'Война на световете': Пришълецът вътре в нас

Макар че е написана през далечната 1897 г., темата на "Война на световете" остава актуална повече от век по-късно. Романът добива особена популярност, когато базираната върху него радиопиеса хвърля американското общество в шок през 1938 година, но адаптивната западна публика бързо се съвзема и настъпва в контраатака, която завършва с пълна победа над научна фантастичния роман и неговите послания. Творбата е напълно инкорпорирана в съвременната научно фантастична поп култура, а Хърбърт Уелс издигнат в ранга на класик.

Оттогава досега сме свидетели на редица екранизации, адаптации или интерпретации на станалата вече дори банална история за извънземните, които изненадващо нападат Земята. Затова и се зачудих какво ново може да предложи телевизия FOX, което да е по-различно от стандартния прочит и това, което сме виждали досега...

За незапознатите нека споделя набързо историята, която сериалът разказва: астрономи долавят сигнал до нашата планета, идващ от друга галактика. Въодушевени, но и изплашени, те съобщават на политическия и военен елит на своите държави, които изпадат в пълно объркване. Какво значи това за бъдещето на света? Как да отговорим на непознатите същества? Как да ги посрещнем? Доброто или злото ни желаят?

Отговорът бързо става ясен: те искат да ни изтребят до крак, а човешката цивилизация дори не може да им стъпи на малкия пръст технологично и е пометена. Едва частица от човечеството оцелява и трябва да се бори с този нов и привидно всемогъщ враг, но и със себе си.

Действието в сериала на FOX се развива в Европа в 21-и век, а не в Америка на миналия, както предни адаптации и екранизации, нито пък в Англия от по-миналия, както е в оригинала. Тоест, дава ни една съвременна перспективна, съобразена с нашия собствен начин на мислене и евентуална реакция на подобен първи контакт, до който вероятно сме по-близо от всякога, имайки предвид напредъка на НАСА, Илон Мъск и още много учени на нашата малка кална топка, рееща се в космоса.

Творбата на FOX също така не се фокусира толкова върху екшъна, специалните ефекти и извънземните, ами се вглежда по-скоро в хората. В това как ние като личности, животински вид, като цивилизация бихме се справили с подобно нашествие, с катастрофа от световен мащаб. Вместо яка пуцалка, на каквато са свикнали повечето почитатели на научно популярните филми и серили, "Война на световете" на FOX представя по-скоро една психологическа драма за човешките взаимоотношения и начин на мислене, развиваща се на фона на извънземно нашествие.

И точно в това изглежда, че актьорският екип се справя чудесно. Сред каста липсват много известни имена (Гейбриъл Бърн, Елизабет Макгавърн, Леа Дрюкер, Адел Беншериф, Наташа Литъл, Дейзи Едгар Джоунс, Тай Тенант, Стивън Кембъл Мур, Байо Гбадамоси, Арън Хефернан, Стефан Кайар и Гийом Гуи), но това няма никакво значение, тъй като виждаме истински надарени професионалисти, а диалозите и сцените са реалистично сглобени и представени.

Слава Богу, липсва усещането за поза и пресиленост, така присъщи на огромна част от сай-фай сериалите, които сме виждали през годините. Сякаш изведнъж артистите забравят не само как да играят, но и как би се държал и говорил един истински човек. В настоящата версия на "Война на световете" това няма да видите.

Сериалът на FOX не е излишно удължен, дописван, разтяган и закърпван. Вместо това действието се развива в 8 епизода, които ще може да видим разделени на двойки в продължение на няколко седмици. Перфектната бройка, за да може да се разгърне и изгради своите персонажи и история, без да доскучава.

Така сериалът ще бъде излъчван всеки четвъртък от 21:00 часа само по FOX, започвайки от 31 октомври. И то не с един епизод на ден, а с два! Представете си да имате десерт, да го излапате и после да се сетите, че имате още един десерт за омитане. Същото е.

Ако още не сте убедени, само погледнете кой стои за него. "Война на световете" е дело на носителя на БАФТА за най-добър сценарий Хауърд Овърман ("Приключенията на Мерлин"), а изпълнителни продуценти са носителите на награда "ЕМИ" Джони Капс и Джулиън Мърфи. Сериалът е съвместна продукция на CANAL+ и Fox Networks Group, Европа и Африка, като ще се излъчва в повече от 50 страни на двата континента.

Забележки засега аз лично нямам. Да, действието се развива за пореден път в Лондон и Париж (поне в началото), а не в Източна Европа или Азия например. Това си е моя собствена прищявка, която няма общо с обективността и в никакъв случай не пречи на удоволствието на сериала. Не съм сигурен за размаха на специалните ефекти, но това е нещо, което предстои да разберем как е използвано. Все пак вече изяснихме, че фокусът на сериала е върху човешките взаимоотношения, а не бластерни престрелки.

Накратко, мога да кажа, че задължително трябва да дадете шанс на "Война на световете" по FOX всеки четвъртък от 21;00 часа, защото има какво да предложи както на традиционната сай-фай публика, така и на хора, които хал хабер си нямат какво дори значи този термин.

Сериалът не представя толкова много войната между два свята - човешкия и извънземния - ами разглежда сблъсъка между световете, които представляват всеки един от нас. За конфликта между личности, за краха и създаването на нови светове и вселени вътре в нас. В крайна сметка, дали няма да се окаже, че въпреки че живеем на една планета, ние възприемаме другите хора за пришълци? Или те нас? Понякога въпросите са по-важни от отговорите...

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини