7 °C

2 ученички с награди от Пловдивската митрополия за Деня на християнското семейството

Изображение 1 от 4

  В навечерието на един от най-светлите християнски празници, Въведение Богородично, две шестокласнички от ОУ „ Пенчо Славейков“ бяха отличени с награди за есе от VI национален конкурс „Въведение Богородично – 2019“, организиран от Пловдивската митрополия. В oрганизираната проява, посветена на Деня на християнското семейството и православната младеж, участват стотици ученици от I до XII клас от цялата страна.

  София Антонова и Александра Маджунова са впечатлили журито с есетата си, за което им бяха присъдени две втори мяста в раздел проза. Грамота бе връчена и на г-жа Денка Николова, преподавател на наградените ученички, за подготовката и участието им в конкурса.

  Целта на конкурса е да стимулира творческите изяви на учениците, да утвърждава нравствени ценности и да поощрява интереса към съхраняването на българските традиции. Наградите връчи лично Пловдивският Митрополит Николай, след тържествената литургия по случай празника, отслужена в храм „Света Петка“ гр. Пловдив.

  Есетата с които са спечелили своите отличия момичетата:

  Автор: Александра Маджунова 6 клас - ОУ „ Пенчо Славейков“, гр. Димитровград

                                                            СемействоТо

  ТО – Семейството, е всичко за мен, колкото и обикновено да звучи това…. То е най – важно от всичко съществуващо в необятния свят. То е рамото, на което винаги можеш да поплачеш и винаги можеш да се опреш в труден момент. То е топлина, уют, подкрепа – все малки думички, който изпълват сърцето ти с радост и умиление!

  А у дома са и твоите най – добри приятели – родителите, които никога няма да те предадат, да те обидят и забравят. На тях може да излееш чувствата си и да споделиш най – дълбоката си тайна. Всъщност… никак не е хубаво да имаш тайни от тях! Всеки греши – волно или неволно, но дори да си направил, каквато и да е пакост, родителите първи трябва да узнаят. Те ще ти дадат най – правилния съвет, ще те разберат и ще простят и най-голямата ти грешка.

  За жалост не всеки има такъв късмет да живее в семейство, в което да го изслушват и го подкрепят безрезервно. Много често липсата на топлина в семейството провокира недоволство, гняв и агресия у децата. Имам такива съученици, които не получават разбиране и подкрепа вкъщи и се държат грубо и агресивно в училище.

  Не бива да се сърдим на родителите си, когато ни правят забележки, те го правят съвсем добронамерено. Целта им е да ни превърнат в достойни мъже и жени, които няма да повторят грешките им. А на нас не ни остава нищо друго освен да ги почитаме, да им вярваме и да ползваме ценния опит, който те са натрупали през годините.

  Вече пета година посещавам часовете по религия в училище и нито за миг не съм се съмнявала в това, което съм научила, а то е, че семейството е мястото, където децата се възпитават на най-светите добродетели – вяра, благочестие, уважение към по-възрастните, грижа към по-малките и човеколюбие към всеки!

  За мен си остават любими моментите, когато аз, мама и тате се съберем в кухнята и вечеряме заедно. Вечерята не е просто вечеря за нас, тя е съкровен момент за нашето семейство, защото всеки споделя как е минал неговия ден, и какво му се е случило. Това ни сближава, сплотява и създава искрени взаимоотношения помежду ни. И когато се налага да отсъствам от дома си мечтая точно за тези моменти – да се върна, да споделя, да прегърна, да ме прегърнат ….

  Ще съм щастлива, ако всяко дете расте в семейство, което го подкрепя, разбира и обича. Така Земята ще бъде едно наистина по – добро място !

  Автор: София Господинова 6 клас - ОУ „ Пенчо Славейков“, гр. Димитровград

                                                   Силата на семейството

  Семейството е свято! Свято е , защото Бог ни дарява с него! Свети са и нашите родители .Те са първите хора , с които се срещаме и тези , с които оставаме докрай!Дори и да са далеч от нас , ние ще ги носим в сърцата си , в мислите си, в спомените си.Казват , че човек без семейство е като дърво без корен и сигурно е така, защото семейството ни дава живителни сили .То ни кара да се чувстваме обичани и нужни.

  Благодарна съм на Бог , че имам семейство – майка и татко , защото за много деца това е само мечта, може би най-голямата им мечта.Не мога и не искам да си представям как би изглеждал животът ми без моите родители!Съчувствам на децата , които няма с кого да споделят радостта и тъгата си , които няма кой да прегърне и да целуне за лека нощ.Сигурно е трудно да няма на кого да кажеш как е минал денят ти, с кого си играл , по какво са те изпитали , кой въпрос от днешния тест по математика те е затруднил….

  Една от Божиите заповеди гласи : „Почитай баща си и майка си“.Почитта се отдава само на заслужили хора , а какво са нашите родители , ако не най-заслужилите?

  От първия миг на раждането ни бдят над нас – гледат ни , учат ни да говорим , да ходим , да обичаме ..

  За мен всеки ден прекаран с родителите ми е прекрасен, защото освен мои родители , мама и тате са и мои истински приятели.Те се забавляват заедно с мен , когато сме на почивка и винаги ни е много весело заедно.Когато имам трудни моменти мама винаги е насреща! С ласкавата си усмивка винаги намира начин да ме окуражи , а прегръдката и ….повярвайте ми – няма по-уютно място на света за мен!

  И двамата с татко много ми помагат , защото искат , когато порасна да стана добър човек .

  Доверието в моето семейство е най-важното нещо. Всеки може да разчита на другия , че ще бъде до него , когато се наложи.Имам ли нужда от съвет веднага споделям с моите родители , защото съм сигурна , че винаги ще намерят време и мъдрост да ми дадат нужната подкрепа.

  Семейство е безценно- то не може да се купи , но е важно да се цени! Нищо не би могло да го замени , затова искам всички деца по света да имат моя късмет.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
  20 фев 2020
  Последни новини