Рибено масло: всичко, което трябва да знаем за него

Повечето от нас са чували за ползите на рибеното масло и Oмега 3 мастни киселини. За тези изключително здравословни мазнина са писали в много вестници и списания, говорили са по телевизията и радиото, както и навсякъде из интернет. Но това което е от значение, и по-голяма част от потребителите не знаят, е какво точно е Омега-3, от къде идва, и как да получат благоприятни резултати, без нежелани странични ефекти.

Единствената причина, поради която рибата и рибеното масло се смятат за толкова полезни, е наличието на дълговерижни Омега 3 мастни киселини – DHA (докозахексанова киселина- DHA англ.) и EPA (aйкозапентаенова киселина- EPA англ.)

Всъщност, рибите не се справят достатъчно ефикасно с произвеждането на Омега-3 мастни киселини. Това по-скоро е „професия“ на водораслите. Рибата е просто в края на хранителната верига, която започва с водораслите. Когато рибата се храни с водорасли или други риби, които консумират водорасли, това води до натрупване на EPA и DHA в мастните им тъкани. Колкото по-мазна е една риба, толкова повече Омега-3 съдържа, но за съжаление в това число влизат и толкова повече тежки метали, органичен живак и др. Тъй като всички токсини, които са способни да се разтварят в мазнините, се смесват с мазнината на рибата, се получава силна концентрация на тежки метали. Мастните киселини, от които се нуждаем, се намират в някои зеленолистни растения, като треви, фитопланктон, водорасли и морски водорасли, но не могат да бъдат преработвани добре от човешкото тяло, и рибата е най-добрият „посредник“, за да се сдобием с тези така необходими Омега-3 киселини.

И все пак може да възникне въпросът – Защо тогава да не ям просто треви или водорасли, за да си набавя Омега-3? Първо – човешкото тяло няма способността да ги усвоява правилно. Молекулата „родител“ на Омега-3 и се нарича алфа-линоленова киселина (АЛК) (ALA англ). Това е киселината, която се съдържа в планктоните и някой растения. Рибата има способността да преработва AЛК в мощни противовъзпалителни Омега-3 EPA и DHA, чрез дълъг процес на преобразуване. Алфа-линоленовата киселина всъщност няма особени противовъзпалителни качества. Другият недостатък е, че само малък процент от АЛК може да се преобразува в EPA и DHA. Рибата успява да свърши тази “метаболитна работа“, като успешно преобразува АЛК в концентрирана форма EPA и DHA. И така – рибеното масло е вече концентриран и богат източник на EPA и DHA, и това е основната причина има такива мощни противовъзпалителни свойства.

За да разберем защо човечеството е просъществувало, трябва да се върнем хиляди години на зад във времето, когато хомо сапиенс е започнал да се превръща в съвременен човек. Това се е случило, когато нашите праисторически предци, са започнали да консумират много миди, вероятно от отчаяние, тъй като традиционните хранителни доставки бързо са били елиминирани от все по-студения климат. Мидите консумират водорасли, в следствие на което натрупват високи концентрации мазнини от водораслите.

Първо, тези мазнини, намиращи се във водораслите са богати на дълговерижни омега-3 мастни киселини- DHA (докозахексанова киселина- DHA англ), която е ключовата мазнина за мозъка, и EPA (aйкозапентаенова киселина- EPA англ.), която е ключовата мазнина за цялостното здраве.

И тъй като водораслите са в дъното на хранителната верига, праисторическите хора са се сдобили с тези мазнини от морски източници, които ядат водорасли- вероятно започващи с мидите, преди 150 000 години, и добавянето на риба 40 000 години по-късно.

Консумацията на тези мастни киселини е положила основите за появата на нов вид същества- съвременните хора. Тогава развитието на фронталния кортекс (който контролира мисленето и разсъжденията) е започнало да се ускорява, което е предизвикало бързото развитие на познавателните умения. Това е така, защото DHA (докозахексановата киселина- DHA англ) е най-важната дълговерижна Омега-3 мастна киселина, необходима за изграждането на невронни тъкани. Освен това изглежда, че само DHA може да стимулира растежа на нервните клетки.

Втората важна дълговерижна Омега-3 мастна киселина е EPA (aйкозапентаенова киселина- EPA англ.), която контролира нашето здраве чрез модулиране на баланса на „добри“ и „лоши“ айказаноиди.Тези хормони са сред най-мощните и важни съединения в човешкото тяло, които буквално контролират всички телесни функции.

Това са първите хормони, развити от живите организми преди милиони години, които използват мазнините в клетъчните мембрани за свои градивни блокове. Тези айказаноиди обаче не използват каквато и да е мазнина, за да се синтезират. Те изискват дълговерижни силно ненаситени (полиненаситени) мазнини, съдържащи се само във водораслите. Това са същите мазнини, които са ни направили интелигентни 150,000 години назад, а айкозаноидите, които са получени от тези мазнини, контролират здравето ни и до днес.

В ДНЕШНИ ВРЕМЕНА

Омега-3 са незаменими мастни киселини, което означава, че човешкият организъм няма способноста да ги произвежда. И както в далечното минало, така и днес единственият начин да си набавим тези мазнини остава храната. Консумацията на риба, приемът на рибено масло под формата на капсули или в течно състояние като хранителна добавка са най-добрите източници в днешни времена.

Тъй като много малка част от населението на света консумира риба всеки ден по два пъти, това означава, че не могат да доставят така необходимата доза Омега-3 мастни киселини на организма. Тогава единственото решение остава рибеното масло.

Първото документирано производство на рибено масло се появява през 1789 г. в Англия, когато рибата Треска е била доставяна от Америка. Тогава отвратителният черен дроб на тази риба е бил оставян да ферментира в качета, и след много дни на ферментация отделеното олио е било готово за събиране, и след това продавано като масло от черен дроб на Треска. И колкото и да е било отвратително, това сурово и необработено масло се е смятало за чудодейно лекарство за артрит.

По късно, през 1930 г. приемът на една супена лъжица масло от черен дроб на Треска става стандартна практика за всяко дете, защото това е било най-доброто лечение за предотвратяване на рахит, тъй като е богато на витамин D.

Въпреки, че днешното масло от черен дроб на Треска не е замърсено от мръсните качета (както едно време в Лондон), то все още е пълно с промишлени замърсители като живак и PCBs (полихлорирани бифенили), които замърсяват водите, където живее Треската, и все още има същия отвратителен вкус, който е обръщал стомаха на всяко дете две поколения на зад. Една супена лъжица масло от черен дроб съдържа 2,5 грама дълговерижни Омега-3 мастни киселини, което д-р Бари Сиърс смята за нормалната поддържаща доза, но същевременно съдържа и голямо количество витамин А, който се съхранява в мастните тъкани на организма и може да предизвика токсични ефекти като косопад, ако се приема във висока дози.

През 1980 г. с напредване на технологиите, производителите са започнали да извличат рибеното масло от тялото на рибата, вместо от черния дроб, и това е решило проблема с високата токсичност на витамин А, тъй като чрния дроб е високо концентриран източник на този витамин. Това масло, извлечено от тялото на рибата, е било също толкова отвратително, колкото и маслото от черния дроб на Треската. Тогава производителите са решили и този проблем, като са капсулирали маслото в меки желатинови капсули. Това обаче е довело до следващия проблем – за да си набавите същото количество Омега-3, което се предоставя от една супена лъжица масло от черен дроб на треска, е трябвало да поглъщате дневно осем капсули от по един грам масло, извлечено от тялото на рибата.

Естествено, никой не иска да прекара деня в броене и поглъщанене на капсули, но всеки е склонен да приема по една-две бройки на ден. Тогава обаче ефекта ще е точно както при плацебо, тъй като количеството Омега-3 в такава доза е изключително малко. Но дори такава малка доза рибено масло може да предизвика сериозни стомашни проблеми, ако цената му е съмнително ниска, дори да е закупено от здравословните био-магазини.

И така, през 1980г. рибеното масло е било хитовият продукт в индустрията за здравословни храни, но тази мания е продължила много кратко. Защо? Причините са били две. Първо, хората не са виждали никакви осезаеми ползи за здравето, тъй като количеството рибено масло, което са приемали е било изключително малко, за да окаже някакъв положителен ефект. Второ, повишените нива на инсулин са заличили много от предимствата и ползите на каквито и да било дози рибено масло. В същото време когато рибеното масло излиза на сцената, ние сме започнали ерата на високо-въглехидратни и нискомаслени диети. Тези диети предизвикват епидемия от повишен инсулин, което е в състояние да измести всякакви хормонални ползи от рибеното масло.

Последното, и най-голямо постижение е разработката на фармацевтичен клас рибено масло, с високи концентрации на EPA и DHA. Този процес изисква модерна инженерна химия, като започва с премахването на по-голямата част от наситените мазнини чрез фракционна дестилация, и отстраняване на почти всички PCBs (полихлорирани бифенили) (измерени в части на милиард) чрез по- сложна и усъвършенствана молекулярна дестилация. Благодарение на тези нови технологии рибеното масло става концентриран източник на дълговерижни омега-3 мастни киселини, без нежелани продукти като химични замърсители или вредни мастни киселини. Фармацевтичнят клас рибено масло може да достави достатъчно високи нива на дълговерижни омега-3 мазнини за мозъка и тялото, без замърсители, вкус, или стомашно-чревни странични ефекти.

Допълването на диетата с Омега-3 може да помогне за предотвратяване и облекчаване на цяла плеяда от сериозни здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, артрит, рак, емфизем, астма, биполярна депресия и много други. Рибеното масло облекчава болките и възпаленията, свързани със стареенето на организма и употребяваните стави, ревматоиден артрит, както и подобрява въглехидратния метаболизъм, което спомага за загубата на тегло.

МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ ОМЕГА-3 И ОМЕГА-6

Незаменимите мастни киселини са градивните блокове на хормоните Айказаноиди - това са са група хормони, които засягат почти всички системи в тялото. Те регулират болката и възпалението, спомагат за поддържането на нормално кръвно налягане, нивата на холестерола, и т.н.

Съществуват две групи мастни киселини-Омега-3 и Омега-6. Само дъговерижните мастни киселини могат да бъдат превърнати в Айказаноиди. В зависимост от вида на тези мастни киселини, създадените Айказаноиди могат да бъдат съвсем различни, и дори с противоположни физиологични функции. Дълговерижните Омега-3 (които се намират в рибеното масло и едноклетъчните водорасли) произвеждат „добри“ айказаноиди, и подобряват сърдечно-съдовите, имунните и умствените функции.

От друга страна, дълговерижните Омега-6 (които се намират във високи концентрации в растителни масла) могат да доведат до свръхпроизводство на „лоши“ айказаноиди, а това на свой ред може да предизвика появата на различни зболявания, като сърдечно-съдови, рак и др.

За да се избегнат подобни лоши последствия, Омега-3 и Омега-6 трябва да се консумират в балансирано съотношение. Балансът на Омега-3 и Омега-6, означава баланс на „добри“ и „лоши“ айказаноиди, което е основен фактор, определящ вашето физическо и психическо здраве.

Проблемът е, че в нашата съвременна хранителна система, Омега-3 мастните киселини до голяма степен отсъстват от хранителната верига, докато Омега-6 са навсякъде около нас. Дори най-здравословните диети в днешно време съдържат твърде много Омега-6 и прекалено малко Омега-3 мастни киселини. Научни доказателства деситилетия наред показват, че този дисбаланс на незаменими мастни киселини допринася за хронични възпаления и различни хронични болести. Очевидно е, че ключът към оптималното здраве е контролът върху айказаноидите, и това се постига чрез консумиране на достатъчно количество дълговерижни Омега-3, и намален приема на Омега-6 . Тази стъпка ще окаже голямо въздействие върху здравето ви. Въпреки това, контролирането на нивата на инсулина трябва да върви ръка за ръка с увеличения прием на дълговерижни Омега-3 мастни киселини. Това е важно, тъй като увеличените нива на инсулин предизвикват производството на Омега-6 (арахидонова киселина), което ви отвежда далеч от здравето, и същевременнo ви приближава към развитието на хронични заболявания.

EPA и DHA имат различни функции, за това се нуждаем и от двете.

ЗАЩО СЕ НУЖДАЕМ ОТ DHA?

Ако трябва да изцедите всичката течност от човешкият мозък, ще откриете, че 60% от масата му е мазнина, и голяма част от тази мазнина е DHA (докозахексановата киселина- DHA англ). В никой друг орган на човешкото тяло няма такава висока концентрация на DHA. Това е една от двете дълговерижни Омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло. EPA е другата, но тя се намира в много ниски концентрации в мозъка.

Една от основните причини, поради които мозъка изисква такива високи нива на DHA е, че тази мастна киселина е от решаващо значение за някои клетъчни мембрани, като синапсите (за трансфер на информация между нервните клетки в мозъка), ретината (за получаване на зрителна информация) и митохондриите във всяка клетка на мозъка за да произвеждате АТФ (вещество, което съхранява и пренася химичната енергия в клетките, за да ги запази живи). Ключовите мозъчни клетки не могат да функционират пълноценно без адекватни DHA нива в техните мембрани. Ако се опитвате да поддържате функциите на мозъка без тези нива на DHA, това е все едно да се опитвате да изградите солидна тухлена къща без достатъчно тухли. Може да имате най-добрия архитект, най-доброто местонахождение, и най-добрият строител, но ако не разполагате с достатъчно тухли, мечтаната от вас къща никога няма да бъде построена. Без достатъчно DHA, мозъкът ви не може да функционира адекватно и не могат да се образуват нови невронни връзки, да не говорим за поддържане на старите.

И така, едно от нещата, които мозъкът много обича, е адекватните нива на
Докозахексанова киселина (DHA). За да разберем колко изключително необходими са дълговерижните Омега-3, нека да разгледаме развитието на плода в майката. Бебето се ражда с повече от 100 милиарда нервни клетки в мозъка. За да синтезира този огромен брой нервни клетки, всяка минута мозъка на плода прави близо 250 000 нервни клетки. В действителност, шест седмици след зачеването, половината от размера на плода е мозък.

В последното тримесечие на бременността почти 70% от енергията на плода се изразходва за развитието на мозъчните клетки, и това изисква огромни количества DHA. Единственото място от където идва тази мастна киселина е тялото на майката. И както е сладък и желан плода, така действа и като паразит в тялото на майката, като изсмуква всичката DHA, необходима за развитието на мозъка му. За да се възстановяви извлечената DHA от майката, обикновено са нужни около четири години, при условие, че майката консумира адекватни нива Омега -3 по време, и след бременността.

Какво се случва, ако майката не консумира адекватни количества мазнини, съдържащи Омега-3 мастни киселини? Проучванията при животните са много ясни по този въпрос- потомството е по-малко интелигентно. Например при кучетата- при всяко последователно котило, малките се раждат с все по-малко тегло на мозъка. Това до някъде придава достоверност на бабешките приказки, че първородното дете обикновено е най-умното. Това могат да бъдат случаите, в които първородното изсмуква всичкото количество DHA от ограниченият „магазин“ на майката.

В действителност, когато при животните приемът на Омега-3 е силно ограничен в продължение на три поколения, третото поколение има значително по-малко мозъчни клетки, отколкото предишните. Също така налице е значителния спад в броя на нервните окончания (синапсите), със съответното намаляване на способностите за учене.

Тези биохимични факти стават още по-важни след раждането, тъй като основният начин новородено дете да се сдобие с нужната DHA остава майчиното мляко, което е богато на DHA. Най-големия напън за мозъка се случва по време на усиления растеж през първите две години от живота. Няма никакво съмнение, че ранния прием на DHA определя бъдещата интелигентност на детето. Английско проучване показва, че кърмените деца имат с десет точки по-високи резултати при тестовете за интелигентност, в сравнение с децата, които са били изкуствено хранени.

А какво да кажем за възрастните хора?

Оказва се, че нуждата им от DHA е точно толкова голяма, колкото и при бебетата. Въпреки, че при възрастните няма значително увеличение на броя на невроните (в действителност често изчезват),броят на връзките, които тези неврони правят се увеличава. През целия живот всеки един неврон прави повече от 20 000 връзки с други неврони. Всяка нова връзка изисква DHA, която в крайна сметка трябва да бъде набавена чрез храната. Очевидно е, че без достатъчно DHA в диетата, мозъка няма как да изгражда нови връзки, а да не говорим за поддържането на способността да научаваме и запомняме нова информация, както и да възвръщаме съхранените спомени.

Може да кажете „ Но сега сме по-умни от когато и да е било в нашата история“, и да посочите компютрите, и всички знания които получаваме чрез натискането на клавишите. Технологията е кумулативна, докато интелигентността не е. Наистина ли смятате, че най-голеният интернет
гуру всъщност е по-интелигентен от Сократ, Платон, или Аристотел? (Всъщност, размера на мозъка ни е намалял с около 10 % през последните 10,000 години). Ако сте интелигентни, много бързо можете да овладеете технологията, но новата технология не може да ви направи по-интелигентни.

Добрата новина е, че можем да се справим с всеки спад в нашата интелигентност в рамките на няколко седмици, като увеличим приемът на рибено масло.

ЗАЩО СЕ НУЖДАЕМ ОТ EPA?

Точно както DHA е важна за мозъка, така и EPA (aйкозапентаенова киселина- EPA англ) е изключително полезна за намаляването на сърдечно-съдови заболявания, рак, артрит и други хронични болестни състояния при хората. Това е така, защото тази мастна киселина има изключително влияние върху групата хормони, наречени Айкозаноиди.

Нещото, което мозъкът мрази, това е възпалението, и най-добрият начин да се спре, е приемът на високи дози рибено масло, за да се осигурят адекватни нива EPA (айкозапентанова киселина). Това не само ще „задуши“ производството на „лошите“ айказаноиди (чрез намаляване на производството на арахидонова киселина), но също така и ще намали производството на възпаление – насърчаване на цитокини, и това е истинска печеливша ситуация за мозъка.

Другото нещо, което мозъкът ненавижда, е излишъкът на кортизол – хормонът, който тялото ви освобождава при продължителен стрес. Колкото повече стрес има в живота ви (което включва и хроничната болка или възпаление), толкова повече се освобождава кортизол, за да го контролира. За съжаление, нищо не убива мозъчните клетки (особено тези в хипокампуса, където се съхраняват спомени) по-бързо от излишния кортизол. Повишените му нива потискат краткосрочната памет, като например да не помните къде сте си оставили ключовете. EPA в рибеното масло намалява производството на арахидонова киселина, която от своя страна намалява производството на „лошите“ айкозаноиди. Когато нивата на „лошите“ айкозаноиди намалеят, тогава намалява и необходимоста на организма да произвежда кортизол.

Другото важно нещо е, че храненето стабилизира нивата на инсулина, като по този начин също се изключва необходимостта от производство на излишен кортизол. Кортизолът понякога се освобождава, за да стимулира отделянето на съхранената захар в кръвта, когато нивата на кръвната захар паднат твърде ниско. Това се случва, ако не се произвеждат адекватни нива глюкагон (основния хормон за стимулиране на освобождаването на съхраняваните въглехидрати), които могат да бъдат потиснати от високите нива на инсулин. Кортизолът дава на мозъка това, от което се нуждае за момента (повече кръвна захар), след което идва проблема с излишните нива на кортизола, преминаващи през кръвния поток, което води до увреждане на центъра на паметта в хипокампуса на мозъка.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, ЗА ДА НАПРАВИМ ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР НА РИБЕНО МАСЛО?

„Добрата новина е, че никой не e взимал достатъчно рибено масло, за да приеме твърде много от токсините, а лошата новина е, че никой не е взимал достатъчно рибено масло, за се възползва от облагите и ползите на това масло“
Д-р Бари Сиърс

Чрез консумацията на риба можем да се сдобием с известна част Омега-3 мастни киселини, но не можем да набавим необходимото за организма количество. Ето защо ежедневно трябва да допълваме диетата си с рибено масло под формата на добавка, за да се достигне правилното количество, необходимо за получаването на здравословните ефекти върху човешкия организъм.

Кои са ранните признаци за недостиг на Омега-3 ?

  • • Умора – чувствате ли се по-често отпаднали и по-малко активни от другите
  • • Слаба памет – изпитвате ли затруднение с организирането и запомнянето на някой неща?
  • • Липса на концентрация – изпитвате ли задруднение да се концентрирате върху ежедневните задачи?
  • • Промени в настроението или депресия
  • • Имунна слабост
  • • Суха кожа, екзема или косопад
  • • Сърдечни проблеми
  • • Репродуктивни проблеми (мъже и жени)
  • • Слабо кръвообращение

Много често, хората не виждат особено доловими ползи за здравето, тъй като количествата Омега-3, които приемат от рибено масло са твърде ниски, за да се получи положителен ефект, а с приемането на по-високи дози, се увеличава риска от попадането на нежелани токсини в човешния организъм.

Първото нещо, което трябва да се направи, е правилния избор на рибено масло. Един производител може да се посочи, че рибеното масло е „фармацевтичен клас”, но наистина няма стандартна дефиниция за това. Производителите могат да напишат каквото си искат на етикета, стига да не обещават, че продукта лекува или предотвратява определено заболяване. Всички производители твърдят, че тяхното рибено масло е най-доброто, защото в крайна сметка бизнесът им няма да съществува, ако не са клиентите. И разбира се, всички производители те ще дадат всякакви причини защо техният продукт е най-добрият. Повечето компании знаят, че потребителите са много малко запознати с това какво е Омега-3 рибено масло или какво е това, което прави един продукт с добро качество, гарантиращо добри резултати, и успешно се възползват от този факт. Научете какво трябва да знаете, за да изберете най-подходящия продукт за вас и вашето семейство.

При избора на рибено масло е добре да сте запознати с двата основни фактора, които определят качеството му. Това са наличието на примеси и токсини и процентното съдържание на Омега-3 (EPA и DHA)

НАЛИЧИЕТО НА ТОКСИЧНИ ВЕЩЕСТВА В РИБЕНОТО МАСЛО

Чистотата на рибено масло е от съществено значение, на което трябва да се обръща особено внимание. Рибеното масло се извлича от различни видове риба – сладководна, океанска или отглеждана в развъдници. Всичката тази риба може да бъде замърсена с токсични вещества като живак, арсен, олово, фурани, диоксини, полихлорирани бифенили (ПХБ), и метил живак, и могат да имат вредни последици върху човешкото тяло.

По-малко пречистеното рибено масло може да доведе до натрупване на токсични примеси като PCBs (полихлорирани бифенили), за които е доказано че нарушават хормоналната система, както и да доведе до ракови тумори, а да не говорим за значителните стомашно-чревни проблеми като газове, болки в корема и диария.

Когато приемате рибено масло, уверете се че използвате такова, което е сертифицирано и пречистено от всякакви замърсители, тежки метали и токсини.

  • Поглеждайте етикета за конкретните видове риба. За предпочитане е да има информация за видовете риби, използвани за призводството му – Доброто рибеното масло почти винаги се добива от малки риби. Производителите на некачествени продукти често пропускат тази информация. Нивата на замърсители в рибено масло често се определя от размера на рибата и техния ранг в хранителната верига. Дребните риби (като херинга, сардини и аншоа) се намират ниско в хранителната верига, имат краткотраен живот и следователно са по-малко предразположени към натрупване на замърсители от околната среда. От друга страна, по-големите риби като сьомга, кралска скумрия, риба меч, и акула, които са хищни видове, имат по- дълъг живот и следователно съдържат високи нива на замърсители, като живак и други тежки метали. Мазните риби са отличен естествен източник на Омега-3, но да не забравяме, че и токсините, които са способни да се разтварят в мазнините, вървят ръка за ръка с Омега-3. Сьомгата е вид риба, отличаваща се с най-високите нива на EPA и DHA.

  • В рибеното масло не трябва да са изброени повече от три вида риба, използвани за производството му. Комбинацията от много риби е синоним на некачествено, нездравословно и евтино рибено масло.

  • Избягвайте рибеното масло от черен дроб на треска. Това е много нискокачествено рибено масло, (дори и да го купите от специализиран био магазин), тъй като съдържа най-високите нива на замърсители (органичен живак, полихлорирани бифенили и др.) В допълнение, приемът на високи дози на масло от черен дроб на треска не се препоръчва поради високите нива на витамин А, което може да доведе до витаминна токсичност ,т.е. натрупването на прекомерни количества витамини в организма може да предизвика нежелани реакции. Въпреки, че маслото от черен дроб е най-евтината форма на рибено масло, определено не е за препоръчване в по-високи дози, а и вкусът му наистина е отвратителен.

  • Попитайте за „Сертификат за анализ“ на рибеното масло. Това е официален документ, бланка с подписи, печати и т.н., който разказва подробно какво има в рибеното масло и какво не. Уверете се, че номера на партидата, отпечатан върху контейнера на рибено масло, е валиден, като се обадите на производителя или дистрибутора, за да ви изпратят сертификата по факс или е-мейл.
    Някой от вас ще го направят, повечето не. Ако отсреща започнете да получавате отговор като: „Нашият продукт е в съответствие с всички качествени спецификации и разпоредби,“ тогава е време просто да се насочите към друга марка или компания.

  • Купувайте рибено масло, тествано от трета независима инстанция или посетете сайта на IFOS (International Fish Oil Standards) (Международни стандарти за рибеното масло). IFOS се управлява от „NutraSource Diagnostics“ в университета на Гуелф в Канада, и е трета инстанция за тестване на рибеното масло. IFOS не произвеждат и не търгуват с рибено масло, те тестват. IFOS използва най-съвършената апаратура за определяне чистотата на рибено масло, и след детайлни тестове и проверки, публикуват подробен анализ на резултатите от всяка тествана партида в интернет страницата им, достъпна за обществеността.

Един продукт може да получи до пет звезди, въз основа на преминаването на пет различни категории.

Какво означава всяка звезда?

Звезда 1 е за преминаване на всички тестове от CRN (Съвета за отговорно хранене) и WHO-СЗО (Световната здравна организация).

Звезда 2 е за съдържание по-високо от 60% на Омега-3

Звезда 3 е за ниво на окисляване по-малко от 75% от CRN / GOED стандарти)

Звезда 4 е за нива на PCBs (полихлорирани бифенили) по-малко от 50% на CRN Standard

Звезда 5 е за нива на диоксини по-малко от 50% от стандарта на СЗО

Защо няма звезда за нивата на живака, след като е толкова вреден?

Това е така, защото живакът се посочва отделно, заедно с някои други опасни „врагове“, като олово, арсен и кадмий. Някои рибени масла, като масло от сьомга или от черен дроб на треска са с високо съдържание на тези тежки метали, така че е добре да сте добре запознати с избраното от вас рибено масло.

IFOS не е единствената институция за тестване на рибеното масло. Има и други, но те не тестват редовно всяка пусната на пазара партида и резултатите от техните тестове не са публично достъпни.

На пазара има различни марки, които не са тествани от IFOS, и вероятно биха си заслужили 5 звезди, но тестването при IFOS е скъпо, и за това много компании прескачат тези тестове, въпреки че колкото по-чист и безопасен е един продукт, толкова повече се печели доверието на потребителите. Производители, които са горди от чистотата и качеството на рибеното масло, с удоволствие се подлагат на допълнителни тестове и проверки, като ги публикуват в интернет страницата си, или със специфичен знак върху етикета.

КАКВИ СА СТАНДАРТИТЕ ЗА ВИСОКО ПРЕЧИСТЕНО РИБЕНО МАСЛО ?

Три са критериите, които трябва да бъдат изпълнени. За съжаление, не се изисква тези критерии да бъдат описани в етикета на продукта. Това означава, че трябва да разчитате на реномето на марката, и това доверие винаги е рисковано в бизнеса с био храните.

Високо пречистено рибено масло

1. В естественото рибено масло, само от 5 до 20% от мастните киселини са комбинация от EPA и DHA, които са полезни дълговерижни Омега-3 мастни киселини. По-голямата част от мастните киселини в рибеното масло са наситените мазнини, а те включват някои мастни киселини, които имат отрицателен ефект към стомашно-чревния тракт. Тези необикновени мастни киселини, произведени от водорасли са рядко срещани в растителните или животинските източници, и човешкото тяло не е програмирано да ги смила. Премахването на тези наситени мазнини може да помогне за предотвратяването на стомашно-чревни проблеми.

2. Суровото и необработено рибено масло може да се каже, че идва от „канализацията“ на морето. Всички токсини, които са неразтворими във вода, като например PCBs (полихлорирани бифенили), диоксини и органични съединения, живак и др. ще бъдат намерени в суровото рибеното масло. Живакът има мощно отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовите и неврологичните функции. Полихлорираните бифенили (PCBs) са известни канцерогени, а диоксините са активната съставка в „Agent Orange“ използван за обезлистяването на цели гори по време на Виетнамската война. Това са химични вещества, които никой не би искал да погълне.

По какво да се ориентирате дали рибеното масло съдържа замърсители?

Въпреки, че по-голямата част от рибеното масло на пазара е извлечено от малките рибки като сардини и аншоа, суровото масло все още е замърсено с изкуствени токсини. Най-лесният начин да разберете дали маслото е сравнително пречистено от тези токсини, е чрез мириса и вкуса. Силният рибен вкус или миризма са показатели, че рибеното масло не е достатъчно рафинирано. Голяма част от този мирис и вкус идва от разпадните продукти на мастните киселини, известни като алдехиди. Това са химични вещества, които могат да причинят увреждане на ДНК.

Направете си тест в домашни условия

Обикновено, рибеното масло в повечето магазини съдържа само 30% Омега-3. Останалите 70% са рибни мазнини, наситени мазнини, омега-6 мазнини и дори холестерол.- съставки, от които човешкото тяло или няма нужда, или не иска.

Този тест малко или много може да ви е от полза, като ви помогне да разберете дали има прекалено много от нежеланите мазнини в рибеното масло.

Сипете няколко чаени лъжички от течното рибено масло в чаша и я поставете във фризера в продължение на пет часа. (Ако е във вид на капсули, разрежете няколко броя на половина и изсипете съдържанието). След като го извадите от фризера, ако рибеното масло все още е в течна форма, това е признак за добро качество. Ако е твърдо замръзнало, това определено не е продукта, който търсите.

Запомнете: наситените мазнини замръзват при ниски температури, мононенаситените са течни при стайна температура, но стават леко кашави в хладилник, а полиненаситените мазнини не замръзват.

За съжаление, този тест не може да ви даде най-важната информация- дали рибеното масло съдържа неприемливи нива на PCBs (полихлорирани бифенили) и други токсини, но поне ще ви покаже дали е минало процеса на фракционна дестилация и някои от наситените мазнини са отстранени.

Голяма част от рибените масла, които са стари или замърсени с тежки метали могат да преминат успешно този тест, така че това не е индикатор за качество, но все пак е вид успокоение, относно наличието на нежелани мазнини в рибеното масло.

ПРОЦЕНТНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ОМЕГА-3 В РИБЕНОТО МАСЛО

Вторият важен фактор, който определя качеството на рибеното масло е съдържанието на Омега-3 EPA и DHA мастни киселини. Когато купувате рибено масло, вие плащате за Омега-3, а не за рибеното масло. Какво означава това?

Повечето от хората не осъзнават, че по-голямата част от мастните киселини в рибеното масло не са EPA (aйкозапентаенова киселина- EPA англ.) и DHA (докозахексанова киселина- DHA англ.) Рибено масло ви е нужно единствено заради тези две Омега-3 мастни киселини. Без тяхното съдържание, приемът на рибеното масло би се оказал абсолютно безсмислен и безполезен.

Рибеното масло съдържа Омега-3, както млякото съдържа калций. Даденото количество в една капсула не означава, че в капсулата има само Омега-3. Важната съставка е Омега-3, а всички останали проценти са ненужни рибни мазнини. В действителност, в повечето рибени масла, нивата на EPA и DHA представляват само малка част от общото съдържание на мазнини. Количеството на EPA и DHA може да варира от 15% (много нискокачествено рибено масло) до над 60% ( в ултра-рафинираните EPA и DHA концентрати). Повечето рибени масла, които се продават в аптеките и био магазините са около 30%.

В крайна сметка, няма значение колко рибено масло консумирате, има значение колко Омега-3 поемате.

Рибено масло

Много от вас, които знаят от колко грама EPA и DHA се нуждаят дневно, ще са леко потресени от големия брой капсули които ще трябва да приемат всекидневно, ако рибеното масло е само с 30% концентрация на EPA и DHA.

Когато купувате рибено масло, трябва да „инспектирате“ етикета до най-малката подробност. Общия сбор на EPA и DHA не трябва да е по-малко от 50% от даденото общо количество. Колкото по-висок е процента на EPA и DHA, толкова по-качествено е рибеното масло. Ако на етикета липсва информация за количеството EPA и DHA, не купувайте този продукт.

От всичко казано до сега, прочитането на етикета може да ви се струва лесно, но всъщност в повечето случаи е много объркващо.

Пример 1: Кое рибено масло съдържа повече Омега-3 ?

Продукт 1: 1000 мг Омега-3
(количество в 2 капсули) или (serving size=2 pills)

Или

Продукт 2: 500 мг Омега-3
(количество в 1 капсула) или (Serving size= 1 pill)

Отговор: И двете съдържат едно и също количество Омега-3. Във всяка капсула има 500 мг Омега-3 . Обръщайте внимание на тези малки трикове! Първото нещо което грабва вниманието, е голямото количество на EPA и DHA, и повечето без да се замислят, решават че най-накрая са намерили идеалната марка рибено масло. Винаги трябва да поглеждате даденото количество в капсула или „serving size“. Ако „serving size“ е 2 хапчета, означава, че сумата трябва да се раздели на половина.

Пример 2: Колко Омега-3 има в една капсула?

Рибено масло

Със сигурност не е 1490 mg.

Отговорът е 745 mg (1490 / 2 = 745) общо количество Омега-3 в една капсула, но тази информация не се намира никъде на етикета. Обърнете внимание, че „serving size“ е две капсули. Между другото, 745 мг Омега-3 не е никак лошо, в сравнение с 90% от рибените масла на обикновения пазар. Защо просто не напишат на етикета количеството в една капсула?

И така, ако искате да разберете колко EPA и DHA има в една капсула, ще трябва малко да посмятате. 745 mg не е количеството в една капсула, а общото количество Омега-3. Общия сбор на EPA и DHA (894 + 446) е 1340 mg. Разделено на две (894 + 446) / 2 = 670 мг. Тоест, количеството на EPA и DHA в една капсула е 670 mg. Ако даденото количество е за 4 капсули, означава, че трябва да се раздели на 4. От всичко казано до тук стигаме до извода, че когато тръгнем да си избираме рибено масло, може би трябва да ходим с калкулатор в джоба.

Всички тези изчисления ще са ви нужни най-вече за да знаете по колко грама EPA и DHA (капсули) трябва да приемате дневно от определена марка рибено масло, което ни води към следващия въпрос:

Каква е дневната препоръчителна доза?

Това винаги е било големият въпрос. Препоръчваното количество от Бари Сиърс на високо пречистено-фармацевтичен клас рибено масло е 2.5 до 3 грама EPA и DHA мазнини на ден. Това се отнася за хора в нормално здравословно състояние.

Ако се стремите към оптимално здраве на сърдечносъдовата система, ще са ви необходими около 5 грама EPA и DHA на ден.

Ако искате да лекувате възпалителни болки, тогава ще се нуждаете от близо 10 грама на ден.

За лечение на съществуващо неврологично състояние (като множествена склероза, дефицит на вниманието,психическо разстройство, депресия и деменция), ще са необходими 15 грама на ден високо пречистено фармацевтичен клас рибено мало.

Що се отнася до обикновеното рибено масло, което се продава в аптеките и био магазините, Бари Сиърс казва, че никога не би препоръчал доза, по висока от 3 до 4 капсули на ден, на които общия еквивалент е 1 грам дълговерижни омега-3 мастни киселини. И въпреки, че такава доза не може да ви даде здравословните ползи към които се стремите, все пак 1 грам е по-добре от колкото нищо.

• Търсете молекулярно дестилирано рибено масло – производството на такова рибено масло е с по-високо ниво на Омега-3, което изисква повторна дестилация и пречистване. Това прави маслото по-концентрирано, по-чисто и естествено става по-скъпо. Молекулярната дестилация е много скъп процес и повечето компании пропускат тази критична стъпка, и така рибеното масло се озовава в магазините, без да е пречистено. До някъде може би е разбираемо, като се има предвид, че са необходими около 380 литра рибено масло, за да се произведат само 4 литра от това, което се нарича най-висока класа рибено масло- високо пречистено и с висока концентрация на EPA и DHA. Това до някъде обяснява и защо цената на едно качествено рибено масло е по-висока, и преди да посегнете към някоя съблазнително евтина марка рибено масло, замислете се защо е с толкова съмнително ниска цена, или както се казва „Прекалено е хубаво, за да е истина“.

• Избирайте рибено масло, което не съдържа аромати, овкусители и изкуствени оцветители
Рибеното масло не трябва да съдържа соя, млечни продукти, пшеница, ориз, подсладители или други изкуствени съставки. Понякога, некоректни производители се опитват да замаскират лошата миризма и вкус на нискокачественото рибено масло чрез различни добавки.
Ако след прием на рибено масло усещате или се оригвате с дъх на риба – такова рибено масло трябва да се избягва на всяка цена.

• Избягвайте рибено масло, на което пише “marine lipids” („морски липиди“)
Това просто означава, че са използвани останки от риба и други странични продукти.

СЪВЕТИ ЗА ПРИЕМАНЕ НА РИБЕНО МАСЛО

1. Винаги приемайте рибеното масло с храна. Приемът на храна води до отделянето на храносмилателни ензими от панкреаса, които разграждат рибеното масло, и по този начин по-добре се усвоява от организма.

2. Най доборото време за прием на рибеното масло, е преди лягане, като го съчетавате с лека зонова закуска.

3. Не е нужно да си разделяте дозите рибеното масло през целия ден – За разлика от витамините и минералите, които траят само няколко часа в кръвта, мастните киселини от рибеното масло се задържат до няколко дни. Така че, е без значение, дали ще ги вземете на веднъж, или на части. Така или иначе стабилните нива на кръвта ще се запазят.

4. Ако трябва да приемате повече от четири капсули на ден, помислете за течния вариант на рибено масло -Това е добър начин да се спестят пари, като се има предвид цената на желатиновите капсули. Много често желатиновите капсули използвани за капсуловане на рибеното масло са десет пъти по-скъпи от стойността на рибеното масло в тях.

5. Ако приемате рибено масло в течно състояние, използвайте „цитрусовият трик“ – Един от най-старите трикове е смученето на цитрусови плодове (лимон, портокал) за около пет-шест секунди преди приема на течно рибено масло. Киселинността на цитрусовите плодове (особено на лимона) ще притъпи вкусовите рецептори, и по този начин няма да усетите вкуса на рибеното масло (Имайте предвид, че колкото по-висока е чистотата на рибено масло, толкова е по-добро на вкус.)

6. Съхранявайте течното рибено масло във фризера -Това предпазва от окисляване, както и подобрява вкуса на рибеното масло (ако наистина е добро качество, няма да замръзне)

7. Съхранявайте рибено масло на хладно и винаги на тъмно място – Вашият хладилник е идеалното място, особено през лятото.

Рибеното масло е изключително чувствително към светлина и топлина, и може лесно да граняса. Когато граняса или има миризма – трябва незабавно да се изхвърли.

8. Приемайте рибеното масло с добавка на витамин Е – Единственият антиоксидант, който трудно можем да си набавим само от храната, е витамин Е. Най-богатите негови източници са изолирани растителни масла. Задачата на витамин Е е да предпазва полиненаситените мастни киселини от окисляване. Той е разтворим главно в мазнините, като не позволява окисляването на мастните съставки (липидите) в клетъчната мембрана, запазва целостта на Омега-3 мастните киселини, и предотвратява образуването на свободни радикали. Колкото повече са ненаситените мазнини, толкова е по-вероятно да бъ дат атакувани от свободните радикали, което причинява окисляване.

Задавали ли сте си въпроса, защо рибата се вмирисва след ден или два в хладилника? Това се случва поради високото съдържание на полиненаситени мазнини, които се окисляват. Свободните радикали (или оксиданти) са групи от атоми или молекули с липсващ електрон. Поради особения си строеж, витамин Е отдава този липсващ електрон на свободните радикали, като ги възстановявва до стабилни продукти. Рибеното масло е много податливо на окисление, поради високото съдържание на полиненаситени мазнини, но в комбинация с витамин Е спомага за намаляването на възпалението и риска от заболявания като ревматизъм, сърдечно-съдови заболявания и др. Поради тази причина е добре рибеното масло да бъде капсуловано или бутилирано с мастноразтворими антиоксиданти като витамин Е (за предпочитане естествена форма).

Витамин Е е мощен антиоксидант, които предпазва от увреждане на органи и тъкани в тялото . Тъй като по-високите дози рибено масло водят до намаляване на Витамин Е в човешкото тяло и има вероятност да се стигне до хроничнен дефицит, което води до ускорен процес на стареене, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и артрит. И така, комбинацията на Рибено масло с витамин Е е много по сполучлива, от колкото ако се приемат индивидуално.

9. Не се притеснявайте за странични ефекти от УЛТРА ПРЕЧИСТЕНОТО рибеното масло – според Бари Сиърс единственият страничен ефект от приема на фармацевтичен клас рибено масло е това, че ставате по умни.

ЗАЩО ИЗБОРЪТ НА КАЧЕСТВЕНО РИБЕНО МАСЛО Е ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВАЖНОСТ?

От казаното до тук вече знаете как да изберете най-доброто рибено масло, но знаете ли защо? Какво ще получите в замяна, за отделеното време в търсене на правилното рибено масло? Отговорът е много прост – най-доброто рибено масло ще ви даде всички удивителни ползи, но с нито един от неприятните и нежелани странични ефекти.

Основният проблем с повечето рибени масла е, че те просто не са с достатъчно добро качество – или не съдържат оптимални нива на Омега-3 мастни киселини, или съдържат много вредни и синтетични съставки, от които наистина нямате нужда, и които по скоро може да навредят на здравето ви, или са препълнени с всякакъв друг вид мазнини, но не и Омега-3. Когато тези фактори са на лице, тогава е най вероятно да усетите страничните ефекти на рибеното масло.

Ако не сте избрали най-доброто рибено масло, има вероятност да се появят следните странични ефекти:

  • • Неприятни „рибени“ оригвания
  • • Прекомерно натрупванена тежки метали
  • • Киселини и стомашно разстройство
  • • Сърбежи или обриви
  • • Диария

Ако и тези странични ефекти не са достатъчни, за да ви убедят, че трябва да избирате винаги най-доброто рибено масло, то тогава може би здравословните ползи от Омега-3 ще успеят да ви повлияят.

Трябва просто да сте на ясно, че приемът на грешен вид мазнини е като да карате кола с дизелов двигател, но да я зареждате с бензин!

Преди да купите или консумирате каквото и да е рибено масло, уверете се, че знаете всички тези полезни хитринки, за да можете спокойно да се възползвате от положителните ефекти, и да се радвате на чудесно здраве!

ДЪЛГОВЕРИЖНИ ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ (EPA и DHA)-ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ВСИЧКИ

• Подобрява функциите на мозъка
Рибеното масло винаги е имало репутация като „храна за мозъка“, като допринася за по висок коефицент на интелигентност. Тези уникални мазнини, доставят молекулярната основа, която рязко подобрява мозъчната функция. Омега 3 осигуряват флуидност на клетъчните мембрани и подобряват комуникацията между мозъчните клетки. Според статия в The Sunday Times: „Хората, които ядат мазна риба или приемат рибено масло имат с 13% по-високи резултати в тестове за интелигентност, както и вероятнста да се покажат ранни признаци на болестта на Алцхаймер е изключително малка. Изследователите казват, че мозъците им изглеждат с почти две години по-млади, по начина на функциониране от тези, на хора които не консумират рибено масло.“

• Намалява болката и възпаленията
Омега-3 мастните киселини, особено EPA, има много положителен ефект върху възпалителните процеси. Чрез няколко механизми, те регулират цикъла на възпаление в тялото, което предотвратява и облекчава болезнени състояния като артрит, простатит, цистит и много други, завършващи на „ит „.

• Подобрява зрението при стареене на организма
Вече има солидни доказателства, че Омега-3 в диетата може да помогне за предпазване от макулна дегенерация при възрастните хора – най-честата причина за намалено зрение и слепота при възрастните хора.

• Отразява се благоприятно на кожата и кожните заболявания
Рибеното масло помага за подобряване на състоянието на бледата и суха кожа, като я прави свежа и нежна, и същевременно намалява загубата на влага от кожата. Рибеното масло е полезно и при лечение на различни кожни проблеми като екземи и псориазис. В случай на псориазис, EPA в рибеното масло ограничава растежа на про-възпалителните агенти от производство на арахидонова киселина.

• Помага на страдащи от акне
Рибеното масло е ефективно при акне, тъй като е известно, че EPA инхибират образуването на андрогени.

• Подобрява растежа на косата
Рибеното масло помага за поддържането на добър блясък на косата, както и за растежа й, тъй като осигурява храна за фоликулите. По-бързото развитие на косъма предотвратява косопада. Приемът на протеини също е необходим за растежа на косата. Тъй като повечето сортове риба са богати на протеини, яденето на риба помага за поддържането на здрава и лъскава коса.

• Нормализира високо кръвното налягане
Доказано е, че Омега-3-EPA и DHA правят чудеса, както със сърцето, така и с километричните артерии и вени, които образуват сърдечно-съдовата система. EPA и DHA намаляват доста ефективно високото кръвно налягане, като спомагат за разширяването на кръвоносните съдове и натрупването на плаки по стените на артериите. Всичко това спомага за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

• Предпазва от инсулт и сърдечен удар
EPA и DHA предпазват от инсулт и сърдечен удар. Когато плака се натрупва върху артериалните стени, това причинява състояние, известно като тромбоза, или засукан начин да се каже, че това е съсирек. Когато съсирек заседне в мозъка, той причинява инсулт, когато се включи и артерия, това причинява сърдечен удар. Омега-3 предотвратяват слепването на тромбоцитите в съсиреци или сраствания, които могат да блокират кръвоносните съдове в мозъка или сърцето.

• Намалява риска от сърдечни заболявания
EPA и DHA намаляват триглицеридите, които са тясно свързани с холестерола. Високите нива на триглицеридите, в комбинация с високи нива на „лош“ холестерол значително увеличават риска от сърдечни заболявания. В същото време увеличават и „добрият“ холестерол, което добавя години в продължителността на човешкия живот.

• Облекчава симптомите на менопаузата
По време на менопаузата тялото произвежда по-малко естроген, което води до хормонален дисбаланс. Това е основната причина за класическите симптоми на горещи вълни и резки промени в настроението. Омега 3 помогат за намаляване на производството на арахидонова киселина, която е основната причина за горещите вълни. Промените в настроението често означават депресия, ултра-пречистеното рибено масло е известно в борбата с този неприятен симптом на менопаузата.

• Увеличава женската плодовитост
EPA и DHA в рибеното масло, спомагат за женската плодовитост, като балансират хормоните, подобряват хормоналните нива и увеличават притока на кръв към матката.

• Увеличава мъжката плодовитост
EPA и DHA допринасят за подобряване на мъжката плодовитост. Омега-3 мастните киселини са в изобилие в спермената течност и DHA е особено разпространено в опашката на сперматозоидите, които играят важна роля в подвижността на сперматозоидите.

• Изключително необходимо при бременност
Рибеното масло е много полезно за бременни жени, тъй като присъствието на DHA в него помага за развитието на очите и мозъка на бебето.Помага за избягване на преждевременно раждане, раждане на недоносени бебета, и спонтанни аборти. Смята се също, че жените, които не приемат достатъчно EPA и DHA чрез диетата си, страдат от следродилна депресия, тъй като в последните стадии на бременността се получава едно „прехвърляне“ на известна част от мозъчните ресурси на майката в детето. Освен това, при жени приемали EPA и DHA по време на бременност, родените деца показват засилена координация между очите и ръцете.

• Намалява риска от рак на гърдата, дебелото черво и простатата – Омега-3 в рибеното масло помага за предотвратяване на три от най-разпространените форми на рак – на гърдата, на дебелото черво и на простатата. Науката ни казва, че омега 3 мастните киселини постигат това по три начина. Те спират промяната от здрави клетки в ракови клетки, инхибират нежелания клетъчен растеж и причиняват апоптоза, или клетъчна смърт на раковите клетки. Когато се приемат Омега-3 мастни киселини, преди да се усетят каквито и да са симптоми на рак на гърдата, това ще предотврати възникването на подобен проблем.

• Намалява симптомите на артрит – Страхът от артрит смразява хората,когато започнат да остаряват. EPA и DHA са най-доброто болкоуспокояващо за ставни болки и артрит. В случай на остеоартрит, рибенотo масло може да бъде полезно, като намалява въздействието на ензими, които разрушават хрущялите.

Източник: http://bg-zonata.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини