североизточната част на Сирия за максимална сдържаност и защита на цивилните.

Сигнализирайки за допълнителна потенциална промяна в баланса на силите в региона, ръководените от кюрдските сили заявиха, че могат да започнат преговори със сирийското правителство и Русия, за да запълнят вакуума за сигурност в случай на пълно изтегляне на САЩ.

Тръмп отрече, че е изоставил кюрдските сили, най-ефективните американски партньори в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия. Но той похвали Турция като търговски партньор, с омекотяване на тона часове, след като заплаши, че "напълно ще унищожи" икономиката на Турция.

В близост до турския граничен град Акакале, срещу сирийския Тел Абяд, свидетел на "Ройтерс" съобщава как гаубици, поставени зад земни насипи вече са насочени към Сирия.

На около 60 км на запад множество ракетни системи, монтирани на камиони, са разположени зад земните насипи близо до Суруц, срещу сирийския граничен град Кобани. В района също е разположена артилерия и войници се мотаят из близкия военен лагер.

Мустафа Бали от ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили заяви, че турските военни натрупвания, заедно с информация за по-нататъшна мобилизация на подкрепяните от Турция сирийски бунтовници, сочат, че "атаката е неизбежно предстояща".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини