2 ученички с награди от Пловдивската митрополия за Деня на християнското семейството

Изображение 1 от 4

  В навечерието на един от най-светлите християнски празници, Въведение Богородично, две шестокласнички от ОУ „ Пенчо Славейков“ бяха отличени с награди за есе от VI национален конкурс „Въведение Богородично – 2019“, организиран от Пловдивската митрополия. В oрганизираната проява, посветена на Деня на християнското семейството и православната младеж, участват стотици ученици от I до XII клас от цялата страна.

  София Антонова и Александра Маджунова са впечатлили журито с есетата си, за което им бяха присъдени две втори мяста в раздел проза. Грамота бе връчена и на г-жа Денка Николова, преподавател на наградените ученички, за подготовката и участието им в конкурса.

  Целта на конкурса е да стимулира творческите изяви на учениците, да утвърждава нравствени ценности и да поощрява интереса към съхраняването на българските традиции. Наградите връчи лично Пловдивският Митрополит Николай, след тържествената литургия по случай празника, отслужена в храм „Света Петка“ гр. Пловдив.

  Есетата с които са спечелили своите отличия момичетата:

  Автор: Александра Маджунова 6 клас - ОУ „ Пенчо Славейков“, гр. Димитровград

                                                            СемействоТо

  ТО – Семейството, е всичко за мен, колкото и обикновено да звучи това…. То е най – важно от всичко съществуващо в необятния свят. То е рамото, на което винаги можеш да поплачеш и винаги можеш да се опреш в труден момент. То е топлина, уют, подкрепа – все малки думички, който изпълват сърцето ти с радост и умиление!

  А у дома са и твоите най – добри приятели – родителите, които никога няма да те предадат, да те обидят и забравят. На тях може да излееш чувствата си и да споделиш най – дълбоката си тайна. Всъщност… никак не е хубаво да имаш тайни от тях! Всеки греши – волно или неволно, но дори да си направил, каквато и да е пакост, родителите първи трябва да узнаят. Те ще ти дадат най – правилния съвет, ще те разберат и ще простят и най-голямата ти грешка.

  За жалост не всеки има такъв късмет да живее в семейство, в което да го изслушват и го подкрепят безрезервно. Много често липсата на топлина в семейството провокира недоволство, гняв и агресия у децата. Имам такива съученици, които не получават разбиране и подкрепа вкъщи и се държат грубо и агресивно в училище.

  Не бива да се сърдим на родителите си, когато ни правят забележки, те го правят съвсем добронамерено. Целта им е да ни превърнат в достойни мъже и жени, които няма да повторят грешките им. А на нас не ни остава нищо друго освен да ги почитаме, да им вярваме и да ползваме ценния опит, който те са натрупали през годините.

  Вече пета година посещавам часовете по религия в училище и нито за миг не съм се съмнявала в това, което съм научила, а то е, че семейството е мястото, където децата се възпитават на най-светите добродетели – вяра, благочестие, уважение към по-възрастните, грижа към по-малките и човеколюбие към всеки!

  За мен си остават любими моментите, когато аз, мама и тате се съберем в кухнята и вечеряме заедно. Вечерята не е просто вечеря за нас, тя е съкровен момент за нашето семейство, защото всеки споделя как е минал неговия ден, и какво му се е случило. Това ни сближава, сплотява и създава искрени взаимоотношения помежду ни. И когато се налага да отсъствам от дома си мечтая точно за тези моменти – да се върна, да споделя, да прегърна, да ме прегърнат ….

  Ще съм щастлива, ако всяко дете расте в семейство, което го подкрепя, разбира и обича. Така Земята ще бъде едно наистина по – добро място !

  Автор: София Господинова 6 клас - ОУ „ Пенчо Славейков“, гр. Димитровград

                                                   Силата на семейството

  Семейството е свято! Свято е , защото Бог ни дарява с него! Свети са и нашите родители .Те са първите хора , с които се срещаме и тези , с които оставаме докрай!Дори и да са далеч от нас , ние ще ги носим в сърцата си , в мислите си, в спомените си.Казват , че човек без семейство е като дърво без корен и сигурно е така, защото семейството ни дава живителни сили .То ни кара да се чувстваме обичани и нужни.

  Благодарна съм на Бог , че имам семейство – майка и татко , защото за много деца това е само мечта, може би най-голямата им мечта.Не мога и не искам да си представям как би изглеждал животът ми без моите родители!Съчувствам на децата , които няма с кого да споделят радостта и тъгата си , които няма кой да прегърне и да целуне за лека нощ.Сигурно е трудно да няма на кого да кажеш как е минал денят ти, с кого си играл , по какво са те изпитали , кой въпрос от днешния тест по математика те е затруднил….

  Една от Божиите заповеди гласи : „Почитай баща си и майка си“.Почитта се отдава само на заслужили хора , а какво са нашите родители , ако не най-заслужилите?

  От първия миг на раждането ни бдят над нас – гледат ни , учат ни да говорим , да ходим , да обичаме ..

  За мен всеки ден прекаран с родителите ми е прекрасен, защото освен мои родители , мама и тате са и мои истински приятели.Те се забавляват заедно с мен , когато сме на почивка и винаги ни е много весело заедно.Когато имам трудни моменти мама винаги е насреща! С ласкавата си усмивка винаги намира начин да ме окуражи , а прегръдката и ….повярвайте ми – няма по-уютно място на света за мен!

  И двамата с татко много ми помагат , защото искат , когато порасна да стана добър човек .

  Доверието в моето семейство е най-важното нещо. Всеки може да разчита на другия , че ще бъде до него , когато се наложи.Имам ли нужда от съвет веднага споделям с моите родители , защото съм сигурна , че винаги ще намерят време и мъдрост да ми дадат нужната подкрепа.

  Семейство е безценно- то не може да се купи , но е важно да се цени! Нищо не би могло да го замени , затова искам всички деца по света да имат моя късмет.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 12.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
  12 дек 2019
  Последни новини