Възстановени алкохолици от Хасково и страната споделиха опит в затвора в Стара Загора

    Представители на сдружение "Анонимни алкохолици" (АА) от страната и чужбина, включително и от хасковската група, проведоха открита сбирка в затвора в Стара Загора. Тя бе част от програмата на Втория международен семинар "Служене в затворите". Целта на този форум е утвърждаване на групите за взаимопомощ в местата за лишаване от свобода чрез обмен на добри практики.

    Сбирката се проведе в една от залите в училището на затвора, където не се разрешава снимане. Освен представителите на АА, на срещата присъстваха затворници, изтърпяващи присъди предимно за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества, психиатри и психолози, представители на медии, служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

    По време на сбирката в старозагорския затвор говориха някои от представителите на АА, които са отказали алкохола и са продължили живота си начисто. Някои от тях също са лежали в затвори и разказаха пред аудиторията за своите провали и успехи в живота. Връщайки се в годините назад, те за пореден път анализираха живота си гласно, съпоставяйки ситуацията от настоящия момент с тази от времето, когато са били алкохолици. Всички бяха единодушни, че животът може да бъде хубав, стига човек да иска да живее добре, да осъзнае проблема си и да потърси помощ, каквато предлага АА.

    Извън пределите на затвора се проведе и лекция за "Ролята на групите за взаимопомощ в лечението на зависими лица", водена от д-р Иван Добринов - попечител на АА България и завеждащ 6-то мъжко отделение в Държавната психиатрична болница в Раднево, в което се лекуват зависими към алкохол и наркотици. Той обясни, че в клиниката е била сформирана група АА през 2007 година и вече има синхронизация между работата на медицинския персонал с организацията на групите.

    "Много от нашите болни, след изписването продължават да посещават такива групи. Единственото, което работи са групите за взаимопомощ. Повечето държавни болници правят единствено детокс, тоест овладяват острото състояние - възстановяваме пациента физически, изписваме го и още на автогарата той е пиян. Ако не до няколко часа, то до няколко дни пак пристига в същото състояние. Това зацикляне тормозеше всички нас", заяви д-р Добринов. Психиатърът обаче е категоричен, че процесът на възстановяване е дълъг, тъй като няма хапче за излекуване на алкохолици. "Много често близките, пък и самите пациенти питат кое е най-доброто лечение на алкохолизъм: Има ли хапче, което да му слагаме тайно в супата и да го излекуваме или да го доведем да го излекувате, че много пие. Много е трудно да се обясни на хората, че става дума за много сериозна хронична болест, която изисква лечение с определени етапи и координация между интервенции в различни сфери", каза психиатърът.

    По време на семинара бе проиграна ситуация с алкохолик, който заради невъзможността си да остане трезвен, губи роднини, приятели, работа и пропада в живота. В последствие бе проследен и пътят на възстановяването му.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Не
      немой
      9 -1
      17:51, 22 ное 2019
      Не вярвам.
    • 2
      Тр
      Трезвен
      10 -1
      17:55, 22 ное 2019
      Наздраве
    • 3
      Ра
      ракиджия
      9 -3
      21:01, 22 ное 2019
      Единия от лекторите е хасковлията Борю Парапанов! Вади си прехраната като лепи афишите и обяви. Та човека е спрял пиенето, защото няма средства. Ако някой го почерпи на драго сърце би пийнал отново.
    • 4
      Ал
      Алко
      16 -1
      21:42, 22 ное 2019
      "Възстановени алкохолици" - известно време са били въздържатели и като са почнали да жулят пак, са ги възстановили като алкохолици отново.
    Последни новини