3 млрд. лв. от престъпна дейност са се въртели през миналата година

3 млрд. лв. от престъпна дейност са се въртели през м. г., които са "инвестирани" в скъп начин на живот, покупка на къщи и апартаменти, бизнес, свързан с трафика на хора (хотели, нощни клубове, козметични салони и пр.), показва доклад за оценка на заплахите от организирана престъпност в България* на Центъра за изследване на демокрацията. 

Въпреки това се наблюдава спад в няколко кримипазара - незаконно производство на цигари, ДДС измами, незаконен добив на дървесина, каналджийство и кражба на коли. В други големи пазари - секс услуги в страната и извън нея, наркотици и алоизмами, организираната престъпност запазва нивото на приходите, обяви главният експерт в програма "Сигурност" на ЦИД Тихомир Безлов.

Спадът в производството на цигари е заради по-голямата мотивация на държавата да събере парите си от разпространението и производството на тютюневи изделия. Освен това лесно се проследяват източниците, а и много институции са ангажирани с пресичане на каналите. 

България обаче е в едно челните места в Европа по употреба и разпространение на канабис - 4.2% от населението използват лекия наркотик. Тук пазарът е по-скоро на приятелски начала, но се превръща в основен приход на престъпните групировки, каза Безлов. 

Обратната е тенденцията с по-сериозните наркотици заради ангажираността на държавата с проблема, метадоновата програма и пр.

Най-сериозен е проблемът с големия пазар на горивата. При него трудно се събират доказателства за престъпна дейност, затова и доказаните нарушения са едва 1%, обясни Тихомир Безлов. 

Данните за насилието в страната сочат драстичен спад, което е белег както за по-малките възможности на тежката и организираната престъпност в сравнение с 90-те години на миналия век, когато насилието беше масово и открито, така и за преориентацията в тактиките на престъпния свят през последните години. Наблюдава се смесване на криминалната и легалната дейност - пазара на нелегални горива, организираните ДДС измами, нелегалния дърводобив и дори при износа на секс услуги.

Оценката з 2018 г. включва два слабо изследвани досега криминални пазари - измами със средства от ЕС и нелегален дърводобив. Това показва, че българските криминални мрежи бързо се адаптират към новите условия и възможности, като вместо класически форми на насилие, използват корупционни схеми за отстраняване на конкуренцията..

Щетите за бюджета от незаконния дърводобив са между 50 млн. и 150 млн. лв. Тази дейност е от високорисковите за страната.

Анализът на измамите с фондове на ЕС показва няколко схеми - отчитане на неосъществени дейности по Програмата за развитие на селските райони, къщи за гости, финансирани с евросредства и които не се използват по предназначение, неизпълнени или частично изпълнени предвидени за проектиране дейности, злоупотреби, като надписване на дейности, при програмата за саниране на жилищата.

Злоупотребите с евросредства са на стойност 66 млн. евро. Повече от 1/3 от бизнеса посочва, че за да се добере до фондовете, по-напред трябва да плати на когото трябва. Най-често измамите идват от парите за консултантски услуги - за това отиват 300 млн. евро от предвидените 2 млрд. евро.   

Организираната престъпност продължава да използва корупцията като инструмент за улесняване на нелегалната дейност и за избягване на правосъдието. Особено засегнати са правоприлагащите институции, правосъдната система и държавната администрация на местно ниво. Въпреки спада в общия обем на престъпните доходи в изследваните пазари, те продължават да са заплаха за легалната икономика. По-голяма част от престъпните мрежи в България контролират легалните бизнес структури, което улеснява изпирането на пари. Поради това степента на проникване на организираната престъпност в легалната икономика е значително по-голяма от нивото в Западна Европа.  

----------------------------------------

*Източниците на изследването са четири - социологически сондажи, интервюта с експерти по съответните пазари, годишни доклади и други подобни оценки за България и света.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Cr
    crime
    0 0
    22:53, 4 дек 2019
    Поне три пъти по толкова е оборотът от престъпна дейност.

Още новини

Последни новини