Само с вериги през прохода „Превала“, КАТ спират водачите на изхода на Смолян

Като цяло републиканската пътна мрежа в Смолянско е проходима при зимни условия, пътищата са разчистени от снега, но на много места и особено по проходите, има сериозно заледяване.

След обход по републиканската мрежа, областният управител на Смолян обяви,  че пътищата са проходими. Въведена е пълна забрана за движение в цялата област на камиони над 12 тона, което налага спирането им по проходите и отбиването от пътя. Това обаче създава сериозно затруднение, тъй като тировете значително стесняват платното за движение, образуват се опашки и придвижването е забавено.

Проблеми с електрозахранването тази сутрин е имало в чепеларските села Павелско и Орехово, които по-късно са отстранени.

Шефът на КАТ Костадин Марковски обяви, че планинските проходи са почистени, но не са опесъчени, поради забавяне на фирмата и това усложнява пътната обстановка. Това е наложило КАТ да въведе ограничения в движението – през прохода „Превала“ се преминава задължително с вериги. По тази причина на КПП-то на разклона за Пампорово и Стойките има полицейски патрул, който спира водачите и ги отклонява от пътя до слагане на вериги.

През Пампорово за сега не се налагат вериги, пътят е заснежен, но почистен, а новата фирма, която пое зимното поддържане на републиканската пътна мрежа се опитва да навакса закъснението с опесъчаването. Според неин представител, колите са разчиствали цяла нощ снега заради непрекъснатия снеговалеж и това е довело до забавяне с хвърлянето на пясък.  

 Според шофьорите, които са в движение по пътищата в най-критичните зони, най-голям проблем е поледицата-особено по трасето от Смолян към Стойките през „Превала“.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини