България е заплашена от връщане на над 11 млн. лв. заради забавения обход на Габрово

Поредното забавяне на завършването на новия обход на град Габрово може да стане причина България да върне почти 5.67 млн. евро евросредства, като Европейската комисия вече е започнала процедура по налагане на финансова корекция за сумата. Това се разбира от писмен отговор на министъра на транспорта Росен Желязков на депутатски въпрос от народните представители от БСП Кристина Сидорова и Димитър Данчев, предаде "Клуб Z".

Той посочва, че пътят е почти готов, като Агенция "Пътна инфраструктура" е поела ангажимент да бъде пуснат до края на ноември тази година.

Обходният път на Габрово е част от европейския коридор IX, който минава през Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис. Прогнозната стойност на проекта е 130 млн. лв.

Обходът се съфинансира по Оперативна програма "Транспорт" и е разделен на четири участъка и една етапна връзка между тях. Началото на строителството на обхода на Габрово трябваше да започне през 2013 година, като първоначалните планове бяха той да бъде пуснат до 2015 г. Заради обжалвания на решението за строеж на част от трасето реално започването на работата се забави.

За да не загуби финансирането, България раздели обхода на фази и изпрати молба до ЕК да прехвърли средствата от периода 2007 - 2013 година към периода 2014 - 2020. Молбата беше приета, но условието беше пътят да е готов до края на миналата година.

Сега Европейската комисия обаче смята, че след като до момента не са довършени третият и четвъртият участък, които са на обща стойност над 6.6 млн. евро, трябва да се възстанови европейското финансиране от почти 5.67 млн. евро.

В отговора си до депутатите Желязков посочва, че през септември 2018 година са възникнали форсмажорни обстоятелства - откриване на археологически обект, на които се дължи поредното удължаване на срока за приключване на проекта до 26.11.2019 г.

В началото на август България е изпратила писмо до ЕК, в което съобщава докъде е стигнал проектът и предлага на комисията да преразгледа процедурата за налагане на финансова корекция. "Имаме неформално уверение от европейските служби, че при завършване на обекта за "Обход на гр. Габрово" в рамките на 2019 г. финансовата санкция по проекта ще бъде оттеглена", завършва отговора си Росен Желязков.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини