Япония изпраща военнослужещи на помощ за пострадалите от тайфуна

Япония изпрати десетки хиляди военнослужещи и спасители, за да окажат помощ на пострадалите след тайфуна "Хагибис", предаде "Ройтерс".

Припомняме, че заради тайфун за кратко Токио беше парализиран, а 18 души загинаха.

Изчезнали са още 13 души, заяви общественият телевизионен оператор NHK, след като "Хагибис" остави огромна част от ниско разположена земя в централна и източна Япония наводнена и прекъсна тока до почти половин милион домове.

Около 27 000 членове на японските сили за самозащита, както и пожарникари, полиция и членове на бреговата охрана бяха изпратени да спасяват заседнали хора в префектурата Нагано в централната част на Япония и другаде, заяви правителството.

Ограниченията за кацане на летищата в "Токита Нарита" и "Ханеда" са премахнати, но над 800 полета бяха отменени за деня, заяви NHK, както и някои услуги на влакове.

Властите са предупредили, че в района на Канто около Токио все още съществува риск реките да прелеят и да нанесат нови щети.

Премиерът Шиндзо Абе свика спешна среща на съответните министри и изпрати министъра, отговарящ за управлението на бедствията, в засегнатите райони. Той изрази съболезнования на семействата на загиналите и каза, че правителството работи за спасяването на живота и имуществото на хората.

"Правителството ще направи всичко възможно, за да си сътрудничи със съответните агенции и оператори, работещи за възстановяване на услугите възможно най-скоро", подчерта Абе. Правителството също така е създало работна група за справяне с щетите. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини