Пенс и Помпейо заминаха за Турция за преговори за спиране на огъня

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпейо заминаха за Турция, за да водят преговори за спиране на огъня в Северна Сирия.

Вицепрезидентът ще се срещне днес с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който досега отхвърля всеки опит за договаряне на временно примирие. 

Майк Пенс ще се срещне с Ердоган в Анкара и ще настоява Турция да постигне незабавно прекратяване на огъня в Сирия и да работи за намиране на решение чрез преговори, заяви Белият дом.

Стана ясно, че Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в Сочи на 22 октомври. Путин покани турския президент в телефонен разговор във вторник, иницииран от турска страна. Поканата е била приета, съобщи официално Кремъл, срещата ще е работна, относно Сирия.

Турция започна военно настъпление в североизточната част на Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа. Тези милиции са подкрепяни от западните страни, но са смятани за терористи от Анкара. Тръмп разпореди изтеглянео на американските части от зоната, в която нахлу Турция. Кюрдите сключиха споразумение с режима в Дамаск и части сирийската армия бяха разположени в северната част на страната. Руски военни патрулират в изоставените от американците зони.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини