Един човек да поеме контрола над хазарта. И по-ниски такси за лотариите

Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална агенция по хазарта, предвижда проект на Министерството на финансите за Закон за Националната агенция по хазарта, публикуван за обществено обсъждане. Предвижда се тя да бъде едноличен орган и нейният изпълнителен директор да извършва всичко, свързано с регулацията и контрола на хазарта, а той да бъде назначаван от финансовия министър и да бъде на негово подчинение.

С този проект се предлага и промяна на таксите, които дължат организаторите на лотарии и спортни залагания.

Министерството обявява проекта ден след като специализираната прокуратура влезе в Държавната комисия по хазарта и започналата финансова ревизия заради сигналите за занижаване на събираните от частните оператори на лотарийни игри такси. В момента законът дава възможност да се плаща по два различни начина. Седмица по-рано пък лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе в Народното събрание промени в Закона за хазарта, предвиждащи частните лотарии да спрат работа и организирането им да стане държавен монопол. Той каза, че е говорил с министъра на финансите за идеята си, а Горанов я подкрепи. Още тогава финансовият министър спомена, че ще предложи и промяна за комисията по хазарта в едноличен орган.

Събитията около регулирането на частните лотарии станаха причина бизнесменът Васил Божков, който контролира "Национална лотария" и "Лотария България", да наруши дългогодишното си медийно мълчание и да заяви, че зад тази идея стоят управляващите, а целта е един успешен бизнес да бъде прехвърлен на друг играч. В отговор тази сутрин премиерът Борисов поиска изрични гаранции, че само държавата ще се занимава с лотарията.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане до 22 февруари, но все още няма официален коментар как ще бъде съотнесен към промените, предложени от Симеонов и ще остане ли идеята лотарията да е държавен монопол. Междувременно идеите на "Патриотите" бяха приети на първо четене в бюджетната комисия, като депутатите от БСП и ДПС гласуваха с "въздържал се".

Горанов предлага финансовият министър да контролира хазарта

Новата агенция ще наследи дейността на досегашната комисия и ще осъществява регулация, надзор и контрол на хазарта и свързаните с него дейности, като контролира организаторите на хазартни игри, производителите и търговците на игрално оборудване и поддържащите го фирми. Тя ще има изпълнителен директор и заместници, които ще се назначават от финансовия министър.

В правомощията на изпълнителния директор ще са издаването и отнемането на лицензи, утвърждаването на игрални правила, установяването на публични вземания, прилагането на принудителни административни мерки и налагането на административни наказания. Той ще може и да дава становища по Закона за хазарта и подзаконовите нормативни актове.

В момента решенията на комисията по хазарта се гласуват от колегиален орган на управление. Негови членове са шефът на регулатора (назначаван от финансовото министерство), както и по един представител на НАП, ДАНС, и на министерството на икономиката и министерството на правосъдието. Настоящият председател на комисията Александър Георгиев бе назначен през април миналата година.

Като цел на промените се посочва внасянето на яснота в статута на хазартния регулатор и осигуряване на прозрачност, оптимизиране и подобряване на работата му. Посочва се, че чрез премахването на комисията като колегиален орган и замяната ѝ с едноличен такъв ще се осигури бързина в производствата и ще има персонална отговорност за вземането на решения.

Създаването на агенцията се мотивира и с установени недостатъци и проблеми в работата на настоящия регулатор. Като пример се посочва сега действащата уредба, според която Комисията по хазарта се свиква най-малко два пъти месечно, а за провеждане на редовно заседание следва да има кворум. Практиката е показала, че често такъв не се осигурява, "което от своя страна води до излишно и неоправдано забавяне при постановяването на решения", пише в мотивите към проекта.

Нови такси за лотариите

С новия законопроект финансовото министерство предлага и промяна на таксите, които дължат организаторите на офлайн лотария с търкане на билетчета, тото, лото и залагания върху спортни събития.

Предвижда се държавна такса за тях да бъде 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. Изключение се прави за онлайн залозите, където и в момента принципът е разликата между залози и печалби да се облага, но с 20%.

Това означава, че облагаемата база е по-широка, пише "Капитал" и посочва, че ако средно около 60% от получените суми от играчите се връщат обратно под формата на печалби, то реално тежестта за компаниите намалява и ще е равносилна на около 10% от приходите. В момента законът предвижда такса от 15% от приходите от залози и втори вариант - 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни - именно по тях е спорът и разликата в плащането между тотото и частните лотарии.

С поправките се предлага и такса от 20% върху стойността на комисионните и таксите от хазартни игри, при които участниците играят един срещу друг, а организаторът само организира провеждането им, за което събира такси и комисиони за участие (това са напр. покер турнири).

Предвижда се и повишаване на годишните вноски за социално отговорно поведение, като те ще започнат да се събират вместо от всеки организатор, за всеки отделен лиценз. Таксите са фиксирана сума в размер на 50 хил. лв. за онлайн залагания, 10 хил. лв. за игрално казино и 5 хил. лв. за останалите видове игри. По закон тези такси отиват в Министерството за младежта и спорта за финансиране на одобрени проекти за младежки дейности. 

Законът предвижда глоби за тези, които възпрепятстват работата на агенцията при осъществяване на контролните ѝ правомощия - от 1000 до 5 хил. лв., ако деянието не съставлява престъпление, а при повторно нарушение - до 10 хил. лв. Ако нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, глобите са в размер от 2 хил. до 8 хил. лв. и от 4 хил. до 16 хил. лева при повторно нарушение.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ша
    Шайка
    3 0
    17:07, 23 яну 2020
    С едно изречение - ********* иска да открадне бизнесът на Черепа.
Последни новини