Обща стачка в Барселона, половин милион на улицата

Изображение 1 от 3

    Над половин милион души тази нощ излязоха по улиците на Барселона, Испания, в обща стачка срещу присъдите на лидерите на каталунските сепаратисти, съобщи БиБиСи.

    Над 520 хил. души блокираха града, част от които са тръгнали на митинг от 5 близки града още преди дни. С падането на нощта протестът стана все по-малко мирен и протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията.

    На дневна светлина митингът все още беше сравнително мирен.

    Маскирани младежи блокираха ключов булевард до централата на полицията, запалиха големи контейнери за боклук и замеряха с камъни и бутилки полицаите.

    В отговор силите за сигурност стреляха с гумени патрони, димни гранати и сълзотворен газ, както и водно оръдие.

    Клон на банката "Сантандер" бе разбит по време на хаоса, сблъсъци е имало в още 4 града в Каталуня.

    Протестите започнаха, след като испанския Върховен съд реши да вкара в затвора 9 от лидерите на сепаратистите за тяхната роля в проваления референдум за независимост на областта през 2017 г.

    Стотици полицаи са пострадали от началото на седмицата, стотици са и арестуваните протестиращи. Те могат да лежат до 6 години в затвора за действията си, предупреди местен съдия.

    62-ма души са пострадали само снощи, сред които 41 в Барселона. 107 полицейски коли са пострадали, над 800 контейнера за боклук са запалени в същия период.

    Вчерашният протест започна, след като бившият каталунски премиер Карлос Пучдемон се предаде на белгийските власти след поредна заповед за неговия арест от Испания. Той избяга в Белгия след провала на референдума.

    Източник: Клуб Z

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ба
      Барцелоната
      1 -1
      11:34, 19 окт 2019
      Испания няма да я бъде повече в сегашния си вид.
      • 21
        21
        2 -2
        01:00, 20 окт 2019
        нито пък булгариа
    Последни новини