Мистериозни "ледени яйца" покриха финландски плаж

Изображение 1 от 2

    Ледът е във всякакви форми и размери - от планински айсберги до малки носени от вятъра кристалчета. И все пак малцина са се натъквали на площ с големината на футболно игрище, покрита с „ледени яйца“. Природата обича да ни изненадва.

    Любителят фотограф Ристо Матила се разхождал по плажа на финландския остров Хайлуото когато се натъкнал на необичайната гледка. За щастие направил снимки и ги споделил в социалните мрежи.

    Около 30 метра от плажната ивица били покрити от замръзнали сфери с големина, варираща от топка за голф до футболна топка.

    Необичайната гледка може да изглежда като след сериозна борба със снежни топки, но въщност има общо с ледените образувания при градушката, защото за да се образуват подобни „ледени яйца“ трябва да са налице идеалните метеорологични условия – да не е твърде топло, да не е твърде студено, да не е твърде ветровито, но да не е и твърде тихо.

    Като за начало се нуждаете от сравнително спокойни води. Трябва да е достатъчно студено, за да се образува лед.

    Нужно е също нещо малко, към което да се вкопчи тази близо до замръзване вода, като малки ледени кристалчета или песъчинки във водата.

    Градушката се образува когато водата кондензира и замръзне около частици във вътрешността на буреносен облак, например. Докато се носят нагоре-надолу, около частиците се образуват слоеве лед, докато накрая не станат прекалено тежки и не паднат на земята.

    В случая с ледените яйца, не се касае за въздушни течения, издигащи въздух нагоре и натрупване на лед около прахови частици, а за нежно пенеща се в резултат на бриза вода, който улеснява формирането на лед около „яйцето“, търкалящо се из замръзващите течения.

    Ако разполагат с достатъчно време, замръзналите образувания могат да пораснат на големина. През 2016 подобни гигантски ледени топки се появиха на плаж в Сибир, като някои достигаха големина от 1 метър.

    Източник: sciencealert.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини