Фикри Емурла долетя на своите „две крила” за първа изложба в Кърджали

    Творецът Фикри Емурла долетя на своите „две крила”за първа изложба в Кърджали. На 74 години той се завърна от Франкфурт в родното си място в самия  Международен  ден на художника с 80 платна. Всички те са със сюжети от родния край и отразяват носталгията на нашенецът. 40 от картините бяха експонирани в Арт галерия „Кръг” , а изложбата бе озаглавена „Защото имам две крила”. Проявата е ключова за Дните на Кърджали и е организирана от Арт движение „Кръг” и Община Кърджали.

      Много исках първата ми самостоятелна изложба да бъде за празника на Кърджали, сподели пред Кърджали бг вести творецът.

       Първото му докосване до изкуството е в родното село Чифлик. Едва седем годишен той хваща четката. Развива се като творец в Кърджали,където работи като плакатист в кино „Орфей”. Напуска страната през 1989 г. Заминава за Измир.Тук участва в голяма изложба. Творбите му са забелязани и картини са откупени и красят общината в града. Живее в Истанбул, а през 2012 г.се премества във Франкфурт. В Германия не спира да рисува. Дори се издържа от продажба на картини. Плод над творчеството му досега са над 800 платна. Повечето са подарени на приятели и ценители.

        Фикри Емурла е част от семейство талантливи художници. Той е по-голям брат на известният творец от Кърджали Джамал Емурлов-Джими. Дал му е първите насоки в изобразителното изкуство, още от ранна детска възраст. Най-малкият от четиримата братя, също е талантлив художник. По пътя на Фикри върви и неговата внучка.

       Заслуга Фикри Емурла да представи първата си изложба в Кърджали има друг кърджалийски творец-Бурханидин  Ардагюл, който свързва Арт движение „Кръг” с нашенецът. За да почетат Фикри Емурла при откриването на изложбата бяха дошли художниците Николай Тюркеджиев и Емил Пенчев. На откриването присъства и неговия учител в техникума по облекло и текстил Шаади Ибрахимов. Ибрахимов си спомни, че бил на път да се скара на своя ученик за емоционални реакции в час. Оказало се обаче че Фикри е нарисувал чудесна рисунка на вратар в плонж. Видях, че той разбира от перспектива и му простих,  разказа за Кърджали бг вести Ибрахимов.

      Председателят на Арт движение „Кръг” Радост Николаева приветства гостите в галерията ,дошли да уважат твореца. Тя отбеляза, че е уникално творчески дебют да се състои при такава напреднала възраст. Много сълзи на радост и носталгия се изляха тук,каза Николаева.Тя подчерта здравата връзка между братята творци. Фикри слезе от небето за да ни озари с духовност, посочи още Радост Николаева.

      Зам.-кметът на Община Кърджали Веселина Тихомирова определи изложбата като много впечатляваща. Тя сподели,че творби ще бъдат откупени от общината. Дружеството на художниците в Кърджали се увеличи с още един член, подчерта Весселина Тихомирова. Тя бе категорична, че за твореца няма възраст и пожела на Фикри Емурла още успехи.

       Художникът с присъщата му скромност благодари на кърджалийци, които не са го забравили. За Кърджали бг вести сподели, че прави картини за половин час,а понякога и за месец. Вдъхновението винаги е с мен когато оживяват картините от родния край, посочи Фикри Емурла.

    Да почете твореца дойде известната журналистка Нихал Йозерган, носител на наградата Мултикултурният човек.

     По инициатива на ръководството на Професионалната гимназия по туризъм „Проф.д-р Асен Златаров”бе организиран скромен коктейл.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини