"На тъмно" - напрегната шпионска драма в навечерието на Нежната революция

Държавна сигурност забавя, но не забравя, когато става дума за онези, успели да се измъкнат от пипалата й.

Мари и Виктор са двойка, успяла да се спаси от комунистическия режим в Чехословакия, заминавайки за Великобритания. В Лондон двамата откриват свобода и спокойствие. През октомври 1989 г. обаче решават да се завърнат в родната си страна, със своите британски паспорти и увереността, че в този момент нищо лошо няма да им се случи.

В навечерието на Нежната революция (която Чехия отбеляза на 17 ноември) обаче свободата все още е мираж на хоризонта, който изглежда толкова близо, сякаш може да бъде докоснат. Скоро след завръщането им в Прага, Виктор изчезва при драматични обстоятелства. Опитвайки се да разбере какво му се е случило, Мари открива, че не е единствената, която го търси...

Новият сериал на HBO "На тъмно" представлява напрегната шпионска драма, която с шестте си епизода потапя зрителите в света на тайните служби и дисидентската общност в Чехия.

В центъра на историята попада Мари, която не принадлежи нито към света на едните, нито към света на другите, но се оказва завъртяна в шпионски вихър, за който не е подготвена.

Сериалът на HBO, част от селекцията с европейски продукции, предлага различен поглед върху сриването на Съветския съюз през чешката перспектива. И ако съвременниците на онзи период могат да открият в сериала вледеняващ спомен за живота, който е останал в миналото - през облеклата, интериора и стягащото усещане за непрекъснато преследване, то по-младите зрители ще усетят аромата на дните на комунистическата власт в Чехословакия.

В историята са вплетени ежедневните битки с бюрокрацията и параноичното недоверие между хората - не знаеш кога, докато говориш, те слуша някой, за когото не подозираш. Отразявайки периода на ръба на падането на тоталитарния режим, сериалът успява да начертае и смущаващи паралели с настоящата глобална политическа ситуация. Дали "режимът" наистина е паднал за света на тайните служби?

В ролята на Мари влиза актрисата Татяна Паухофова ("Горящият храст" на HBO). Именно тя трябва да премине през неочаквани разкрития, докато се опитва да разбере какво се е случило със съпруга й. В сериала ще видим още Хати Морахан ("Красавицата и Звяра", "Алиса в огледалния свят") и канадския актьор от чешки произход Дейвид Найкъл ("Стрелата", "Утреландия"), за когото това е първи чешки проект, след като на 5-годишна възраст напуска Прага заедно с родителите си.

Всички шест епизода от сериала са налични в платформата HBO GO.

С този сериал HBO увеличава палитрата си от локални продукции, сред които вече могат да бъдат намерени сериали от Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Хърватия, Испания, Норвегия и Швеция. В края на 2018 г. в програмата на HBO влязоха 10 европейски заглавия, а тази година бяха добавени три нови. Освен премиерата на "На тъмно" зрителите предстои да видят и румънския "В сенките", който тръгва на 20 ноември, и първи сезон на испанския "Храна за любовта", който започва на 25 декември.

Източник: webcafe.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини