Учени: Кислородът на Марс се държи необяснимо

НАСА забеляза неочаквани и необясними промени в кислорода на Марс.

Откритието идва след като космическата агенция използва роувъра Кюриосити за измерване на сезонните колебания в газа, изпълващ пространството над кратера Гейл за пръв път в историята.

Но изпратената обратно на Земята информация озадачила учените. Според тях липсва обяснение за странните колебания в стойностите на кислород на Червената планета.

Всичко това се случва докато учените продължават да разгадават мистерията с метана на Марс. Сега към нея се присъединява и кислорода – количеството газ бележи хаотични ръстове и спадове, за което изследователите нямат обяснение.

В рамките на изследването, в което бил използван инструмент за анализиране на въздуха на Марс в продължение на 3 марсиански или близо 6 земни години, учените открили, че газове като азота и аргона се държат съвсем предвидимо. Съотношението на газовете спадало и се повишавало спрямо количеството въглероден диоксид, съставляващ 95% от марсианската атмосфера.

Учените очаквали да наблюдават същите промени и при кислорода. Но били шокирани да открият, че всъщност те се повишават през пролетта и лятото, като стойностите на кислорода в атмосферата варирали, което подсказва, че газът бива произведен, преди отново да изчезне от въздуха.

Първото, което учените направили е да проверят изправността на инструмента, но се оказало, че всичко с него е наред.

Били предложени и други възможни обяснения на база досегашните ни познания за марсианската атмосфера, но в последствие и те били отхвърлени.

Фактът, че кислородът се държи по различен начин всеки сезон, кара учените да вярват, че това няма нищо общо с атмосферната динамика, и че вероятно се касае за химически източник и последващо изчезване на газа от атмосферата.

Приликите в поведението на метана и кислорода в марсианската атмосфера едва ли са просто съвпадение, спекулират учени. Възможно е и двете да се дължат на една и съща, макар и все още неидентифицирана причина.

Учените ще продължат да изследват атмосферата на Червената планета, в опит да разрешат мистерията с кислорода.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини