Kinetik 07 - българският електромобил, който ще се продава в Калифорния

Много рядко се случва да станем свидетели на премиерата на български продукт. Особено когато става въпрос за толкова сложен, колкото е електрическият автомобил.

Kinetik 07 представлява спортен модел с изцяло електрическо задвижване, който засега е просто прототип на Kinetik Automotive, но в бъдеще се очаква и премиерата на негов сериен вариант.

Създателите на колата - основателят на компанията Теодоси Теодосиев и дизайнерът Костадин Костадинов - обещават, че всеки произведен от тях автомобил ще бъде различен от другите. А клиентите ще могат да персонализират колата си, за да отговаря тя на техните конкретни предпочитания.

Kinetik 07 се задвижва от електродвигател с мощност 644 к.с. и 800 Нм максимален въртящ момент, които са достатъчни за ускорение от 0 до 100 км/ч за 2.7 секунди.

Впечатляващ е и фактът, че над 90% от софтуера на колата е създаден от екипа на Kinetik Automotive, вместо да ползват вече готова управляваща система.

Почти всички части също са изцяло нови, като голямо количество от тях са изработени с помощта на 3D принтер. В това число не влиза шасито на колата, което е взето директно от британския производител Caterham.

Плановете на Теодоси Теодосиев и неговия екип са да получат сертификат за малък автомобилен производител в Калифорния, където ще е и първото представителство на компанията. Ако всичко потръгне добре, разрастването ще продължи в Монако.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини