Астрономите проплакаха от Starlink на Мъск

За съвременния астроном сателитите са част от живота. В момента в орбита около Земята има повече от 2000, а най-умните умове в космическата фотография успяха да измислят умни начини да премахнат случайните им прелитания от своите космически изображения.

Но тогава дойде Starlink. Първите етапи на плана на SpaceX да изстреля до 42 000 спътника, за да осигури на Земята цялостно покритие в Интернет, включват 122 обекта досега. След първото голямо изстрелване през май астрономите бяха притеснени. Сега, след второто изстрелване, техните страхове наистина започнаха да се сбъдват, пише ScienceAlert.

В ранните утринни часове на 18 ноември в Интерамериканската обсерватория Cerro Tololo (CTIO) в северно Чили върволица от новоизстреляните спътници Starlink прелита отгоре, абсолютно запълвайки изображението, заснето от Dark Energy Camera (DECam).

Всяка една от тези пунктирани линии на изображението горе е спътник Starlink.

Докато прави около 40 експозиции на Малкия и Големия Магеланови облаци, серия спътници Starlink на SpaceX влиза в зрението на камерата около 90 минути преди изгрев, блестящи ярко при ранната утринна слънчева светлина и трябвало да минат цели пет минути, за да излезе от полето на телескопа.

"Уау! Аз съм в шок", написа астрономът на CTIO Клара Мартинес-Васкес в Twitter. Тя отбеляза, че има 19 сателитни пътеки, което е много повече от нормалното.

Въпреки че през повечето време сателитите са тъмни на нощното небе (което все пак създава някои проблеми), точно след като Слънцето залезе или рано сутрин, когато небето все още е черно, слънчевата светлина може да ги освети, което ги прави видими и за големите астрономически телескопи, и за обикновените стари бинокли.

И астрономите не са впечатлени. Както вече съобщавахме, те прогнозираха големи проблеми със Starlink. Първо, в орбита ще има много от тези обекти, което може драматично да повлияе на начина, по който астрономите могат да виждат и слушат небето.

"Пълното съзвездие от спътници Starlink вероятно ще означава края на базираните на Земята микровълнови радиотелескопи, способни да сканират небето за слаби радио обекти", заяви астрономът на университета в Суинбърн Алън Дъфи пред ScienceAlert през май след първото изстрелване на спътниците Starlink.

Втората партида от 60 спътника Starlink беше пусната преди малко повече от седмица на 11 ноември, така че те все още не са достигнали крайната си оперативна надморска височина. Но тази височина се очаква да бъде по-ниска, отколкото при първата партида.

Наблюдателите на небето също установяват, че Starlink са по-отразяващи от другите спътници. Хиляди допълнителни сателити са проблем сами по себе си, а фактът, че са изключително блестящи, е просто още едно нещо, за което астрономите да си скубят косите.

Астрономите могат да премахват следите от изображенията, когато на тях се вижда Starlink, но голяма част от информацията, която учените използват, се съдържа в суровите изображения, а не в хубавите снимки, които виждаме. Освен това е едно е да премахнете една сателитна пътека от изображението, а друго - да премахнете 19.

Засега някои хора се справят, като се забавляват със старлинкването на Мъск в социалните медии.

Как астрономите и SpaceX ще разрешат конфликта все още не се знае, но с още две изстрелвания, планирани тази година, проблемът тепърва ще се задълбочава.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хаджимитев
    0 -1
    21:42, 22 ное 2019
    Ако беше грамотно написано,щеше да е по-приятно за четене.
Последни новини