Битката за абонати на видео стрийминг услугите става безмилостна

Когато видео стрийминг услугата на Apple дебютира в петък, тя се появи с оригинално съдържание на стойност 2 млрд. долара - нещо, което се смята за най-силния магнит за привличането на абонати.

Но за Apple TV+ и за нейните конкуренти, чиито месечни абонаменти са по-евтини от традиционните кабелни пакети, задържането на зрителите е огромно предизвикателство, пише Ройтерс в анализ.

Доставчиците на стрийминг услуги като Netflix, Apple TV+, Disney+, HBO Max, залагат на гъвкавост - можете да се регистрирате и да гледате нов сериал, но можете да прекратите абонамента си, когато поискате.

Отвъд това, че харчат милиарди долари, за да пълнят библиотеките си, медийните компании използват програми, промоции и други стратегии, за да избегнат прекратяването на абонамента и да запазят абонатите си, които са скъпи за привличане и лесни за губене.

“Да се откажеш от услуга някога означаваше да намериш телефонния номер на кабелния ти оператор, да преминеш през автоматизирано меню и да чакаш да ти отговорят”, коментира Рич Грийнфилд, анализатор от LightShed Partners. “Вече живем в свят, в който с няколко клика на пръстите по телефона и цялата история с прекратяването е готова”.

Disney е единственият доставчик на стрийминг услуги, който използва продължаващи по няколко години промоции, за да “заключи” абонатите при себе си. През август компанията предложи на новите членове на нейния D23 фен клуб годишна сума от 47 долара за тригодишен абонамент за Disney+, което е с 33% по-ниско от стандартната цена.

Disney има предимството на това да прави съдържание за деца, които гледат едни и същи филми и сериали отново и отново. Netflix, HBO Max и Apple TV+ инвестираха в детско съдържание, за да накарат абонатите да не се отказват от абонамента си, докато чакат следващата оригинална продукция, насочена към възрастни.

През май Netflix направи рядко придобиване за неразкрита сума - на детския медиен бранд StoryBots. През юли тя обяви седем нови сериала за деца.

Програмите на Apple TV+ включват два сериала от Sesame Workshop, неправителствената организация, която прави “Улица Сезам”. HBO Max пуска новите епизоди на “Улица Сезам” и по-голямата част от библиотеката на шоуто.

Стрийминг услугите гледат стратегически и на броя нови продукции и времето на излизането им. HBO Max ще пуска по епизод от оригиналните си сериали всяка седмица. За повечето сериали на Apple TV+, включително “The Morning Show” и “See”, Apple ще пуска по три епизода заедно за начало, а след това по един седмично. Disney+ ще пуска по епизод седмично за новите си продукции като “Loki”.

От години Hulu пуска седмични епизоди на оригиналните си сериали, като “Историята на прислужницата”. CBS All Access, друг пионер в стрийминга, също залага на седмичната стратегия.

CBS All Access и сестринската ѝ компания Showtime са ангажирани с кампании за обратно привличане на абонатите, които се отказват, твърди Макр Дебиво, главен изпълнителен директор на CBS Interactive. Услугите се свързват с абонатите, когато сериал, който преди са гледали, пусне нов сезон, и предлагат промоционални оферти.

Showtime води активни преговори с Amazon, Apple и Roku за обвързването на две или три услуги, твърди източник, запознат с въпроса.

HBO Max и Netflix също инвестират значително в широк спектър от съдържание. Netflix плати близо 15 млрд. долара в брой за съдържание през 2019 г., а AT&T ще похарчи 4 млрд. долара през следващите три години за изграждането на HBO Max.

Губенето на абонати обаче може да струва повече.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини