Борисов разговаря с краля на Йордания. Пресата

Вестниците в понеделник проследяват посещението на премиера Борисов в Йордания.

"България и Йордания приоритетно ще си сътрудничат в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействие на тероризма, екстремизма и трафика на хора. Двете страни ще се опитат да разширят възможностите за обмяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с тази цел. Това заяви българският премиер Бойко Борисов в Аман днес, където се срещна с йорданския си колега Омар Раззаз. По-късно на среща с краля на Йордания Абдулла II бин ал Хусейн бе договорено България да е домакин на процеса "Акаба", както ще бъде на Берлинския процес. Той е иницииран от Абдула II през 2015 г. за засилване на международното и регионално сътрудничество срещу опасностите от тероризма, радикализацията и насилствения екстремизъм. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Нидерландия. Акцент в разговорите в Йордания бе темата за бежанците и мигрантският натиск, съобщиха от Министерския съвет. Според Борисов страната ни е длъжна да подпомогне Йордания при справянето с проблема с мигрантите, съобщи "Фокус". На срещата с Раззаз българският премиер добави, че е необходимо двете страни да работят и за търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите. Темата е обсъдена и на срещата с краля на Йордания. "Йордания и кралят Абдулла II бин ал Хусейн се ползват с изключителен авторитет в Европа заради балансираната му политика в региона. Имаме сходство в позициите по основните световни и регионални проблеми. Оценяваме активния диалог и добрите отношения на Йордания с ЕС", обясни Борисов на Раззаз. По-късно на разговор с краля българският премиер допълни: "Високо оценяваме ролята на Йордания като "остров на стабилност" в регионален план и нейната балансирана международна политика". "Кралят отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство", заяви от своя страна министър-председателят на Йордания Омар Раззаз, съобщи правителствената информационна служба. Той отбеляза историческите връзки между двете държави, особено в търговията. Акцентира също върху активността на Йордания по отношение на развитието на фармацевтиката и информационните технологии. Двете страни подписаха меморандум за сътрудничество в сферата на туризма, където Раззаз отбеляза ръст. Министър-председателят на България и кралят на Йордания дадоха изключително висока оценка на общите действия в сферата на туризма и опазването на културното наследство, съобщиха по-късно от Министерския съвет." - в. "Дневник".

"Благодарение на толерантната политика, която водим, догодина ще сме домакини на процеса "Акаба". Тази инициатива е важна, защото ситуацията в Сирия и Либия е изключително сложна. Процесът "Акаба" има две основни теми - борбата срещу тероризма и радикализма. И по двете теми София ще бъде домакин. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук..." - в. "Труд".

"Йорданският крал Абдулла и премиерът Бойко Борисов се договориха домакинството на процеса "Акаба" да бъде в България през 2020 година, предаде Агенция Фокус. Двамата разговаряха на среща на четири очи в столицата Аман. Процесът от Акаба е поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдула II през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход. Срещите са част от инициативите на крал Абдула II за установяване на контакти с различни страни по света, с цел координацията на антитерористичните действия. До момента такива форуми са провеждани в Йордания, Албания и Нидерландия. "Високо оценяваме ролята на Йордания като "остров на стабилност" в регионален план и нейната балансирана международна политика", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата. Той изтъкна достойните за най-високо признание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризите в региона. "Високо ценим вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а вашата специална роля на пазител на Светите места се ползва с огромно уважение в света", добави министър-председателят Бойко Борисов..." - в. "Стандарт".

В. "Труд" съобщава, че през идната година интерконекторът с Гърция ще бъде факт: "Интерконекторът Гърция-България ще е факт във втората половина на 2020 г. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия. Тя посочи, че в рамките на документите, които бяха подписани в четвъртък между гръцка и българска страна, се гарантира финансирането на проекта. "Беше подписано и между правителствено споразумение, което пък гарантира данъчният статут на този проект за следващите 25 години", подчерта Петкова. Тя припомни, че един от основните приоритети в управленската програма на правителството е именно секторът "Енергетика". "Основното е именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Ако видите нашата управленска програма, там ще направи впечатление, че интерконекторът Гърция- България е включен като основен наш приоритет и е фиксирана и крайната дата на неговата реализация", посочи още Петкова..."

Всекидневниците напомнят за блестящия път по световните сцени на джаз музиканта Милчо Левиев, който ни напусна на 81-годишна възраст.

"Джаз музикантът и композитор Милчо Левиев почина на 81-годишна възраст в Солун, където живееше през последните години. Той е завършил държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров. Музикалната му кариера започва в Пловдивския драматичен театър. Между 1963 г. и 1968 г., Милчо Левиев работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време е бил и диригент на бигбенда на Българското национално радио. През 1970 г. музикантът заминал за Съединените щати, където е работил повече от 20 години. Номиниран е два пъти за "Грами". В началото на март тази година той обяви, че се отказва от титлата "почетен гражданин на Пловдив", заради разочарование от отношението на общинската администрация. Поклон пред памет му!" - в. "Стандарт".

"Поклонението пред известния музикант Милчо Левиев, който почина на 81-гадишна възраст, ще бъде в зала "България. Концертната зала е избрана на поклонението пред паметта на именития пианист и композитор по желание на неговите близки. В съобщение на Нов български университет се изразяват съболезнования по повод кончината на Милчо Левиев..." - в. "24 часа".

"Тъгуваме от загубата на едно от най-големите имена в джаз музиката на България, прославили страната ни по света - Маестро Милчо Левиев, пише на сайта на Министерството на културата. "Казват, че джаз музиката е глас на свободата, многообразието и честността, на човешкия опит и на първооткривателството, защото тя неразривно е свързана с умението да импровизираш. А за да се получи една успешна импровизация, зад нея стои много мисъл, много натрупани знания и огромен талант, какъвто Маестро Левиев безспорно притежаваше. Припомняйки си неговия богат професионален и житейски опит, може би бихме забелязали, че съдбата му напомня истински музикален джаз шедьовър, чийто съставни части сами по себе си са възхитителни. А хората, присъствли на негови концерти, считат това за привилегия. Житейската импровизация на Милчо Левиев започва със силното начало в Пловдив, с Държавната консерватория, преминава през Биг Бенда на Българското национално радио, Пловдивската и Софийската филхармония, през групата "Джаз Фокус 65", през сътрудничеството с най-големите имена в джаза в САЩ и с много големи музиканти космополити, концертите навсякъде по света, филмовата музика, гастролите на Стария конинент, преподавателската дейност, аудиозаписи, албуми, до любимата творческа резиденция в Солун, Гърция - една перфектна композиция с много изненади и обрати, каквато подобава на един ученик на големите Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. При това тя не завършва, а остава с отворен финал. Благодарение на прокараните от Маестро Левиев нови пътеки в живота и в джаза възникнаха десетки нови приятелства между професионални музиканти от България и света, родиха се знакови концерти, за които меломаните още говорят. Несъмнено музикалните послания към бъдещето, които отправи Маестро Левиев, ще бъдат подети от неговите ученици, колеги и приятели. Маестро Левиев казваше, че е преподавал навсякъде по света и в България има най-много талантливи хора. Днес талантливите хора на България му отговарят със същата любов. Защото любовта е онази тайна съставка, която е единствената задължителна за една вечна джаз импровизация. Сред многобройните отличия на Милчо Левиев е и най-високата награда на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие. Изказваме искрени съболезнования на семейството и близките на Маестро Левиев. Аплодисменти и поклон!", се съобщава още от пресцентъра на Министерството на културата." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават и за стрелба в Чикаго, при която са убити трима българи.

"Трима български граждани и един американец са убити в Чикаго от психически неуравновесен мъж, съобщи пред Нова телевизия генералният консул на България в града Иван Анчев. По думите му и тримата са легално пребиваващи в страната, а смъртта настъпила при нападение докато вечеряли в дома си. Двама от убитите българи са съпрузи в ранните си 40 години, третата жертва е майката на убития мъж", каза пред телевизията Анчев. "Това са хора без криминални прояви. Мирни български граждани, които са живели съвсем нормален живот в САЩ". Нападателят, по думите му, не е българин. По-късно пред БНТ консулът добави, че със сигурност не става дума за престъпление от омраза. Имената на жертвите са известни и близките им са уведомени, но не се съобщават, докато не е приключило разпознаването. Говорителят на полицията в града Том Ахерн пусна съобщение в Туитър: По-рано CNN съобщи без да назовава националността на жертвите, че заподозреният - 67-годишен пенсиониран строителен работник, е застрелял четиримата си съседи докато те вечеряли в дома си. След това се качил в апартамент на горния етаж и прострелял своя съседка, която е хоспитализирана и е в критично състояние. Мотивите за стрелбата се изясняват. Извършителят е задържан, иззето е и оръжието. В. "Чикаго сън таймс" съобщи, цитиран от bta, че обитателите на сградата отдавна внасяли оплаквания срещу нападателя, а стрелбата е избухнала около 17.30 ч. вчера. Кметът Лори Лайтфут каза, че стрелбата е потресаваща. Полицията посочва адреса, на който е станало произшествието. "Във връзка със стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, при която мъж е застрелял четирима души, а пети е в критично състояние, можем да потвърдим, че три от жертвите - две жени и един мъж, са български граждани. Не е известно към момента те да са били в конфликт с нападателя, за който се предполага, че е техен съсед", се казва в съобщение на Министерството на външните работи..." - в. "Дневник".

"Четирима души бяха застреляни в дома им в Чикаго от техен съсед и познат - поляк, който явно е действал състояние на психичен шок, става ясно от съобщения на местни медии. Пета жертва се бори за живота си и е в много тежко състояние в местна болница. Вестник "Чикаго Сън Таймс" назова една от жертвите - Цветанка Костадинова, но повече подробности за нея или другите починали засега не се посочват. Във връзка със стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, при която мъж е застрелял четирима души, а пети е в критично състояние, можем да потвърдим, че три от жертвите - две жени и един мъж, са български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи. Не е известно към момента те да са били в конфликт с нападателя, за който се предполага, че е техен съсед, казват от МВнР. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева следи случая още от самото му начало, като е дала по случая указания на генералния ни консул в Чикаго. Генералното ни консулство в Чикаго е във връзка с местните власти и е готово да оказва необходимото съдействие, обобщават от МВнР. Инцидентът станал в събота около 5 ч. следобед в апартамента на семейството на улица "Уест Ървинг Парк" в Чикаго. Според полицията убиецът е 67-годишен мъж, строителен работник, който познавал жертвите. Той живеел в същия жилищен комплекс от 15 години. В събота вечерта той излязъл от своя апартамент и отишъл до жилището на съседите си българи. "Когато той влязъл в апартамента на съседите си, четиримата души вечеряли. Все още не знаем защо, но мъжът започнал да стреля и убил четиримата.", каза пред медиите заместник-шефът на полицията Антъни Рико. Мъжът обаче не спрял със стрелбата. "Той отишъл на третия етаж и влязъл в спор с друга жена, която също живеела в сградата и стрелял по нея.", каза още Рико. По първоначални данни жертвите са жена на 66 години, мъж на 61 години, жена в края на 30-те години и мъж в края на 40-те. Те са починали от огнестрелните рани. Друга жена е в критично състояние в местна болница. Според информацията, с която разполагаме, четирите жертви са българи. Властите са открили оръжието на престъплението - личният пистолет на предполагаемия извършител. Той е арестуван. Според тях той е имал проблеми с контрола върху гнева си и преди е влизал в пререкание със съседите си. "Знаем, че са имали предишни инциденти, които не са били докладвани на полицията, които включват вдигане на шум, размяна на лоши погледи и дори сблъскване един с друг. Знаем, че жертвите и убиецът са имали минало. Знам, че те са били на прицел, не е случайно." Кметът на Чикаго Лори Лайтфут също коментира убийството в "Туитър". Тя написа, че въпреки че стрелбата е "ужасяваща и почти необяснима, но се случва твърде често - не просто тук, но и в цялата страна"..." - в. "Стандарт".

Вестниците проследяват и случая с убитата в столичния кв. "Младост" Станка Марангозова:

"Убийството в квартал "Младост" е извършено поне час и половина преди да се подаде сигналът към нас. Фактът е, че е извършено на публично място - на паркинга пред блока. Но в никакъв случай не става дума за показност". Това коментира в предаването "Неделята на NOVA" главният комисар на МВР Ивайло Иванов.Той допълни, че тя е убита с три куршума в главата. Според него убиецът е познат на жертвата и оставил бялата роза, за да й отклони вниманието.По думите на главния секретар на МВР биографията на Станка Марангозова е богата откъм криминални прояви. "Назад във времето доста сериозни суми са преминали през нея. Къде легално, къде нелегално", коментира той. Ивайло Иванов е на мнение, че полицията се справя с битовата престъпност. А амбицията ръководството на МВР е следващото лято телефонните измами да намалеят с 50% на годишна база." - в. "Сега".

"Станка Марангозова, която беше разстреляна преди дни в ж.к. "Младост" в София, е "позната" на властите във Враца, тъй като е била разследвана за измами. Това съобщава konkurent.bg. Прокуратурата е душила около далавери на нейната фирма със земеделски земи, но делото не е завършило с присъда. Според паметливи обвинители, разработката е прехвърлена по други дела за измами на Станка в София. Марангозова е имала фирма - дружество с ограничена отговорност, в града под Околчица, чиито управител е била. Основната дейност е била свързана с търговия и производство с незабранени от закона промишлени, хранителни и селскостопански стоки. Дружеството е имало регистрация за развиване на туризъм и комплексни туристически услуги, спедиционни и превозни сделки, външно-търговска и външно-икономическа дейност.Почти всички обаче твърдят, че фирмата на Станка се е занимавала предимно с изкупуване на земеделски земи. Поне преди шест години и половина обаче дружеството й се изнесло от офиса си в една от сградите в центъра на Враца и не се е завръщало в града. В търговския регистър е вписан запор в полза на банка в размер на почти 165 000 лева." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини