14 °C

"На тъмно" - напрегната шпионска драма в навечерието на Нежната революция

Държавна сигурност забавя, но не забравя, когато става дума за онези, успели да се измъкнат от пипалата й.

Мари и Виктор са двойка, успяла да се спаси от комунистическия режим в Чехословакия, заминавайки за Великобритания. В Лондон двамата откриват свобода и спокойствие. През октомври 1989 г. обаче решават да се завърнат в родната си страна, със своите британски паспорти и увереността, че в този момент нищо лошо няма да им се случи.

В навечерието на Нежната революция (която Чехия отбеляза на 17 ноември) обаче свободата все още е мираж на хоризонта, който изглежда толкова близо, сякаш може да бъде докоснат. Скоро след завръщането им в Прага, Виктор изчезва при драматични обстоятелства. Опитвайки се да разбере какво му се е случило, Мари открива, че не е единствената, която го търси...

Новият сериал на HBO "На тъмно" представлява напрегната шпионска драма, която с шестте си епизода потапя зрителите в света на тайните служби и дисидентската общност в Чехия.

В центъра на историята попада Мари, която не принадлежи нито към света на едните, нито към света на другите, но се оказва завъртяна в шпионски вихър, за който не е подготвена.

Сериалът на HBO, част от селекцията с европейски продукции, предлага различен поглед върху сриването на Съветския съюз през чешката перспектива. И ако съвременниците на онзи период могат да открият в сериала вледеняващ спомен за живота, който е останал в миналото - през облеклата, интериора и стягащото усещане за непрекъснато преследване, то по-младите зрители ще усетят аромата на дните на комунистическата власт в Чехословакия.

В историята са вплетени ежедневните битки с бюрокрацията и параноичното недоверие между хората - не знаеш кога, докато говориш, те слуша някой, за когото не подозираш. Отразявайки периода на ръба на падането на тоталитарния режим, сериалът успява да начертае и смущаващи паралели с настоящата глобална политическа ситуация. Дали "режимът" наистина е паднал за света на тайните служби?

В ролята на Мари влиза актрисата Татяна Паухофова ("Горящият храст" на HBO). Именно тя трябва да премине през неочаквани разкрития, докато се опитва да разбере какво се е случило със съпруга й. В сериала ще видим още Хати Морахан ("Красавицата и Звяра", "Алиса в огледалния свят") и канадския актьор от чешки произход Дейвид Найкъл ("Стрелата", "Утреландия"), за когото това е първи чешки проект, след като на 5-годишна възраст напуска Прага заедно с родителите си.

Всички шест епизода от сериала са налични в платформата HBO GO.

С този сериал HBO увеличава палитрата си от локални продукции, сред които вече могат да бъдат намерени сериали от Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Хърватия, Испания, Норвегия и Швеция. В края на 2018 г. в програмата на HBO влязоха 10 европейски заглавия, а тази година бяха добавени три нови. Освен премиерата на "На тъмно" зрителите предстои да видят и румънския "В сенките", който тръгва на 20 ноември, и първи сезон на испанския "Храна за любовта", който започва на 25 декември.

Източник: webcafe.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини