НАСА и ЕКА връщат проби от марсиански скали на Земята

Дързък план за изпращане на роувър на Марс, който да вземе проби от скалите и да се върне на Земята, бива обсъждан в рамките на съвместен проект между НАСА и Европейската космическа агенция.

Планът на стойност 7 милиарда долара наскоро си спечели подкрепата на НАСА, а тази седмица се очаква да бъде одобрен и от държавите членки на Европейската космическа агенция.

Учените вярват, че колосалните усилия ще си струват, защото ще ни предоставят идеална възможност да анализираме в дълбочина скалите от определени части на планетата, които биха могли да разкрият дали някога на Марс е имало живот.

Планът изисква не по-малко от три изстрелвания на ракети от Земята, както и първото в историята изстрелване на ракета от друга планeта за обратния полет.

Планът е също толкова сложен, колкото и изпращане на хора на луната.

В допълнение към търсенето на признаци за минал живот в скалите, геолозите ще имат възможност да научат повече за предишните условия на Червената планета, която някога е имала по-плътна атмосфера и течна вода на повърхността, подобно на Земята.

Проектът ще бъде реализиран в рамките на съществуващата мисия до Марс през 2020, която ще стартира през юли.

Роувърът от тази мисия трябва да се приземи близо до кратера Джезеро, вкаменела речна делта в северното полукълбо на Марс, за която се смята, че е на 4 милиарда години.

Със своите 6 колела и високотехнологични инструменти, роувърът ще изследва околните скали за доказателства за някогашен микробен живот на Червената планета.

В рамките на проекта, предвиждащ завръщане на Земята, роувърът ще пробие дупка в скалите и ще съхрани пробите в създадени за целта тръби, които след това ще бъдат пренесени в кораба или запазени за по-късното им прибиране.

През 2028 втори космически кораб ще се приземи на Марс. Той ще трябва да открие пробите и да ги натовари на ракета.

Ракетата ще бъде изстреляна от повърхността на Марс в сателитна орбита около планетата. След това корабът ще се завърне на Земята, а пробите ще бъдат изхвърлени, като се очаква да се приземят в американската пустиня Юта през 2031.

Приносът на Европейската космическа агенция възлиза на 1.5 милиарда евро.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини