Свършиха достъпните IPv4 адреси за Европа

Няма повече IPv4 за Европа и мрежовите оператори ще трябва да използват много ресурси, за да внедрят IPv6.

Некомерсиалната организация RIPE NCC, която се занимава с разпределянето и регистрацията на IP адресите в 76 държави от Европа, Средния Изток и някои региони на Централна Азия, разпредели последния пул от IPv4 адреси. Организацията официално обяви, че достъпните IPv4 адреси са свършили. Това съобщение засилва натиска върху различните мрежови оператори и отново повдигна въпроса за мащабируемостта на интернет.

IPv4 адресите са 32-битови числа, използвани за идентификацията на различните компютърни устройства в Глобалната мрежа. Към днешен ден се използват около 4,2 милиарда IPv4 адреси в целия свят.

Още от 2012 година специалистите започнаха да изразяват безпокойството си от това, че броят на достъпните IPv4 адреси съвсем скоро силно ще намалее и накрая те ще свършат. Но въпреки това, следващата версия IPv6 засега не е много разпространена и по-голямата част от интернет използва IPv4. А сега, понеже за Европа няма повече IPv4 адреси, ще се наложи бързото въвеждане на IPv6 протокола, а това изисква значителни ресурси.

Организацията RIPE NCC периодично получава IPv4 адреси от фалирали и закрити компании, от доброволно отдаване на неизползвани блокове от IPv4 адреси и други подобни, като след това ги разпределя по списък, но тези IPv4 са много малко.

Според статистиките на Google, делът на IPv6 адресите в Глобалната мрежа вече приближава 30%, като преди година този показател бе 21%. Най-висока степен на използване на IPv6 има в Белгия (49,8%), Германия (44%) и Гърция (43%). В България делът на IPv6 е 1,72%.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини