Министерството на финансите предвижда ръст на БВП от 3,3%. Преглед на печата

Икономика.

"24 часа":

Министерството на финансите предвижда ръст на БВП от 3,3%

В средносрочната бюджетна прогноза, публикувана на сайта на Министерството на финансите /МФ/, се запазва целта за достигане до балансирана бюджетна позиция през 2020 г. и запазването й през следващите години.

Растежът на БВП ще достигне 3,3 на сто през 2020 г., движен от вътрешното търсене, и ще достигне 126 769 млн. лева, смятат в МФ. Икономическият растеж ще се запази на ниво от 3,3 на сто в периода 2021-2022 г. и в края на 2022 година БВП ще достигне 143 355 млн. лв. Вътрешното търсене ще остане водещо за растежа на БВП по линия както на потреблението, така и на инвестициите, пише в средносрочната прогноза.

Изразени като процент от БВП, и при приходите, и при разходите за периода 2020-2022 г. се наблюдава тенденция на спад от 36,9 на сто до 35,0 на сто, а в номинален размер параметрите на тези показатели се увеличават, като от 46 826,5 млн. лв. за 2020 г. се очаква да достигнат 50 142,9 млн. лв. през 2022 г.

При отчетено положително салдо на сектор "Държавно управление" (на начислена основа) за 2018 г., през 2019 г. се очаква бюджетното салдо също да бъде положително в размер на 0,05 на сто от БВП. В средносрочен план се очаква дефицит за 2020 г. в размер на 0,1 на сто от БВП и излишък съответно от 0,5 на сто и 0,1 на сто от БВП за 2021 г. и 2022 г., се посочва в средносрочната бюджетна програма.

Мониторинг.

"Дума":

Съпротива в ЕС срещу отпадането на мониторинга за България

Между осем и единадесет страни-членки са възразили на препоръката на Европейската комисия Механизмът за сътрудничество и проверка за България да отпадне, съобщава в. "Капитал". Механизмът проверява доколко България и Румъния предприемат необходимите мерки, за да се изравнят с минималните европейски стандарти в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията. Във вторник ЕК оповести поредния мониторингов доклад за България, в който даде заключение, "напредъкът е достатъчен за изпълнението на ангажиментите", които страната е поела през 2006 г. при присъединяването към ЕС. По отношение на Румъния обаче, Европейската комисия заключи, че няма такъв напредък.

Европейската комисия можеше веднага и сама да обяви край на мониторинга, но вместо това водената от Жан-Клод Юнкер институция предпочете да остави на страните членки да кажат последната дума в тази процедура. При обявяването на доклада във вторник Жан Клод Юнкер заяви: "Ще чуем внимателно становищата на парламента и на съвета, преди да вземем решение."

Гешев.

"Сега":

Борисов за избора на Гешев: На ход е президентът

"Предпочитам да стоя настрани и 100% го правя. В историята ще бъде записано, че по времето на президента Румен Радев беше избран главния прокурор Иван Гешев. Сега всичко е в ръцете на президента. Какво ще се залепи за ГЕРБ?". Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред Нова телевизия избора на новия главен прокурор Иван Гешев снощи. Според Борисов "никой сега не може да подхвърля репликата "Ти си го избра", която стана популярна през 2012 г. при гласуването на досегашния обвинител №1 Сотир Цацаров.

Борисов припомни, че при бившия президент Георги Първанов неговите двама съветници, сред които е бил Борис Велчев, са били избрани на водещите постове в съдебната система. Сега това било невъзможно, смята Борисов.

"Ако бяхме издигнали и друг кандидат за нов главен прокурор, освен Гешев, това щеше да е лицемерно. Обществото щеше ли да вярва на партиен кандидат?", попита премиерът.

"Вчера ВСС, спазвайки всички правила, е избрало законен главен прокурор. Правителството и аз не се месим в избора му, също така не се меся и в работата на президента, който предстои да реши дали да подпише указа за назначаването на новоизбрания главен прокурор", посочи още Борисов.

Той се надявал напрежението от последните дни, което беше предизвикано от избора на главен прокурор, да не се отрази на изборите в неделя.

Вот.

"Монитор":

Докато чакат ред в "Арена Армеец" с чувалите: БГ филми за членовете на секциите, забавляват ги и с "Не се сърди човече"

Кътове с екрани ще бъдат разположени в зала "Арена Армеец", където ще се приемат протоколите и бюлетините от секциите в София в деня на изборите, а на тях ще се прожектират български филми. Така докато чакат реда си, за да отчетат резултатите пред ОИК, членовете на секционните комисии ще могат да уплътнят времето си. Това стана ясно от думите на шефката на ОИК в София Полина Витанова, която даде разяснения как ще премине чисто организационно изборния ден.

Освен филмите, ще има игри - "Не се сърди човече", табла, карти и други. Тези, които пушат пък ще могат излизат на терасата. Ще има обособени и пет медицински пункта, а за журналистите и шатра отвън.

От думите й стана ясно още, че са предприети нужните мерки да не се повтаря кризата от местните избори през 2015 г., както и целият процес на предаване на книжата да бъде по-бърз. За целта в самата зала ще се влиза през три входа. Колите на секциите ще спират пред входа, за да могат по-лесно да се носят чувалите, които са тежки.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини