Емоционално-психическият тормоз съпътства всички видове домашно насилие

Изображение 1 от 2

    Емоционално-психическото насилие е посочено, като факт от жертвите при всички образувани дела по Закона за домашното насилие в районните съдилищата на кръжен съд – Хасково. Това показва проучването на неправителствената организация на фондация „ Х&Д Джендър перспективи“ за периода 2015 -2018 година.

    В наблюдаваните съдилища в Димитровград, Хасково, Свиленград, Харманли и Ивайловград по 244 дела е заявено физическо насилие, по 371-емоционално-психическо, по 24 дела е заявено икономическо и по 8 дела сексуално насилие.

    Най-много от жертвите, оплакали се от сексуално и икономическо насилие са в Димитровград.

    В наблюдавания съдебен район защита са потърсили общо 389 лица, от които 329 жени и 60 мъже.

    Анализаторът на данните -адвокат Милена Славова обръща внимание, че през последните години се забелязва завишаване броя на делата, по които мъже са потърсили защита от домашно насилие. Те обаче са предимно възрастни хора, които са пострадали от посегателство от страна на децата или внуците си. Основната предпоставка тук е икономическото насилие.

    Според анализа най-много от тези, потърсили защита от домашно насилие са жени на възраст между 36 и 45 години.

    Темата с домашното насилие през последните години получава все по-голяма гласност.

    Проблемът се регистрира не само в прослойките с нисък образователен и социален статус, но и сред образованите и заможни мъже и жени.

    Статистиката обаче показва, че по-голямата част от жертвите са именно жени.

    В развиващите се страни всяко трето момиче бива омъжвано преди да навърши 18-годишна възраст. Най-малко 200 милиона жени и момичета са били подложени на генитално осакатяване, което все още се практикува в около 30 държави. Тези данни съобщиха Европейската комисия и върховният представител Федерика Могерини по повод на Международния ден за премахване на насилието над жените, който се отбелязва на 25 ноември.

    Целта на Европейския съюз е: премахване на насилието над жените и момичетата.

    Европейският съюз ще остане начело на тази международна мобилизация в защита на правата на всяка жена и всяко момиче да живеят свободно и в безопасност, посочи Федерика Могерини.

    На днешният ден в България стартира кампанията на Главна Дирекция “Национална полиция“ за превенция и защита от домашно насилие, която е под надслов “Насилието започва с викове, но не трябва да завършва с тишина“.

    Регионална кампания стартира в България Румъния и Унгария, тя е по проекта Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, в която ГД „Национална полиция“ е партньор.

    Според анализите, у нас се увеличават сигналите за домашно насилие, подадени на тел 112. През 2016 година те са били 28 хил., през 2017- над 29 хил., за 2018 година - 31 166. До края на август месец тази година постъпилите сигнали за домашно насилие на единния европейски спешен номер у нас са 23 334.

    35 от сигналите са подадени за преследване, от тях 26 са от жени.

    24 са убитите жени в страната при 70-те регистрирани до момента смъртни случая.

    182 случаи са регистрирани на нанесени средни телесни повреди, при 76% от тях жертвите са жени.

    През миналата година у нас са издадени 2981 ограничителни заповеди, за тази година към края на септември те са 2398.

    За разлика от Румъния обаче, у нас полицията няма правомощия за издаване на ограничителна заповед за пострадал от домашно насилие. Това става през съда, а инициатор трябва да е жертвата.

    От полицията отбелязват, че сериозен проблем е нежеланието за съдействие от страна на жертвата на домашно насилие, дори и след подаден сигнал на тел 112 от нейна страна.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Jh
      JHB
      5 -4
      13:38, 25 ное 2019
      Добре че се смилиха и ни приеха в ЕС, щото сме си баш за Азия с тази нагласа към жените. Белким се поевропейчим малко след социалистическото азиатско робство.
      • Hb
        HBO
        6 0
        17:27, 25 ное 2019
        Ама трябва малко да се помисли и за защита от несправедливо обвиняване в домашно насилие. Защото сега е достатъчно само жената да отиде и да подаде жалба с декларация в съда, че е била тормозена и се страхува за живота и и бам...веднага мъжа получава ограничителна заповед. И после 3-4 месеца влачене по съдилища да доказваш, че си невинен като през това време не можеш да виждаш детето (децата) си. И какво се случва с жената която е излъгала...нищо.
    • 2
      Hs
      HSBC
      7 0
      16:59, 25 ное 2019
      Като ви тормозят, разведете се, елементарно е.
    Последни новини