Стресът в ежедневието и как да го преодолеем разисква проф. Дроздстой Стоянов в Смолян

Най-младият български професор Дроздстой Стоянов пристига в Смолян на среща с жителите на града. Стресът в ежедневието, Синдромът на професионалното изпепеляване и други злободневни проблеми, са само част от предвидените теми за разискване. Инициативата е на Първи дамски клуб за развитие на община Смолян.

„С голямо уважение и признателност представяме поредния участник в това своеобразно училище по човечност. Той ще застане благотворително пред нас, за да сподели знанията и опита в едни изключително интересни и бързо развиващи се теми на съвременното ни общество“, съобщиха организаторите на срещата. Събитието ще се проведе на 19 ноември от 18,00 часа в НЧ "Кирил Маджаров - 1866" в кв. Устово.

За Синдромът на професионалното изпепеляване, описан през втората половина на 20 век, проф. Стоянов казва: „Бърнаут е състояние, в което нито можеш да се зарадваш, нито да се натъжиш. Толкова си емоционално изчерпан, че си обхванат от безразличие. Синдромът на професионалното изпепеляване е феномен. Причините са много, но най-важните са: интензификацията на комуникацията. Някога можеха да ви намерят само на стационарния телефон. А сега - по много повече начини, по всяко време, на мобилния телефон или онлайн. Това са стресори, които конвергират във вашата нервна система и изчерпват нейния ресурс за посрещане на такъв вид стимули“.

Акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов е преподавател по психиатрия и медицинска психология в Медицинския университет в Пловдив и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, клиницист. Вицепрезидент на Европейското дружество за личност-центрирана медицина, зам.-председател на специализираната група по философия в Кралския колеж на психиатрите - Лондон, член на секцията по философия и хуманитарни науки на Световната психиатрична асоциация, специализирал в Питсбърг, Оксфорд, Базел. Автор на 160 научни труда и т.н.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини