Младо семейство разпродава домашната си библиотека в полза на неонатологично отделение в Хасково

Изображение 1 от 5

    Мария Пенкова и Стоян Видев разпродават семейната си библиотека с българска и световна класика, а събраните средства от кампанията ще дарят на неонатологично отделение на хасковската многопрофилна болница.

    Младите хора са решили да направят този дарителски жест в навечерието на най-светлите празници в годината и с комплимент към читателите, които ще поискат да вземат книга от техните, а така също да станат част от каузата.

    Мария вече е направила събитие във Фейсбук, за да анонсира разпродажбата. Може да го видите тук.https://www.facebook.com/events/2616689535089854/ 

    Младите хора решават да разпродадат книгите, понеже не могат да ги съхраняват. Колекцията наброява над 900 тома класика. „Няма как да поддържаме и съхраняваме такава огромна колекция, а това е знание, събирано дълги години, не върви да приберем томовете в мазето.“, казва Мария.

    Първоначално смятат да ги дарят на библиотеки, но се отказват от тази идея. „Понеже заглавията са много популярни, преценихме, че ако ги дадем в библиотеките, там просто ще имат още един такъв том, затова решихме да ги пуснем на разпродажба с благотворителна цел. Искаме да направим добро, а доброто не се случва докато си лежиш на дивана вкъщи. “, описва идеята в зародиш Мария. Така се стига до решението домашната библиотека да бъде разпродадена, а парите -дарени.

    Тя преминава към план Б и проучва въпроса с продажбата на колекцията накуп. И тук удря на камък. Сумата, която й е предложена от прекупвачи, била по 50 стотинка на бройка. Преценява, че събраните пари ще са твърде малко за дарителска акция, затова продължава да търси друг вариант. Така стига до идеята за разпродажба във Фейсбук.

    В обявената акция Мария посочва сумата от 2 лева, но всеки, който иска да си купи книга и с това да подпомогне на неонатологично отделение на МБАЛ -Хасково, може да плати и по-голяма сума. „Дори и някой да няма обявената сума, а иска да получи томче, аз пак ще се радвам да го срещна с неговата следваща книга и ще му изпратя“, казва Мария.

    Понеже семейството на Мария живее в София, с ангажимента томчето да стигне до хора от Хасково се включва сестра й, решават да не натоварват акцията с разходи за изпращане по куриер. Организаторката споделя, че ако има хора с офиси в Хасково, също могат да помогнат, като книгите се изпратят до тях, а от там по-лесно получателите им да могат да ги вземат.  

    Приятели в София пък вече й помагат за опаковането на книгите, които ще пристигнат до своя нов притежател като подаръци с послания. 

    „Всяка от книгите е опакована и затова срещата с нея ще е "на сляпо" ... вълнуващо нали :) ...“, анонсира в профила на акцията Мария Пенкова.

    Вече са факт и първите поръчки, а много от хората предлагат да се включат в акцията направо с парични дарения.  

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ст
      Стоико
      34 -1
      11:51, 1 дек 2019
      Купувайте самолети и скъпи патрулки а децата каква нужда имат като се родят от каква апаратура никой не го интересува от управляващите. Родителите се принудиха да събират капачки и да си продават покъщнината за да се усигури минималната техника която трябва да има във АГО
    • 2
      Ва
      Ваня
      31 0
      12:07, 1 дек 2019
      Къде можем да направим дарение. Поздравление за кампанията.
      • Кр
        Красимира
        5 0
        18:18, 1 дек 2019
        Използвайте информацията в материала,за да се свържите с организаторката.
    • 3
      Оф
      офталмолог
      2 0
      11:37, 2 дек 2019
      ВАНЧЕ много си се забързала бе За семейството БРАВО но кога ще прочетем какво и колко даряват ДЕЧЕВ БЕЛИВАНОВ ЩЕРЮ ЯНЕВ и останалите ГЕРОИ в ГРАДА Така беше и про социализма ПАРТИЯТА от високо призоваваше за дарение но даряваха дребните а едрите риби се криеха Сегща е същата картинка БОЙКО да е дарил нещо или ЦЕЦО или ЦЕЦА или МЕНДА
    Последни новини