Конгресът на САЩ призна геноцида на арменците

Конгресът на САЩ призна за геноцид масовите убийства на арменци от Османската империя от 1915 до 1917 година.

Това стана след гласуване на резолюция в Камарата на представителите, което завърши с 405 гласа "за".

Председателят Нанси Пелоси настоя фактите да бъдат наречени с имената им - геноцид.

Това се случва на фона на обтегнатите отношения между Турция и САЩ заради войната в Сирия.

Конгресмените приеха и друг документ, призоваващ президента Доналд Тръмп да наложи санкции на Турция заради нейната офанзива в Северна Сирия.

Двата документа ще бъдат изпратени за гласуване и в Сената на САЩ, но не е ясна съдбата им контролираната от републиканците горна камара.

Анкара вече отхвърли резолюцията на конгресмените като безсмислена за Турция.

Арменският геноцид официално е признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - много общини гласуват признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.

Турция отрича убийствата на арменци да са били геноцид. Историци пресмятат, че 1,5 милиона арменци са убити по това време.

Много учени разглеждат това като първия геноцид на миналия XX век.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини