2 °C

Появиха се нови доказателства за наличието на пета сила в природата

Всичко във вселената се подчинява на 4 фундаментални сили: гравитация, електромагнетизъм и две ядрени взаимодействия. Сега физици смятат, че са наблюдавали действието на пета физическа сила, появила се от хелиев атом.

Подобни твърдения се появяват не за пръв път. Преди няколко години, явлението било наблюдавано при разпада на изотоп на берилия. Сега същият екип наблюдавал същата сила за втори път, включително частицата носител, която нарекли Х17.

Ако откритието бъде потвърдено, частицата Х17 не само ще подобри разбирането ни за силите, управляващи вселената, но и ще помогне на учените да решат проблема с тъмната материя веднъж и завинаги.

Атила Кразнахоркай и колегите му от Института за ядрени изследвания в Унгария заподозрели, че става нещо странно през 2016, след като анализирали начина, по който възбуденият берилий-8 излъчва светлина при разпада си.

Ако светлината е достатъчно енергична, тя се трансформира в електрон и позитрон, които биват отблъсквани един от друг под предсказуем ъгъл.

На база закона за съхранение на енергията, докато светлинната енергия, произвеждаща двете частици се увеличава, ъгълът между тях трябва да намалява. Поне от статистическа гледна точка.

Кразнахоркай и екипът му наблюдавали нещо странно – неочакван ръст в броя на електроните и позитроните, разделящи си под ъгъл от 140 градуса.

Изследването привлякло вниманието на учени по цял свят, които предположили, че за аномалията може да е отговорна напълно нова частица.

Не просто стара частица – характеристиките и сочели, че вероятно се касае за напълно нов вид фундаментален бозон.

Твърдението е сензационно. В момента познаваме 4 фундаментални сили, знаем че при 3 от тях бозони са носителите на посланията за привличане и отблъскване.

Гравитацията се дължи на хипотетична частица, позната като гравитон, за съжаление учените все още не са я засекли.

Новият бозон не би могъл да е една от частиците носители на познатите ни 4 сили, заради отличителната си маса (17 мегаелектронволта или около 33 пъти по-голяма от тази на електрона ) и кратката продължителност на живота ( от около 10 до минус 14 секунди.....и все пак достатъчно да се усмихме за пред камерите).

Всичко сочи, че се касае за бозон носител на някаква пета сила. Но физиците смятат, че е твърде рано да празнуват. Откритието на нова частица винаги е сензационна новина във физиката и изисква повторни наблюдения и експерименти.

Екипът на Кразнахоркай не почивал на стари лаври. Те променили фокуса си - от разпада на берилий-8 към промяната в състоянието на възбудените хелиеви ядра.

Както и преди открили двойки електрони и позитрони, разделящи се под ъгъл, несъответстващ на установените модели. Този път се касаело за ъгъл от 115 градуса.

Екипът пресметнал, че хелиевите ядра също биха могли да произведат краткотраен бозон с маса малко под 17 мегаелектронволта.

Нарекли го X17. Бозонът все още не е признат за официална частица.

Предстои докладът от изследването да бъде рецензиран.

Но ако се окаже, че старнният бозон е не просто илюзия, фактът че взаимодейства с неутрони подсказва наличието на сила, напълно различна от четирите ни познати.

Като се има предвид, че тъмната материя е една от най-големите мистерии в света на физиката днес, напълно нова фундаментална частица ще ни помогне да намерим решението, което всички търсим – как да свържем видимата с невидимата материя.

Междувременно експерименти върху тъмната материя търсят 17 мегаволтова частица. Засега не успяват да открият нищо.

Пренареждането на Стандартния модел на познатите ни сили и техните частици носители ще трябва да направи място за нов член в семейството – промяна която едва ли ще бъде приета леко.

И все пък възможно е X17 или друга подобна частица да е точно това, което търсим.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще осъществите своите намерения благодарение на упоритата си работа и желанието за успех. Ориентирате се чудесно в непредвидена ситуация и това ви предоставя несравнимо предимство пред конкурентите ви. Прекалено сериозно гледате на промените, направете живота си по-спокоен, освободете се от притесненията си.
09 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Покажете решимостта си да действате, без да изпадате в излишна паника. Събитията ще ви покажат вярната посока, няма да сте затруднени в избора си. Нещата ще се случват най-често такива, каквито ги предвиждате. Лидерските ви заложби ще се изявят, с което ще създадете мощна група около себе си.
09 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате провокации, които ще ви карат да се чувствате недооценени на работното място. Освободете се от тези си чувства и мислете за промените, които предстоят. Имайте търпение и вярвайте в успеха си. Скоро ще забележите, че предложенията ви се одобряват и ценят, но нека това не ви възгордява.
09 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Развитието на делата ви изисква повече съсредоточеност. Недопустимо е да проваляте вече договорени условия, само защото сте лично възпрепятствани. Бъдете прагматични и времето ви ще стигне за всичко. Снабдяването ви с нужната информация ще ви подтикне към по-голяма активност и ще подобрите финансовото си състояние.
09 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навлизате в благоприятен период за професионалното си развитие. Получавате възможността да покажете на какво сте способни и това ви отваря доста работа. Едва ли ще има от какво да сте недоволни, тъй като делата ви се развиват успешно, а ваша идея е радушно възприета от деловите ви партньори. Не се отказвайте от намеренията си, дори в началото да ви е трудно.
09 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не всичко, което сте планирали има шансове да се случи. Но вие не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Днес можете да си позволите някои дребни удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Стабилното ви финансово състояние ви го позволява. Ще получите покана за гостуване.
09 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Без да сте притискани от времето или някой друг, ще покажете умения и находчивост в изпълнение на поетите ангажименти. По-леко ще общувате с околните, ще се радвате на успехите им и ще споделяте намеренията им. Добрата ви форма – физическа и духовна ще ви позволи да постигнете напредък и в сфери, различни от професионалните ви интереси.
09 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
09 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще успеете да напреднете в професионалните си търсения. Успехите ви ще се увеличат, ако съчетаете усилията си с тези на хората, с които работите. Навлизате в период на финансов стабилитет. Макар, че желанията ви са големи, ще можете да си позволите не малко неща.
09 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се толерира работата в екип, от нея ще получите по-високи приходи. Ще ви се удава да организирате активността на много хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си. Не пренебрегвайте вниманието, което ви се отделя от една интересна за вас личност. От това може да се получи сериозна връзка.
09 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
С позитивно отношение към въпросите на деня ще намерите по-бързо решение за тях. Бъдете открити и честни в отношенията си и не търсете на всяка цена лична изгода. Приемайте с чувство за хумор различното, без да изпадате в излишни откровения. Раздразнителността ви дистанцира околните, от което вие губите.
09 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С участието си във важно събитие, ще покажете отношението си към проблемите, които се обсъждат и начините за решаването им. Имате енергия да се преборите с много от несъвършенствата на другите, важно е да не се отказвате. Не крийте чувствата си към човека, който ви привлича. Тревожите се излишно за някого, нещата ще се подреждат добре за него.
09 дек 2019
Последни новини