САЩ разработват система за предаване на енергия от космоса

Изследователската лаборатория на военновъздушните сили на САЩ (AFRL) подписа договор с американската компания Northrop Grumman за провеждане на изследвания и разработване на оборудване за създаване на система за безжично предаване на енергия от космоса.

Проектът, описание на който е публикувано на уебсайта на AFRL, се нарича SSPIDR (Space Solar Power Incremental Demonstrations and Research). Целта е създаване на космически кораб с високоефективни слънчеви панели, който да преобразува слънчевата енергия в радиовълново излъчване и да я предава към наземните станции. На Земята радиацията ще се преобразува в електричество.

Стойността на договора на AFRL с Northrop Grumman е над 100 милиона долара. Подробности за това как създателите планират да внедрят системата не се съобщават. Може да се предположи, че системата ще използва микровълново излъчване.

Идеята да се предава безжично енергия датира още от 1945 г. – тя е предложена от съветския учен Семьон Тетелбаум. В следващите години се провеждат изследвания в тази насока в Съединените щати, където през 1964 г. Уилям Браун създава нелинейна антена за преобразуване на радиацията в електрическа енергия и демонстрира предаване на енергия чрез хеликоптер.

Използването на микровълнова радиация за предаване на слънчева енергия от космоса се разглежда от 70-те години на миналия век, но практическото изпълнение предизвика съмнения. През 1978 г. НАСА изчисли, че за надеждно предаване на енергия от орбита с честота 2,45 GHz, спътникът трябва да има антена с диаметър 1 километър, а дължината на антената на Земята трябва да бъде най-малко 10 километра.

Размерите на антените могат да бъдат намалени чрез използване на къси дължини на вълната, но това е свързано с друг проблем – излъчването на къси вълни се абсорбира от атмосферата.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини