15 °C

Откриха странен нов вирус, учените виждат нова система на еволюцията на вирусите

Нов тип вирус, открит от учените в Япония, би могъл да оспори и без това сложните представи за това какво са вирусите и какво могат да правят.

За разлика от живите организми, които попадат в трите клона на живота - бактерии, археи и еукариоти, вирусите са коренно различни, защото нямат клетки.

Тази липса на клетъчна анатомия ги прави трудни за класифициране от биологична гледна точка и дори въпросът дали вирусите действително са живи или не, предизвика много дебати в научните среди. Въпреки цялата неяснота обаче, има общо съгласие за това какво представлява вирусът - частица, изградена от генетичен материал (нуклеинова киселина), поставена в защитен протеинов контейнер, който може да зарази някоя клетка и веднъж проникнал вътре, да се репликира.

Но неизвестният досега вирус, открит от изследователи от Токийския университет по земеделие и технологии (TUAT) в свински фекалии, опровергава тази интерпретация.

"Рекомбинантният вирус, който открихме в това проучване, няма структурни протеини", казва вирусологът Тецуя Мизутани от TUAT. "Това означава, че рекомбинантният вирус не може да направи вирусна частица."

Екипът открива този странен вирус в изпражненията на свинете. Това е вид ентеровирус G (EV-G), който принадлежи към семейството на Picornaviridae.

Много видове EV-G по-рано са били идентифицирани от учените, но в новите си изследвания екипът на TUAT открива „нов дефектиращ“ вариант с неизвестни гени на мястото на вирусните структурни протеини, които се наблюдават обикновено при EV-G вирусите.

Според екипа това означава, че тяхното откритие, наречено EV-G тип 2, няма да може да нахлуе самостоятелно в клетка. Ако не може да направи това и следователно се разпространява, как изобщо съществува?

Едно от обясненията, според екипа в новата си статия, е че той може да експлоатира друг вирус, който може да предостави вирусни структурни протеини, за да помогне за разпространението на EV-G тип 2.

Възможно доказателство за потвърждаване на хипотезата са дали анализираните фекалии на прасета, в които са открити сходни количества от рекомбинантни EV-G геноми от тип 1 и тип 2.

Ако е така, как протича този процес? И ако не, тогава как иначе се разпространява EV-G тип 2, при положение че той не е в състояние, поне сам по себе си, да зарази клетките, което обикновено се счита за единствено призвание на вирусите.

Само много повече изследвания ще могат да отговорят на тези въпроси, казва екипът, но откритията могат да предизвикат разбирането ни за вирусите като цяло. Изследователите отиват по-далеч в тази посока.

"Може да сме изправени пред изцяло нова система на вирусна еволюция", казва Мизутани.

"Чудим се как е възникнал този нов вирус, как заразява клетките или как развива вирусна частица. Нашата бъдеща работа ще бъде да разгадаем тази тайна на еволюцията на вируса."

Резултатите са докладвани в Infection, Genetics and Evolution..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
20 ное 2019
Последни новини